HOPMAN KUP: Ana i Novak izgubili, Španci slave

Poslednji meč na jubilarnom 25. Hopman kupu, miks dubl, pripao je Verdasku i Anabel Medini Gariges 2:0 (6:4, 7:5)

  • 0

Jubilarno izdanje egzibicionog teniskog turnira održanog u australijskom Pertu pripalo je reprezentaciji Španije. Novak Đoković i Ana Ivanović su u miks dublu izgubili od Anabel Medine Gariges i Fernanda Verdaska 0:2 (4:6, 5:7), pa su naši teniseri u konačnom skoru bili "kratki" za jedan bod. Španija-Srbija 2:1.

Finale 25. Hopman kupa bilo je sve samo ne egzibiciono, a publika je do pola dva ujutru po lokalnom vremenu pratila sa maksimalnom koncentracijom šta se dešava na terenu. Prvi set, bar za navijače Novaka i Ane, nije obećavao ništa dobro. Španci su posle izgubljenog prvog servisa naš miks brejknuli četiri puta, pa su i set sasvim zasluženo dobili 6:4.

Verdasko, nekadašnji momak Ane Ivanović, nije imao milosti na terenu, a do kraja meča nije, recimo i to, izgubio nijedan servis, dok je većinu dobijao sa "nulom". U drugom setu sve do devetog gema nije bilo brejka, a tada su Španci, pre svih Verdasko, "izbombardovali" Anu za 6:5. Poslednji servis na Hopman kupu imala je Anabel, a oni su bili neuhvatljivi i za Novaka.

Pre miksa,  Ana Ivanović je izgubila od  Anabel Medine Gariges 6:4, 6:7 (3:7), 6:3, dok je u prvom meču Novak Đoković pobedio Fernanda Verdaska u dva seta 6:3, 7:5.

Na startu drugog meča bila je evidentna nervoza kod obe igračice, ali se bolje snašla Ana u uvodnim minutima, pošto je napravila brejk za vođstvo 2:0. Ipak, Ivanovićevoj je umnogome pomogla loša igra Španjolke, ali je u trećem gemu, koji je trajao desetak minuta, Geriges iskoristila šestu brejk-loptu i vratila brejk. Za 27 minuta odigrano je svega četiri gema, a Ana je za to vreme bila stegnuta i teškom mukom je čuvala servis. Geriges je počela da pritiska i da igra sve bolje, pa joj je bilo lakše da napravi brejk za vođstvo 5:4 i da osvoji svoj gem za prvi set.

E, u drugom je Ana živnula! Promenila je pristup igri, povela 2:0, ali je dobro uplašila navijače kada je zatražila medicinski tajm-aut i sela na klupu kao da joj je muka. Lekar joj je dao pilulu i, srećom, Ana je nastavila da igra, a ovog puta uspela je da materijalizuje brejk i povede 3:0. Srpknja je čuvala taj-brejk sve do gema u kojem je servirala za osvajanje seta, kada joj se servis "raspao", što je iskusna Geriges iskoristila da napravi ribrejk za smanjenje vođstva na 5:4. Tek posle toga, Ana je u svom narednom gemu odlično servirala i osigurala taj-brejk.

Razloga za nervozu bilo je na pretek, ali je prvi mini-brejk napravila Ana, koja je uspela da stabilizuje igru u najvažnijem trenutku i rezultatom 7:3 uvede meč u treći odlučujući set.

Turbulentno je počelo i u trećem setu - novi brejk i vođstvo 2:0, ali sada na strani Geriges. Bolje je servirala i bolje se kretala Španjolka, a Ana je pokušala da spasi šta je mogla u četvrtom gemu, ali je prokockala brejk-loptu i inicijativu u novom gemu, koji se igrao na razliku. Poslednji napori ipak nisu urodili plodom, Ana je novim duplim greškama olakašala posao 30-godišnjoj španskoj igračici da izjednači rezultat na 1:1.

VERDASKO NIJE BIO PROBLEM ĐOKOVIĆU

U prvom meču, najbolji srpski teniser zabeležio je pobedu nad 24. igračem sveta Fernandom Verdaskom rezultatom 6:3, 7:5.

Posle sigurnih uvodnih servisa na obe strane, Đoković je strpljivom igrom i taktikom čekao da mu Verdasko svojim greškama donese prvi brejk u četvrtom gemu za vođstvo 3:1. Španac je potom kik servisima čuvao servis, ali nije uspeo da ugrozi Novakov, pa je Srbin posle 24 minuta igre vodio 5:2. Verdasko po tradiciji ne pravi mnogo prilika za uzvraćanje udarca protiv najboljih igrača, pa je tako Đoković u poslednjem gemu bez izgubljenog poena osvojio prvi set.

Drugi set obojica su otvorili slabijim servisom - Nole je imao dve brejk-lopte u uvodnom gemu koje nije iskoristio. S druge strane, Verdasko je odlučio da opusti ruku i da napravi problem Novaku rezultatom 15:40. Đoković je stigao do "đusa" asom i servis vinerom, ali je Španac forhend paralelom iskoristio petu brejk-loptu za vođstvo 2:0. Ohrabreni Verdasko je brejk materijalizovao u narednom gemu, a u tome mu je pomogao Đoković neiznuđenim greškama.

Najbolji teniser sveta je promenio ploču. Nole je ubrzao igru, pa je vrlo brzo osvojio prvi gem na svoj servis, a u narednom je imao 0:40 i iskoristio jednu za ribrejk. Obojica su igrali mnogo čvršći i zanimljiviji tenis, u kojem je uživalo 14.ooo gledalaca u novoj hali u Pertu. Napadao je Đoković i konačno je u pravom trenutku, pri rezultatu 5:5, iskoristio prvu brejk-loptu posle vezanih grešaka Španca. Nije Đoković prokockao poklon od 24. tenisera sveta, već je na siguran način zabeležio prvu pobedu za Srbiju.

(Telegraf.rs / Foto: Hopman kup)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA