SP: Rukometaši Srbije u osmini finala

Pobedom nad Belorusima 34:28, izabranici selektora Veselina Vukovića obezbedili su plasman u drugi krug, a raduje raznovrsna igra u napadu

  • 0

Dan odmora na Svetskom rukometnom prvenstvu dobro je došao izabranicima selektora Veselina Vukovića. Posle pobede nad Korejom, Srbija je u "kvalifikacionom" susretu protiv Belorusije odigrala odlično, i pobedom 34:28 (20:13) obezbedila sebi plasman u osminu finala Svetskog šampionata.

Svesni važnosti, izabranici Veselina Vukovića su protivnika načeli posle minusa 3:5 i 5:7, kada su Nikčević i Prodanović svojim golovima naterali i bekove da se razigraju. Raznovrsnost u napadu, koja je nedostajala na nekim prethodnim takmičenjima, danas nije bila problem. Istina, razliku su "orlovi" pravili i uz pomoć protivnika, koji je jedan duži vremenski period imao više tehničkih grešaka nego datih golova.

Pobeda je bila imperativ i ostvarena je prilično lako. Uz više od 60 odsto pogođenih šuteva u prvih 30 minuta, suficit je dozvolio Vukoviću da sa terena izvede veterane. Njih su odlično zamenili "klinci" Nemanja Ilić, Radivojević, Masenić, Mitrović...

Igrač meča bio je Petar Nenadić. On je sa pet golova predvodio trio, u kojem su bili još Nikčević i Vujin. Sa 11 golova Sergej Rutenka je bio daleko najefikasniji na terenu.

PRVO POLUVREME

Srbija je u napadu suočena sa zonom, dok je u odbrani Sergej Rutenka, najbolji rukometaš Belorusije, iznenadio sve asistirajući za prvi gol, a posle i za iznuđeni sedmerac. Belorusi su poveli 2:1 nakon njegovog gola sa sedam metara, a "orlovi" su uspeli da se odbrane iako su u jednom momentu imali skoro minut sa dvojicom igrača manje.

Naša zona 6-0 nije donela mnogo rezultata, pošto su nam Belorusi tri gola dali na tri različita načina. Za razliku od njih, mi i kada napravimo višak ili "se dignemo" na šut sa bekovskih pozicija, Vitali Čerepenko odbrani ili lopta pogodi stativu. Posle 8. minuta Belorusija je imala 5:3, ali su za minut Prodanović i Nikčević sve vratili na početak. Od pet naših golova, svi su dati s krila.

Srbi se slabo vraćaju nazad, što koriste Belorusi. Ponovo su došli do dva viška 7:5 i ponovo su naši stigli. Nikčević i Rutenka posle 13. minuta imaju po četiri gola, a tek u 12. minutu Ilić, tj. neko od bekova Srbije, daje prvi gol. Momir Ilić je sa penala pogodio za 9:8, a zatim i za 10:8. On je za tri minuta dao tri gola, a serijom 5:1 vodimo prvi put sa dva.

Kao što se i pretpostavljalo, Belorusi su igrali disciplinovano u zoni, ali su istu rešavala naša krila. U 18. minutu imali smo prvi put tri gola viška, ali je daleko od zaključka da je to dovoljno za mirniji nastavak meča. Nenadić je prednost u 22. povećao na 14:10.

Belorusi su počeli mnogo da greše. Skoro početnički... No, nije nas briga pošto smo do 25. minuta imali 15:10. Rutenka je do poluvremena dao šest golova. Nikčević na odmor ide sa pet, a Srbija vodi 20:13.

POLUVREME

Ko je strepeo od Belorusa mogao je da odahne u drugom delu prvog poluvremena. Raznovrsni napadi, veoma dobar procenat realizacije, ali i odbrana na nivou uslovili su da se prednost iz minuta u minut povećava. Kako se ona uvećavala tako je i protivnik "padao". Sa zone 6-0, prešli su na 5-1. Kasno... Sergej Rutenka, prva zvezda Barselone i čovek sa pet osvojenih Liga šampiona, igrao je svoju igru, ali nije imao nijednog saigrača koji bi mogao da mu se priključi.

Naši... Odlični. Dobri i u momentima, kada su imali plus 10 (28:18). Dobri i kada je bilo jasno da se protivnik predao. U 42. minutu je 28:19, a Vuković na terenu ima "klince", momke koji tek upisuju prve nastupe u dresu nacionalnog tima. Nemanja Ilić nastavio je tamo gde je Nikčević stao. Prodanovića je zamenio Radivijević. Gajić Stanić...

Međutim, nedostatak koncentracije, ali i veoma dobri golman Čerepenko naterali su Veselina Vukovića da u 50. minutu zatraži tajm-aut. Vidno ljut, Vuković je tražio da se prestane, kako reče, sa "seljačkim napadima" i da se igra.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA