NFL: Rejvensi šokirali Bronkose, Kapernik razvalio Pekerse!

Baltimor Rejvensi šutem za tri poena u drugom produžetku savladali u Denveru Bronkose 38:35 i plasirali se u konferencijsko finale, gde će gostovati pobedniku meča između Nju Inglanda i Hjustona. Kolin Kapernik spektakularan u pobedi San Franciska nad Grin Bejom 45:31

  • 0

Baltimor Rejvensii plasirali su se u finale Američke konferencije NFL pošto su savladali u gostima Denver Bronkose 38:35 u epskom meču, koji je rešen šutem Džastina Takera sa 47 jardi u drugom produžetku. Duel je počeo na minus 10 stepeni Celzijusa, završen je na minus 12, ali to nije smetalo da vidimo odličnu predstavu, četvrtu najdužu u istoriji Lige.

Denver je posle devet uzastopnih poraza konačno došao do pobede nad Pejtonom Meningom, prve u plej-ofu, a treće od Meningovog početka karijere. Za kvoterbeka Denvera ponovo se potvrdilo da teško podnosi pritisak plej-ofa, a njegova greška u finišu prvog produžetka, presečen pas, omogućila je trijumf ekipi Baltimora.

Meč je skoro od starta doneo uzbuđenja, risiver Denvera Trindon Holidej vratio je pant za tačdaun za rekord plej-ofa od 90 jardi i domaćini su poveli pre nego što je njihov napad uopšte izašao na teren. To je bio prvi tačdaun vraćanjem panta za Denver u doigravanju ikada.

Gostima nije trebalo dugo da uzvrate, kvoterbek Džo Flako bacio je pas za tačdaun od 59 jardi za Torija Smita, a skoro odmah zatim kornerbek Kori Grejem presekao je drugi pokušaj pasa Pejtona Meninga i vratio ga 39 jardi za tačdaun i gosti su poveli 14:7. Grejem će se uz Flakoa ispostaviti junakom utakmice, jer je u produžetku ponovo presekao pas Pejtona Meninga i omogućio pobedu svojoj ekipi, a svakako treba pomenuti i Reja Luisa, koji je imao 17 obaranja, 10 solo.

Posle prve greške Pejton Mening organizovao je metodičan napad i pasom od 15 jardi u end zoni Baltimora pronašao starog znanca Brendona Stoklija, dugogodišnjeg saigrača u Indijanapolis Koltsima. Da stvar bude zanimljivija, Stokli je prvi Superboul osvojio igrajući za Baltimor i postigao je tačdaun u finalu pre 12 godina u pobedi nad Njujork Džajantsima 34:7.

U drugoj četvrtini Denver ponovo dolazi u vođstvo Meningovim pasom za tačdaun za Nošona Morena od 14 jardi, ali u poslednjem minutu tandem Flako-Tori Smit poravnava na 21:21 akcijom od 32 jarda. Izjednačenju Rejvensa prethodila je diskutabilna odluka domaćina da šutiraju za tri poena sa 52 jarda. Met Prater je promašio, i to je donelo dobru poziciju gostima, koji su je iskoristili.

Samo što je počelo drugo poluvreme, ponovo je zablistao Trindon Holidej novim plej-of rekordom, vraćanjem kikofa 104 jarda za tačdaun i Denver je poveo 28:21. Holidej je jedini igrač u istoriji plej-ofa koji je na istom meču postigao tačdaun i vraćanjem panta i vraćanjem kikofa.

Uskoro je usledila izgubljena lopta Baltimora posle lošeg snepa, ali Denver to nije iskoristio. Naprotiv, u završnici treće četvrtine Mening je sekovan i izgubio je fambl, što je nekoliko minuta kasnije za posledicu imalo novo izjednačenje tačdaunom Reja Rajsa.

Meninga nova greška nije poremetila, a sedam minuta i 11 sekundi pre kraja meča bacio je pas za tačdaun od 17 jardi za Demarijusa Tomasa i novo vođstvo 35:28. Kada je Baltimor nekoliko minuta kasnije neuspešno završio napad, činilo se da je meč rešen, Denver je preuzeo loptu, ali nije uspeo da potroši vreme i usledio je pant.

Džu Flako imao je samo 1:09 vremena, bez tajm-auta i 77 jardi pred sobom, a u trećem pokušaju za tri jarda bacio je pas za tačdaun od 70 jardi za Džejkobi Džonsa, kome je to bilo prvo hvatanje na meču koji je otišao u produžetak.

U dodatnom periodu gosti su imali prvi napad, prešli na polovinu Denver i stali, usledila je razmena pantova, sve do ključne greške kvoterbeka Denvera, kojom je protraćena odlična sezona. Baltimor je posle osvajanja lopte trčanjem Reja Rajsa osvojio 16 jardi, došao u poziciju za šut, koji je uspešno realizovao Taker.

Pejton Mening završio je meč kompletiravši 28 pasova iz 43 pokušaja za 290 jardi, uz tri tačdauna, dva presečena pasa i izgubljen fambl.

Džo Flako imao je učinak 18/34 za 331 jard uz tri tačdauna, takođe i dva nošenja za sedam jardi uz izgubljeni fambl.

Sa rekordima se nastavilo i u drugom subotnjem meču, kvoterbek San Franciska Kolin Kapernik istrčao je 181 jard protiv Grin Beja, najviše što je neki igrač na njegovoj poziciji uradio, bilo u doigravanju, bilo u regularnoj sezoni, uz dva tačdauna, a dobro je i bacao, 17/31 za 263 jarda uz još dva tačdauna i presečen pas, pa nije čudo što je njegov tim slavio protiv Grin Beja 45:31. Kapernik je postao treći igrač, posle Otoa Grejema i Džeja Katlera, koji je na jednoj plej-of utakmici imao po dva ili više trčanja i pasova za tačdaun.

Meč je inače loše počeo za mladog kvoterbeka, njegov drugi pas presekao je kornerbek Pekersa Sem Šilds i vratio ga 52 jarda do end zone Fortinajnersa. To, međutim, nije poremetilo Kapernika, koji je pokazao i mentalnu i fizičku snagu u nastavku meča, odmah je uzvratio dobrim napadom, u kojem je istrčao tačdaun od 20 jardi. U drugoj četvrtini uputio je dva pasa za tačdaun risiveru Majklu Krebtriju, a šutem Dejvida Ekersa sa 36 jardi u poslednjoj sekundi San Francisko imao je 24:21 na poluvremenu.

Odmah pošto su gosti izjednačili sredinom treće četvrtine, Kapernik je kompletirao dva pasa za ukupno 24 jarda, a onda je istrčao tačdaun od 56 jardi za 31:24. Odbrana domaćina zaustavila je napade Grina Beja nateravši ih dvaput zaredom na pant, a napad Fortinajnersa dotukao je rivala kombinacijom pasa i trčanja uz tačdaune Frenka Gora i Entonija Diksona za nedostižnih 45:24.

San Francisko osvojio je fenomenalnih 579 jardi sa linije skrimidža, od čega čak 323 trčanjem.

Do kraja meča Grin Bej samo je ublažio poraz, kvoterbek Aron Rodžers meč je završio sa 257 bačenih jardi, uz dva tačdauna i presečen pas i tri nošenja lopte za 28 jardi.

San Francisko u finalu Nacionalne konferencije očekuje pobednika nedeljnog meča između Atlante i Sijetla.

Treba pomenuti i da su u konferencijskim finalima drugu godinu zaredom dva rođena brata, trener Baltomora Džon Harbou i trener San Franciska Džim Harbou.

POLUFINALE AFC:

Denver - Baltimor 35:38 (35:35)

Nju Ingland - Hjuston (nedelja 22:30)

POLUFINALE NFC:

San Francisko - Grin Bej 45:31

Atlanta - Sijetl (nedelja 19.00)

(Telegraf.rs / Foto: Tanjug / AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA