VERMEZOVIĆ: Loše je što Partizan i Zvezda imaju navijače širom zemlje!

Trener crno-belih želeo bi ligu u kojoj ne bi bilo ispadanja, poput NBA, a činili bi je klubovi iz najvećih gradova Srbije

  • 0

Trener Partizana Vladimir Vermezović tvrdi da je njegov klub jedini u Srbiji koji ima sistem rada i misli da je pogrešio što se vratio u domaći fudbal.

- Veliki je problem u tome što klubovi u Srbiji nemaju sistem. Tačnije, ima ga jedino Partizan. Klubovi nemaju način da zadrže igrače, uz to ne postoji lokal-patriotizam, i onda dolazimo u situaciju da Partizan i Zvezda imaju navijače u svim gradovima, za razliku, recimo, od Engleske, gde svaki deo grada ima svoj klub i nema šanse da navijate za neki drugi - rekao je Vermezović za "Kurir".

- Ipak, moram da priznam da mi se sviđa ono što rade Vojvodina, Jagodina, Sloboda, Rad... To je način da se stvara klub, jer ne može se ništa preko noći.

Šef struke "crno-belih" uporedio je svoj prvi mandat u Partizanu sa sadašnjom situacijom i ocenio da srpski fudbal nazaduje.

- Fudbal u Srbiji je svakako bio jači kad sam prvi put trenirao Partizan. Slažem se da je i zemlja bila veća, zbog klubova iz Crne Gore, ali poenta je u nečem drugom. Cela Evropa se razvija, fudbal ide napred, dok mi, u najboljem slučaju, stagniramo, mada sam skloniji mišljenju da nazadujemo. Igrači razmišljaju samo o tome kako će da odu. Teško je raditi nešto što te ne ispunjava i ja ih razumem - ocenio je Vermezović, koji se pokajao zbog povratka.

- Prijatelji su mi govorili da je ovde situacija loša, ali ja to nisam primećivao. Dolazio sam na odmor i zaista uživao. Onda se preselite ovde i shvatite da je sve u kolapsu. Velika većina građana bori se za goli život. Da sam sve to znao, ne bih dolazio. Zapravo, bio sam glup što nisam verovao prijateljima da je situacija zaista ovakva, ali šta da se radi.

Terener srpskog šampiona ima i recept za ozdravljenje fudbala.

- Ja bih takmičenje napravio dekretom i u njemu ne bi bilo ispadanja. Kao, recimo, NBA liga u košarci. Tu bi bili Subotica, Zrenjanin, Beograd, Niš, Kragujevac, Pirot, Čačak... Svaki klub od lige dobije novac i sve se deli. Nema potrebe da se grade veliki stadioni, već oni od po 20.000 mesta i u Beogradu jedan veliki, gde bi se igrao derbi i mečevi reprezentacije. Liga se popunjava na pet godina, kad se pojavi klub koji u organizacionom smislu može da parira ovim koji se već takmiče.

Vermezović smatra da je u sličnoj situaciji i njegov kolega Siniša Mihajlović, selektor Srbije.

- Tek on ne može da se privikne na sve ovo, jer je toliko godina živeo u Italiji. Sa sportskog aspekta treba definisati koji su njegovi ciljevi, da li stvaranje ekipe za budućnost ili odlazak na velika takmičenja. Ukoliko je ovo prvo, onda je ovaj put jedini ispravan, ukoliko je drugo, ovako se to ne radi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA