ZVEZDINIH 20 VATERPOLO GODINA: Titula, sivilo, gašenje, kup!

Posle više od 20 godina, nova Crvena zvezda ima puno pravo da se nada titulama posle prvog osvojenog Kupa Srbije, odličnih partija u Ligi šampiona i nikad jačem nacionalnom prvenstvu

  • 1

Prvom titulom nacionalnog kupa, osvojenom u dramatičnom finalu protiv Partizana, ozbiljnije se naslućuje da je projekat Beogradskog vaterpolo kluba Crvena zvezda na dobrom putu da se isplati do poslednje uložene pare.

Krajem avgusta prošle godine, oformljen je "drim tim", čiju osnovu čine reprezentativci Srbije Andrija Prlainović, Duško Pjetlović, Nikola Rađen, kao i reprezentativni golman Crne Gore Denis Šefik i nekadašnji kapiten Vojvodine Boris Vapenski. Ipak, da trener Dejan Savić ima viziju da od celog tima napravi pobedničku ekipu, pokazuje i to da je najbolji u nedeljnoj istorijskoj pobedi bio Marko Avramović sa tri gola. Strahinja Rašović, Vapenski i Pjetlović postigli su gol manje, dok je najbolji sportista Srbije Prlainović finale završio bez golova, sa tri lične greške.

Crvena zvezda je tek treći osvajač kupa - Partizan je trofej osvajao 23, a Bečej šest puta. Ubedljive partije u Ligi šampiona i nacionalnom prvenstvu daju za pravo "crveno-belom" "drim timu" da posle više od 20 godina donesu titulu i obraduju navijače, koji pune bazene na kojima nastupaju vaterpolisti njihovih kluba.

Istina, ovaj klub nije naslednik onoga što su nekad osvajali Šapić,Vujasinović, Jelenić.

Tadašnja Crvena zvezda je bila finansijski jaka, prvak države u sezonama 1991/92. i 1992/93, kada su za nju nastupale zvezde vaterpola Viktor Jelenić, Vladimir Vujasinović, Aleksandar Šapić, Aleksandar Ćirić, Igor Milanović, Jugoslav Vasović.

Na klupi je bio Nikola Stamenić, a ekipu ka drugoj šampionskoj tituli predvodio je Milorad Krivokapić. Da se ta ekipa nije osula kad su usledile sankcije, verovatno ne bi usledio poznati scenario.

Do i posle 2000. godine je klub preživljavao agoniju i jedva se održavao - iako je treninge i utakmice morala da održava u 50 kilometara udaljenom Obrenovcu, po raspadu Srbije i Crne Gore Zvezda osvajala druga mesta u nacionalnom šampionatu.

Rasulo je nastupilo kada je igračima u prvom delu sezone 2008. godine saopšteno da neće dobiti novac od ugovora, ali su oni, ipak, odigrali do kraja prvenstva. Teret užasne finansijske situacije je presudio da se klub, osnovan 1945. godine, ugasi 2008.

Posle dve godine, osnovan je novi klub Crvena zvezda Vet od bivših Zvezdinih igrača, a novi klub ne nastavlja kontinuitet ugašenog 2008. pod teretom dugova, jer su osnivači poricali bilo kakvu finansijsku odgovornost za delovanje "stare" Crvene zvezde.

- To je početak jedne nove Zvezde, i bitno je da ona opstane i da sledeće godine opet ne bude u finansijskim problemima. (...) Ovaj novi klub je počeo sa nule pre dve godine, sa Savićem kao ozbiljnim trenerom, i Jelenićem kao predsednikom. To su ljudi koji žele dobro ovom sportu i Crvenoj zvezdi - rekao je u intervjuu za Telegraf tada još zvanično igrač, a sada trener Partizana i legenda srpskog vaterpola Vladimir Vujasinović.

A kad smo već kod para, ali i dokaza da one nisu sve, vaterpolisti novog osvajača Kupa Srbije muku muče sa bazenima i treninzima i primili su svega jednu platu za četiri meseca. Rezultat, igra i motiv su tu, ali je na upravi kluba koji je sve uradio da bi napravio tim snova da obezbedi ono što je igračima ugovorom garantovano i da pokuša da igrače zadrži i naredne godine.

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA