ISTORIJSKI SKANDAL! Englezi planirali da se povuku sa SP 1982!

Rat oko Foklandskih ostrva stvorio je osećaj

  • 0

Vlada Velike Britanije razmatrala je 1982. godine mogućnost da povuče reprezentacije Engleske, Severne Irske i Škotske sa fudbalskog prvenstva sveta u Španiji zbog rata oko Foklandskih ostrva.

Neki fudbaleri pomenutih ekipa osetili su "gađenje" i nisu želeli da se takmiče na istom šampionatu sa Argentinom.

Ipak, kako navodi Bi-Bi-Si, tadašnji britanski premijer Margaret Tačer na kraju je odbacila mogućnost povlačenja jer bi takav potez, prema njenom mišljenju, bio prava prilika za argentinsku propagandu.

- Do pre nedelju dana bio sam pristalica stava da je na fudbalskim savezima da odluče hoće li učestvovati na Mundijalu. Ipak, posle gubitka života britanskih državljana na brodu ''Šefild'' i u borbernim avionima, pojedini reprezentativci su osetili gađenje i odbojnost prema mogućnosti da zaigraju na istom turniru sa Argentinom - napisao je Mekfarlan Tačerovoj u maju 1982. godine.

On je dodao i da je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) jasno stavila do znanja da neće izvršiti pritisak na Argentinu da se povuče sa Mundijala.

- Da smo se povukli sa SP, niko ne bi sledio naš primer. Argentincima bi to bila dobra prilika za širenje propagande, a sve to bi na kraju izazvalo probleme u Velikoj Britaniji - napisao je sekretar britanske vlade u to vreme Robert Armstrong.

Selekcije Engleske, Škotske i Severne Irske na kraju su otišle na Mundijal, ali se nijedna od ovih ekipa nije sastala sa Argentinom.

Rat za Foklandska ostrva trajao je od 2. aprila do 14. juna 1982. godine, a poginulo je više od 900 ljudi.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA