Tipsarević razbio Hjuita sa 3:0,Troicki izgubio od Stepaneka sa 2:3

Srpski teniser Janko Tipsarević sa 7:6, 7:5, 6:3 srušio je Australijanca i plasirao se u 2. kolo Otvorenog prvenstva Australije, dok je Viktor ispustio prednost od 2:0 u setovima i izgubio od Čeha

  • 0

Drugi reket Srbije Janko Tipsarević  pobedio je Australijanca Lejtona Hjuita na  "Rod Lejver" areni sa 3:0 u setovima (7:6, 7:5, 6:3) i pridružio se Novaku Đokoviću, Jeleni Janković i Vesni Dolonc u drugom kolu turnira.

Janko je dosta teško pobedio Hjuita, koji je imao podršku publike i uspeo da u međusobnim duelima sa Australijancem smanji njegovu prednost na 3:2. U drugom kolu Tipsarević će igrati protiv Slovaka Lukaša Lackog.

Nažalost, Viktor Troicki nije uspeo da pobedi i da učini kompletni srpski trijumf u Melburnu u prvom kolu pošto je izgubio od Radeka Stepaneka sa 3:2, iako je vodio sa 2:0 u setovima.

Ali da krenemo sa Tipsom. Meč sa Hjuitom je bio veoma zanimljiv i neizvestan a naš as je dobio zahvaljujući boljoj igri u ključnim momentima. U prvom setu oba igrača igrala su dosta rezervisano i bez velikog rizika i ljubomorno čuvala svoj servis.

Hjuit je sve vreme vodio igru i rezultat, ali je Tipsarević odmah bio iza njega i nije mu dozvolio da se odlepi rezultatski. Bio je blizu Tipsa brejka u 11. gemu kada je došao do 40:40, ali je nošen podrškom publike, Hjuit uspeo da se odbrani i dobije gem za 6:5, Janko je uzvratio i ušlo se u taj-brejk.

U taj-brejku Janko je krenuo furiozno i izgledalo je kao da se tek tada zagrejao. Poveo je odmah sa 4:0 uzevši mini-brejk Hjuitu. Australijanac je uspeo da smanji na 4:2, ali je Tipsa mirnom igrom nastavio da rešeta protivnika i da trijumfuje sa 7:4 u taj-brejku, čime je poveo sa 1:o u setovima.

Drugi set je počeo loše po Janka, jer je Hjuit uzeo brejk i poveo sa 3:0, što je bio ozbiljan problem za našeg asa, koji je uspeo da se konsoliduje i da, ipak, smanji na 3:1. Usledila je velika borba, a naš as uspeo je da održi korak za domaćim teniserom i da ne pada više, ali je Hjuit imao osetniju prednost od 5:4. Očekivao se servis Hjuita a Tipsarević je morao da napadne ako je hteo da ostane u meču.

To je i uradio osmi teniser planete, borio se, napadao, bio jak kada je najpotrebnije i uspeo je da brejkne Hjuita u najvažnijem delu seta i da izjednači na 5:5. Ali nije stao Srbin tu, već je osvojio i svoj set sa 6:5 a zatim uspeo da dođe do 40:40 na servis Hjuita. Vodila se žestoka borba, igrači su se smenjivali u vođstvu: Janko je imao dve set lopte a drugu je iskoristio i poveo sa 2:0.

Gde je završio u drugom setu, Tipsarević je nastavio u trećem, kada je odlično iskontrolisao početak seta i uz apsolutnu dominaciju poveo sa 3:0 u gemovima. Međutim, Hjuit se probudio i shvatio da je situacija kritična po njega i počeo da igra mnogo bolje a ta igra rezultirala je uzimanjem brejka Tipsareviću za 3:2 a zatim je na svoj servis došao do izjednačenja kojim se vratio u život sa 3:3.

Ali proradio je inat u našem igraču, pogotovo zbog nepristojnih gestikulacija i ponašanja Hjuita, pa je zaigrao najbolje što može i vratio brejk, uzeo svoj servis i došao nadomak pobede (5:3).

Troicki krenuo pa stao

Sa druge strane, Viktor Troicki na startu Australijan Opena imao je težak ispit protiv Čeha Radeka Štepaneka, ali se na startu meča odlično držao i poveo sa 2:0 u setovima, da bi potom neverovatno pao i izgubio meč sa 3:2.

Početak je bio veoma neizvestan i uzbudljiv. Obojica tenisera su čuvali svoje servise pa u prvih deset gemova brejkova nije bilo i rezultat je 5:5 u gemovima, mada je Viktor bio na ivici ambisa dva puta kada je Čeh imao brejk lopte za osvajanje seta.

Ipak, naš as se izvukao a zatim brejknuo Stepaneka za 6:5, a zatim uzeo svoj servis za osvajanje prvog seta sa 7:5.

U drugom setu viđena je ista slika i velika borba dva stara rivala. Viktor je uspeo da iskoristi brejk a zatim i svoj servis i da stekne osetnu prednost od 4:2. Uspeo je Čeh da smanji prednost, ali je srpski as uspešno čuvao svoj servis i nije dozvolio iznenađenje pa je rutinski osvojio dva gema i stigao do 2:0 u setovima.

U trećem setu usledio je potpuni obrt: Stepanek je zaigrao odlično i primorao našeg tenisera da dosta greši pa je uspeo da mu uzme dva brejka i stigne do rezultata 5:2. Uspeo je Troicki da smanji na 5:3, ali je to bilo sve što je uradio u ovom setu. Stepanek je servirao dobro i osvojio set sa 6:3.

U četvrtom setu viđena je dominacija Čeha nad našim teniserom, pošto je ponovo uspeo da mu uzme brejk na startu seta i da tu prednost od 4:2 održava sve do kraja. Čeh je imao prednost 5:3 na servis Troickog a onda je odigrao furiozno i uzeo brejk čime je dobio set i izjednačio na 2:2.

U odlučujućem petom setu nastavio je Stepanek da teroriše srpskog igrača, radio je šta je hteo, pogađao iz teških situacija i poveo sa 4:1. Bilo je teško poverovati da Viktor može da se vrati, ali i to se desilo. Uspeo je mladi Beograđanin da se konsoliduje, da počne bolje da igra i uzeo je brejk Čehu i uz još jedan svoj servis stigao do 5:6, uz priliku da ode u taj-brejk.

Međutim,  nije imao snage da preokrene meč iako je imao servis. Stepanek je bio jači i izdržljiviji: poveo je 0:40 i priveo meč kraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA