KOLAŠINAC ZA TELEGRAF: Imam 135 kilograma, a kucam kao Džordan

Najbolji atletičar Srbije za 2012. godinu i osvajač bronzane medalje na EP kaže da su bacači kugle među najspremnijim sportistima na svetu i dodaje da se nada osvajanju medalje na OI u Riju

  • 1

 Najbolji atletičar Srbije za 2012. godinu Asmir Kolašinac kaže da mu je mnogo drago zbog ovog priznanja, jer mu je protekla godina bila najbolja u karijeri. Kolašinac ističe da će u 2013. godini pokušati da donese još medalja za našu zemlju i najavljuje pohod na olimpijsku medalju za četiri godine.

U intervjuu za Telegraf, kršni bacač kugle otrkiva kako bez problema može da zakuca loptu u koš popot Majkla Džordana iz naskoka, iako je visok svega 180 cm i težak čak 135 kilograma.

Čestitamo vam na priznanju za najboljeg atletičara, kako se osećate zbog toga?

- Hvala vam. Ovo je jedno u nizu priznanja koja sam dobio ove godine, moje najbolje u dosadašnjoj karijeri. Naravno da mi to sve mnogo znači. Nadam se da ću dobijati još mnogo ovakvih priznanja.

Možete li napraviti kratak rezime protekle godine?

- Ja bih počeo od zime i SP u Istanbulu u dvorani, gde sam bio 12. Nakon toga sledi Kup Evrope, gde sam osvojio srebrnu medalju i onda Dijamantska liga gde sam bio prvi atletičar iz Srbije koji je nastupio. Tada sledi najbolji momenat u mojoj karijeri, osvajanje bronzane medalje na Evropskom prvenstvu i odlična uvertira za OI, gde sam bio sedmi u finalu.

Šta Vas očekuje u 2013. godini i da li možete održati kontinuitet rezultata?

- Idem stepenicu po stepenicu. Pre svega, prvo moram da se fokusiram na Evropsko dvoransko prvenstvo, gde idem na medalju, možda i sjajniju od bronzane koju sam osvojio letos. A zatim idu turniri Dijamantske lige, pa Svetsko prvenstvo u Moskvi, što će biti kruna sezone. Pokušaću da odem u finale, a možda i korak dalje.

Najavili ste potencijal u Londonu, da li može Srbija do olimpijske medalje u bacanju kugle u Riju?

- Moram da kažem da 99 odsto ljudi nije bilo svesno koliko sam bio blizu medalje na OI u Londonu. Međutim, ako pogledate OI u Pekingu 2008. gde sam bio 33, a sada sam sedmi, to znači da idem uzlaznom putanjom. Očekujem da budem zdrav, da dobro treniram i ako sve bude kako treba, mogu da uzmem medalju u Riju 2016.

To bi onda bila kruna Vaše karijere?

Pa, kruna karijere je olimpijsko zlato, a ako osvojim bronzu u Riju onda idem na zlato sledeći put 2020. godine. Vidite, ja imam 28 godina, a najbolje godine za bacača kugle su oko 35. godine. Olimpijski šampion u Londonu je imao 33, a bronzani 37. godina. Što znači da za mene ima vremena i mogu još dva ciklusa da odradim.

Kažu da su bacači kugle najspremniji sportisti da dižu 160 kila iz nabačaja, 250 kg iz benča, a mogu i brzo da trče na 100 metara. Kakvi ste Vi po tim parametrima?

- To je sve tačno, samo što mi nismo brzi na 100 metara već na 30 metara. Nama treba ekspolozivna snaga, jer se mi okrećemo za manje od sekunde u prostoru od dva metra. Kuglu izbacujemo brzinom od 86 kilometara na sat, što je početna brzina, a to je kao iz topa da pucamo.  Sad trenutno imam 135 kilograma i mogu da zakucam na koš bez problema. Takođe, ja iz nabačaja dižem 160 kg što je blizu olimpijske norme, a kada bi se time bavio možda bi i na OI otišao. Šta da vam kažem, budite uz mene, jer ja pišem istoriju.

(D.S.)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dodje maca na vratanca

    31. decembar 2012 | 20:45

    Postovanje i puno srece u Novoj godini!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA