HEROJI IZ LOGORA: Ovo je tim Srbije koji je pobedio Francuze 4:0! (FOTO)

Između žica nacističkog koncentracionog logora u Austriji, srpski ratni zarobljenici imali su dresove na kojima su slova S u srcu. Istorijski meč iz 1942. ili 1943. godine ovekovečen je fotografijama, zaboravljenim sve donedavno, kada su objavljene na internetu

  • 1

Oni su se za svoju zemlju borili do smrti: nisu bili fudbaleri, nisu imali trenera, ali su imali duh reprezentacije dok su između žica koncentracionog logora srcem igrali fudbal za svoju zemlju.

Srpski ratni zarobljenici u Drugom svetskom ratu, u nacističkom logoru “Stalag XVIIIC” (poznatiji i kao "Stalag 137") u Austriji odigrali su meč sa francuskim zarobljenicima. Srbi za koje se do tada nije znalo ni da li su živi, ostvarili su pobedu od 4:0 u trenucima kada su bili prepušteni mukama i životu u neljudskim uslovima.

Na fotografijima objavljenim na forumu “Politikinog Zabavnika” nalazi se tadašnja ekipa srpskih zarobljenika − na prvoj "reprezentacija Srbije" pozira pre meča, a na dresovima se jasno vidi srce u kom je slovo “S”. Na drugoj fotografiji su snimljene obe ekipe kako se pripremaju za meč.

Na pozadini prve fotografije piše: "Tim Srbije koji je pobedio Francuze sa 4:0". Takođe, nalazi se pečat logora, ali i potpisi D. Miladinović (Dragi) jednim rukopisom, i drugim “Cenić”. Pretpostavlja se da su fotografije napravljene 1942. ili 1943. godine, dok imena zarobljenika nisu utvrđena.

Logor se nalazio blizu mesta Markt-Pongau, grada koji danas nosi ime Sankt Johan in Pongau, nedaleko od Salcburga.

Sagrađen 1939. godine, "Stalag 18C" nazivaju i “ruskim grobljem”, s obzirom na to da su najveći broj zarobljenika činili vojnici sovjetske Crvene armije. Tek kasnije, nacisti počinju da u njega dovode i Srbe, Poljake i Francuze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anti Antifa

    4. januar 2013 | 10:48

    Ne radi se o "koncetracionom" logoru nego o regularnom zarobljeničkom logoru.Koliko znamo,kako nas uči istorija pobednika,u koncetracionim logorima se baš nisu održavali fudbalski turniri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA