SP RUKOMET: Stanić trasirao put ka pobedi

Svetsko prvenstvo u rukometu, koje se igra u Španiji, Srbija je startovala pobedom od 31:22. Momir Ilić dao sedam golova, Stanić "skinuo" 12 lopti

  • 3

Rukometaši Srbije su u Saragosi, pred 300 gledalaca, pobedom startovali na Svetskom prvenstvu. Izabranici Veselina Vukovića su sa 31:21 (13:9) savladali Južnu Koreju. Iako je jasno da ima mesta za napretkom u igru, Srbija je do bodova došla zbog veoma dobre realizacije šuta. Korejci su u 32. minutu "izgubili" prvog golmana, koga je u glavu pogodio Nenadić. U tom momentu su Azijati izgubili "kompas"...

Kazna ih je stigla, a Vuković je već od 45 minuta sa terena polako izvodio vedete. Momir Ilić je sa sedam golova bio najefikasniji igrač naše reprezentacije. Stanić, najbolji golman Evropskog prvenstva, je odbranio 12 šuteva (tri sedmerca) pre nego je u 46. minutu zamenjen. Tih 12 odbrana, od kojih pet-šest zicera, donelo mu je epitet najboljeg aktera meča.

Izabranici Veselina Vukovića igraju u grupi C, a pored Južne Koreje, protivnici će im biti i selekcije Belorusije, Saudijske Arabije, Poljske i Slovenije.

Prvi minuti meča sa Azijatima dokazuju da će ovo biti težak susret, a osim pokretne zone 6-0, Korejci ne odustaju ni od agresivnog napada "kroz sredinu" ili brzom tranzicijom. Na početku je korejski golman uspeo da odbrani nešto, a vrlo brzo mu je uzvratio Darko Stanić.

Posle 3:1 i 5:3 za Srbiju, usledio je period od pet minuta bez našeg gola. Priliku su maksimalno iskoristili Korejci, pa su u 12. minutu poveli 6:5. Međutim, do 20. minuta najbolji golman Evropskog šampionata skupio je sedam odbrana. Naši su u napadu smanjili broj tehničkih grešaka, a Ilić i Nikčević su serijom preciznih šuteva rezultat vratili na našu stranu. Posle 21. minuta igre, pred 250-300 gledalaca, Srbija je imala 10:7.

Opet su se Korejci približili na gol minusa (9:10), ali je Momir Ilić sa dve bombe i kontrom Prodanovića "orlove" odveo na poluvreme sa 13:9.

DRUGO POLUVREME

Prvi gol u drugom poluvremenu dala je Srbija, pa smo u 31. minutu imali maksimalnih 14:9. Nenadić je u sledećem napadu u glavu pogodio golmana Kanga, kojeg su na nosilima, pošto je izgubio svest, odveli iz dvorane. Očigledno uzdrmani viđenim Korejci su izgubili ritam, ali i sistem igra što su Ilić, Vujin i društvo iskoristili. Posle 11 minuta nastavka vodili smo sa 19:13.

Maksimalnih osam viška (22:14) omogućio nam je Stanić, koji je do 46. minuta odbranio 12 šuteva (3 sedmerca). Međutim, Korejci su se organizovali u odbrani, stali su u zonu 3-2-1 što je poremetilo i smanjilo napadaške opcije.  Azijati su smanjili na 18:22, da bi Šešum, koji je zamenio najefikasnijeg Ilića, sa dve bombe prekinuo seriju, nominalno, gostiju.

Raspala se igra Korejaca u potpunosti u poslednjih desetak minuta... Individualno su slabiji od naših, a upravo su tako krenuli i da igraju. Slabiji su i od "druge postave", koja je na terenu bila od 45. minuta.

Srbija - J. Koreja 31:22 (13:9)

Dvorana: "Princ Filip" - Saragosa

Sudije: Ondogrecula i Badura (Slovačka)

Isključenja: 2. min / 6. min

Sedmerci: 3(2) / 6(3)

Srbija: Dragaš 1, Šešum 3, Vujin 5(1), Nikčević 3(1), Toskić 2, Stanić (12 odbrana i tri sedmerca), M. Ilić 7, Radivojević 1, Gajić (jedna odbrana), Prodanović 4, Vučković 1, Mitrović, Stanković 1, N. Ilić 2, Mitrović, Stanković 1, Nenadić 1, Marsenić.

J. Koreja: Jeong 3(2), Park K, Park J. 2, Park C, Lim, Park Čanjung, Jun 1, Kang (sedam odbrana), Jong Han 1, Kim 1, Na, Li 1, Kim Dongčeol 5, Park, Eom 6(1), Oh 1.

GRUPA C

Srbija - Južna Koreja 31:22

Slovenija - Saudijska Arabija 32:22

Poljska - Belorusija 24:22

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA