INTERVJU VLADE DIVAC: Naredna godina je najvažnija za medalje u Riju 2016!

Novi-stari predsednik Olimpijskog komiteta Srbije veruje da su nam neka odličja u Londonu izmakla zbog nedostatka sreće* Jača nam individualni, a ne slabi kolektivni sport* Nada se tome da će Srbija uskoro u NBA imati nekoga kao što je Nikola Peković

  • 0

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac zadovoljan je uspesima koje su srpski sportisti postigli protekle 2012. godine. On smatra da je naša zemlja mogla da osvoji i osam medalja na OI u Londonu samo da je bilo malo više sreće.

Divac je u intervjuu za Telegraf istakao da su već počele pripreme za naredni Olimpijski ciklus i Igre u Riju, i otkrio da mu je najvažnije da za najveći hrišćanski praznik Božić bude sa porodicom.

Kako ste zadovoljni uspehom srpskih sportista u 2012. godini?

- Mogu da kažem da sam zadovoljan. Mnogo je sjajnih rezultata bilo u 2012. godini. Počev od januara, kada su nam u jednom danu neverovatnu radost priredili vaterpolisti osvojivši evropsko zlato, rukometaši srebro i Novak sa odbranjenom titulom u Australiji, pa do decembra, kada su naše rukometašice, iako im je zamalo izmakla medalja, ipak ostvarile sjajan rezulat osvojivši četvrto mesto. Ipak, jednom u četiri godine održavaju se Olimpijske igre i u svakom slučaju smatram da su nastup našeg Olimpijskog tima i četiri osvojene olimpijske medalje na Igrama u Londonu sportski događaj broj jedan u 2012.

 Koji sportista ili nacionalna ekipa su, prema vašem mišljenju, obeležili proteklu godinu?

- Bez konkurencije, Milica Mandić je u svakom slučaju obeležila godinu. Njeno zlato sa Olimpijskih igara u Londonu i činjenica da smo posle dugih 12 godina dobili olimpijskog šampiona bez sumnje je najveća sportska radost za Srbiju u olimpijskoj 2012. Ekipa je svakako vaterpolo reprezentacija. U januaru su postali šampioni Evrope, a na Igrama u Londonu su, u uvek najtežem meču za bronzu, došli do medalje.

 Da li smatrate da smo na OI u Londonu mogli da osvojimo rekordan broj od osam medalja da smo imali samo malo više sreće ( Đoković, Zorana Arunović, Damir Mikec, Milorad Čavić ostali su bez odličja)?

- Sami ste rekli kako i znamo koliko su neke medalje bile blizu. Zorana je pucala u dva finala, a Andrija Zlatić je bio na dlaku do još jedne medalje. Sigurno je da je moglo da se desi i svakako da smo imali mogućnost da osvojimo i osam medalja. Pre Londona sam u nekom trenutku rekao da imamo šansu za sedam medalja, ali sam naglasio šansu. Moramo biti svesni da je i to deo sporta. Prognoziranja u vrhunskom sportu su apsolutno nezahvalna. U pitanju su stotinke i milimetri. Do samog kraja nikad se ne zna.

Koji su planovi i ciljevi OKS u narednom četvorogodišnjem olimpijskom ciklusu?

-Mi 2013. vidimo kao prelomnu za uspeh naših olimpijaca u Riju 2016. Na programima za naredne Olimpijske igre već se uveliko radi. Naši najbolji sportisti u svakom slučaju moraju da imaju kontinuirnu podršku kako našu tako i svih naših partnera kako bi mogli da grade svoj rezultat na putu ka Riju. Svi moramo da budemo svesni činjenice da se vrhunski rezultat ne dešava preko noći. Četiri, tj. sada već tri i po godine deluju kao dug period, ali i sportisti i svi mi koji smo deo njihovog okruženja znamo koliko je posla pred nama i kako vreme brzo proleti. U  svakom slučaju, naš cilj u novom olimpijskom ciklusu je da u Riju budemo još uspešniji nego u Londonu.

Da li vam se čini da individualni sportovi u Srbiji polako uzimaju primat nad ekipnim i počinju da donose medalje, dok timski sportovi padaju?

- Slažem se da su individualni sportovi ojačali i da ih samim tim sada ima i više u medijima, ali ne mislim da je to na račun slabljenja ekipnih. Jačanje individualnih sportova je rezultat dugoročnog rada i ti rezultati nisu došli slučajno. S druge strane, neki od timskih sportova kod kojih smo navikli na medalje i trijumfe nisu u poslednje vreme imali najsvetlije trenutke. Ali evo, muški rukomet se vratio na međunarodnu scenu srebrom sa Evropskog prvenstva, dok su devojke bile sjajne iako im je na kraju medalja izmakla za dlaku. Odbojkaši i odbojkašice u svim uzrasnim kategorijama, iz godine u godinu, imaju sjajne rezultate. Ne bih rekao da nam u timskim sportovima manjka uspeha, ali sigurno je da uvek može još bolje.

 Da li imate informaciju o tome da li zemlje u regionu ulažu više u sport od Srbije ili manje i da li ste zadovoljni odnosom naše države prema vrhunskom sportu?

- Ekonomski smo slabija zemlja od mnogih u Evropi, to nije ništa novo. Samim tim i ulaganje u sport je verovatno manje. Ipak, mislim da smo poslednjih godina, iako u godinama velike finansijske krize, izašli na kraj i našim vrhunskim sportistima obezbedili sve što je neophodno za njihov treninig, pripreme i građenje vrhunskog rezultata. Država, pre svega Ministarstvo omladine i sporta, ali i ostali naši partneri, Vlada AP Vojvodine, grad Beograd i, naravno, naš sponzorski pul prepoznali su kvalitet onoga što radimo i dali su nam punu podršku. Saradnja sa Ministarstvom omladine i sporta je u svakom slučaju na visokom nivou i uveren sam da će tako biti i u novom olimpijskom ciklusu.

 Da li ste posetili Lejkerse tokom boravka u Americi?

- Nisam imao prilike. Bio sam poslom u Čikagu, nisam išao do Los Anđelesa.

 Šta mislite o Nikoli Pekoviću i njegovim igrama u NBA, i kada će Srbije imati nekog igrača koji će dominirati u najjačoj ligi na svetu?

- Drago mi je što Nikola igra na visokom nivou. Iskreno se nadam i verujem da ćemo u bliskoj budućnosti imati nekoga ko će nas na taj način predstavljati u NBA.

 Pošto će uskoro Božić, koliko vam znači taj praznik i kako ćete ga provesti ?

-Volim Božićne praznike. To je vreme za opuštanje i odmor. Provešću ga sa najbližima, u krugu porodice.

Šta biste poželeli od Dada Mraza za Novu godinu?

- Poželeo bih da nam svima, a pre svega našim sportistima, donese mnogo zdravlja, sreće, uspeha u Novoj 2013. Svaki uspeh naših sportista biće razlog za radovanje čitave nacije.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA