SAN ILI REALNOST? Zvezda i Partizan u Evroligi!

Sve bi bilo znatno lakše ako bi se fajnal for ABA lige igrao u Beogradu. To je realno, ali Zvezda i Partizan su za sada uzdržani od priče oko organizacije

  • 1

Čuda se u sportu vrlo često dešavaju, čak mnogo više nego u nekim drugim sferama života, pa zato i ne bi bilo loše da jedno čudo pogodi srpsku košarku, pa da dobijemo dva tima direktno u Evroligi i jedan u kvalfikacijama.

Naravno, to bi bili Partizan i Crvena zvezda, koji odlično gruraju u regionalnoj ABA ligi i imaju velike šanse da se domognu Evrolige ili bar kvalifikacija.

A tu je i Radnički iz Kragujevca, mada bi se "šumadinci" najverovatnije zadovoljili i plasmanom u Evrokup, koji im poslednje dve godine izmiče za "dlaku".

Osim toga, gotovo je sigurno da će Srbija sledeće godine imati čak četiri ekipe u regionalnoj ligi jer naša zemlja ima najbolji koeficijent od svih zemalja.

EVROLIGA NA DLANU

Prema propozicijama lige, prva ekipa u regularnom delu izboriće direktan plasman u Evroligu, kao i pobednik fajnal fora, dok će sledeća ekipa po učinku ići u kvalifikacije za najjače takmičenje.

Sudeći po trenutnoj situaciji na tabeli, a na samo 10 kola do kraja regularnog dela, najizvesnije je da će se Crvena zvezda i Partizan domoći finalnog turnira uz Igokeu.

Zato bi za večite rivale najlogičnije bilo da organizuju zajednički fajnal for kako bi uvećali svoje šanse za odlazak u Evroligu.

Naravno, organizacija bi bila moguća samo ako Grad Beograd da garancije da će pomoći organizaciju, jer oba klba ne bi imala sredstava da sama uđu u ovaj projekat.

- Nama je prvi cilj da se plasiramo na fajnal for. Tek kad to obezbedimo, onda možemo da razmišljamo o tome da se  prijavimo za organizaciju tog turnira. Isto je i za kvalifikacije za Evroligu - cilj nam je da uđemo direktno, a za ostalo ćemo videti - rekao je za Telegraf direktor Zvezde Davor Ristović.

Slično misle i u srpskom šampionu Partizanu, gde je najveća koncentracija na regularni deo ABA lige i zauzimanje što bolje pozicije.

- Nismo do sada razmišljali o tome da se prijavimo za organizaciju fajnal fora, jer se domaćin određuje tek kada se liga završi. Imamo dosta vremena za to. Sada nam je najbitnije da igramo dobro u preostalom delu takmčenja. A ako se plasiramo na finalni turnir, onda ćemo videti - rekao je sportski direktor Partizana Dragan Todorić za Telegraf.

On je dodao da je ista situacija i sa kvalifikacijama za Evroligu, odnosno da niko neće da prejudicira eventualne kvalfikacije i apliciranje za organizaciju istih.

- Treba da sačekamo, da vidimo gde ćemo se plasirati. Da li ćemo doći do fajnal fora i koje ćemo mesto zauzeti, da li ćemo uspeti da direktono odemo u Evroligu. Tako da ne razmišljamo dalje od toga - poručio je Todorić.

Ono što je najbitnije je da bar jedan od dva naša kluba dođu kako znaju i umeju do prve pozicije na tabeli, jer bi to značilo direktan plasman u Evroligu, a da drugi dođe do fajnal fora.

Tada bi bilo najrealnije i najbolje da Beograd organizuje završni turnir jer bi postojala ogromna šansa da dogodine gledamo dva tima u Evroligi.

NAGLEDANIJI DERBI NA FAJNAL FORU

Fajnal for u Beogradu bio bi višestruko koristan sa svih aspekata. Ne samo da bi naši timovi Zvezda i Partizan imali veće šanse da se plasiraju u Evroligu, već bi to popularizovalo ponovo košarku kojoj je poslednjih godina malo uzdrmana popularnost, a da ne pričamo o prilici za zaradu od prodaje karata.

Zanimljivo je da je najposećeniji večiti košarkaški derbi u istoriji bio odigran baš na fajnal foru ABA lige 2009. godine, kada je polufinalni duel Crvene zvezde i Partizana pratilo skoro 11.000 gledalaca.

Organizacija turnira u beogradskoj "Kombank Areni " bila bi prilika da se taj rekord sruši jer je drugačije nemoguće organizovati susret dva rivala u Areni, jer niko neće da napušta "Pionir", halu u kojoj treniraju.

Zanimljivo je da prvenstvo u organizaciji finalnog turnira ima ekipa koja je najbolje plasirana na tabeli, pa ako ona odustane, onda sledeća dobija prvenstvo.

Takođe, ukoliko se niko ne prijavi, direktorijum ABA lige će sam odrediti domaćina turnira, što je malo verovatno kada se zna koliki je ulog u pitanju.

Sa druge strane, ne treba zaboraviti ni Radnički iz Kragujevca. Taj klub ima šanse da se domogne fajnal fora samo ako ovaj drugi deo odigra na visokom nivou i zabeleži neke pobede na strani.

Kragujevčanima sada nedostaje jedna pobeda da bi uhvatili priključak sa ekipama koje se nalaze na deobi četvrtog i petog mesta, a ako budu imali sreće, mogu se naći na turniru, čime bi ispunili i više od zacrtanog cilja ove sezone.

Bilo kako bilo, Srbija sa dva tima u Evroligi i jednim u kvalifikacijama je san koji ni najveći optimisti koji prate i vole košarku nisu mogli ni zamisliti pre početka sezone.

(D. Stojmenović)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • uprava

    9. januar 2013 | 21:53

    A sta ako zvezda osvoji euro kup i odatle ode u evroligi,partizan kroz 1 mesto u Aba ligi a radnicki kao domacin final fora osvoji ligu p ide kao treci...Igokea u kvalifikacije... Sta onda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA