2012. U ZNAKU PENZIONERA: Kako bez Čavića, Felpsa, Šumija, Kim, Stonera? (VIDEO)

Osim po Olimpijskim igrama, godinu za nama pamtićemo po neverovatno velikom broju povlačenja sportista. Svet će morati da se načeka ne bi li dobio nekog nalik ovim imenima...

  • 0

Godina na izmaku obilovala je sportskim događajima, a u tom mnoštvu dešavanja možda je nedovoljno primećeno da su se od borilišta oprostili mnogi veliki šampioni, pa odnedavno uživaju u zasluženoj penziji.

Najveća imena među taze penzionerima svakako su američki plivač Majkl Felps i nemački automobilistički as Mihael Šumaher, koji se upravo po drugi put povukao iz Formule 1, a kako je prošao u pokušaju povratka na staru slavu, sigurno mu neće ponovo pasti na pamet da se aktivira.

Sedmostruki svetski prvak, rekorder u broju Gran-pri pobeda (91), za tri pune sezone u bolidu mercedesa samo jednom stigao je do pobedničkog podijuma, i to najnižeg stepenika, osvojivši treće mesto na Velikoj nagradi Evrope, voženoj ulicama Valensije u junu ove godine. Šumi je šampionate 2010-12. završavao na devetom, osmom i 13. mestu, pa je i "tata" Formule 1 Berni Eklston morao da prizna da je povratak bio greška.

- Važno je znati, a to je veoma teško, kada više ne možeš da radiš ono što si radio nekad i prepustiš to nekom drugom ocenio je Eklston.

Za razliku od Šumija, Majkl Felps je izabrao idealan trenutak za povlačenje, ako i njemu ne sinu "genijalne" ideje o povratku kroz nekoliko godina.

Amerikanac odlazi kao najuspešniji sportista u istoriji Olimpijskih igara sa 22 medalje, od kojih su 18 zlatnih.

Istovremeno, povukao se i jedini plivač koji je mogao Felpsa da spreči da u Pekingu 2008. osvoji osam zlatnih medalja, naš Milorad Čavić. Sumnjiva završnica na 100 metara delfin u kojoj je, po svoj prilici, Čaviću oteta zlatna medalja, ostavila je mrlju na Felpsovom fenomenalnom postignuću, ali Čavke ni u Londonu nije bio miljenik sreće, jer na oproštajnom takmičenju nije uspeo da se domogne medalje, završivši četvrti u istoj disciplini.

Čavić je po završetku plivačke počeo da pravi trenersku karijeru, dok Felps, koji je u poslednje vreme zarađivao 5-7 miliona dolara godišnje i trenutno je "težak" oko 40 miliona, može da uživa u životu kako mu je drago.

Tri i po meseca mlađi od Felpsa, dvostruki Moto GP šampion, Australijanac Kejsi Stoner prilično je iznenadio javnost kada je tokom maja najvio da će mu ovo biti poslednja sezona. Iako tada još nije napunio 27 godina, Stoner je zaključio da više ne uživa u takmičenju. Možda je rođenje ćerkice u februaru uticalo da dobije druge životne prioritete.

Stonerov kolega, Maks Bjađi, četvorostruki šampion u klasi do 250 kubika i dvaput prvak Superbajka, drugi put upravo 2012, takođe je zaključio da je bilo dosta. S obzirom da je već zašao u 42. godinu života verovatno je u pravu.

Najvažnija sporedna stvar na svetu nije mogla da prođe bez svog kontingenta penzionera, Andrej Ševčenko, Roberto Karlos, Rud van Nistelroj, Sol Kembel Mihael Balak poodavno nisu ono što su bili, pa su možda i ranije mogli da okače kopačke o klin.

Nekako, najnesrećmije figure u ovom kvintetu su Van Nistelroj i Balak.

Holanđanin je ostao uskraćen za međunarodne trofeje uprkos stotinama golova tokom karijere. Van Nistelroj je osvajao nacionalna prvenstva sa PSV-om, Mančester junajtedom i Realom, ali nikada nije stigao dalje od polufinala Lige šampiona, uprkos tome što je sa 60 golova drugi najbolji strelac svih vremena.

Sa reprezentacijom Holandije Van Nistelroj nije bio bolje sreće, naprotiv, najveći uspeh u poslednjih 20 godina, drugo mesto na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi Holanđani su postigli bez njega.

Sa Balakom je bilo slično, stekao je reputaciju "večitog drugog" 2002. kada su mi sa Leverkuzenom izmakli Liga šampiona, Bundesliga i Kup Nemačke, a sa reprezentacijom Nemačke titula svetskih prvaka posle poraza od Brazila u finalu SP.

Prešavši u Bajern Balak je počeo da osvaja nemačka prvenstva i kupove, sa Čelsijem je uzeo duplu krunu 2010, ali međunarodni trofeji zauvek ostali su nedostižni.

Beli sport, takođe, će u 2013. biti siromašniji za nekoliko poznatih imena. Tenis su napustili Endi Rodik, Huan Karlos Ferero, kao i Kim Klajsters, kojoj je ovo drugo povlačenje.

Belgijanka je interesantan slučaj jer je njen povratak na teniske terene posle porođaja bio izuzetno uspešan. U prvom delu karijere Klajsters je osvojila jedan grend slem, US open 2005, a posle povratka čak tri, dva US opena i jedno Otvoreno prvenstvo Australije.

Vršnjakinja Kim Klajsters, švedska sedmobojka Karolina Kluft, došla je do sličnog zaključka da je vreme da radi nešto drugo. Poslednjih godina Šveđanka nije imala mnogo uspeha, što joj je olakšalo odluku.

Anja Person, takođe Šveđanka, dvostruka šampionka Svetskog kupa, zlatna u slalomu na ZOI u Torinu 2006. zabeležila je strahovit pad u poslednje dve skijaške sezone i penzionisanje je bilo logičan korak.

Litvanski košarkaš Ramunas Šiškauskas završio je bogatu karijeru u maju ove godine, a sa dva promašena slobodna bacanja u završnici meča bio je jedan od tragičara neverovatnog poraza moskovskog CSKA u finalu Evrolige od grčkog Olimpijakosa sa 62:61, kada je ruski šampion ispustio 19 poena prednosti.

Šiškauskas je prethodno osvajao dvaput zaredom Evroligu, 2007. sa Panatinaikosom, 2008. sa CSKA, dok je bio proglašen za najboljeg igrača Evropskog prvenstva 2003. kada je sa Litvanijom osvojio zlatnu medalju, pa gorak poraz na kraju verovatno ne boli previše.

(A. Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA