PREDSEDNIK BSS: Ako su štitili Armstronga, neka izbace biciklizam sa OI

Dragan Dostanić, iznerviran zbog reputacije koju zbog silnih skandala s dopingom ima biciklizam, poručuje da ovaj sport mora da se očisti

  • 0

Skandal uništava biciklizam! Priznanje Američkog bicikliste Lensa Armstronga da je koristio doping tokom profesionalne karijere ozbiljno je podiglo prašinu oko ovog sporta.

Skandali sa dopingom Armstronga, pre toga Alberta Kontadora na Tur de Fransu, ozbiljno narušavaju ugled ovog bazičnog sporta, a član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Dik Paund, bivši predsednik Svetske antidoping agencije (WADA), ne isključuje mogućnost da biciklizam bude izbačen iz olimpijskog programa.

Paund je svoje mišljenje izrazio dan nakon što je Armstrong u intervjuu poznatoj voditeljki Opri Vinfri navodno priznao da se tokom cele karijere dopingovao.

- Moguće je da MOK neće imati drugog izbora nego da preduzme tako drastičnu meru. Jedini način da se počisti taj nered je da ljudi iz UCI-ja kažu ''hej, više nas nema na olimpijskim igrama, a želimo biti na njima, idemo da se izborimo za povratak'' - poručio je Paund.

DOSTANIĆ: NEKA NAS IZBACE

Predsednik Biciklističkog saveza Srbije Dragan Dostanić se nada da MOK neće posegnuti za tako drastičnom merom kao što je izbacivanje sa OI.

Ipak, on poručuje da ako je neko iz biciklističke federacije (UCI) štitio Armstronga sve ove godine, onda treba da izbace biciklizam sa Igara.

- Svi mi iz biciklizma sa nestrpljenjem čekamo četvrtak kada će biti emitovan intervju Armstronga, da čujemo šta je rekao. Nadam se da neće izbaciti biciklizam sa Igara, jer bi to bilo jako loše za naš sport u svetu, ali i u regionu - kaže Dostanić za Telegraf i dodaje:

- Međutim, ako je neko stvarno pomagao Armstrongu i štitio ga sve ovo vreme, onda neka nas izbace. Situacija je ionako teška, jer sponzori se povlače zbog ovih skandala, tako da ne znam šta će biti.

- Svetska biciklistička organizacija dosta novca ulaže u borbu protiv dopinga poslednjih nekoliko godina, ali mislim da mi ispaštamo za nešto što je bilo pre 10-15 godina. Tada je neko iz UCI-ja, ko sada možda i više nije u organizaciji, pomagao Armstrongu u dopingu - poručio je Dostanić.

Inače, Arsmtrongu je oduzeto svih sedam naslova s Tur de Fransa, a uz to mu je i doživotno zabranjeno bavljenje sportom.

Američko ministarstvo pravosuđa tražiće od bicikliste Lensa Armstronga ogromnu odštetu zbog toga što je godinama lagao, tvrdeći da nije koristio doping. Zanimljivo je i da je Lens odbio da se nagodi sa Antidoping agencijom, koja mu je ponudila da zadrži pet titula, a da zauzvrat oda svoje kolege koje su radile istu stvar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA