ZAKUVALO U ABA LIGI: Partizanu izmiču fajnal for i Evroliga?

Višestruki srpski i regionalni šampion bori se za plasman na fajnal for Jadranske lige, a u poteri za njim su Cedevita, Budućnost, Radnički, Olimpija i MZT

  • 2

Regionalna košarkaška ABA liga nikada nije bila zanimljivija nego ove sezone. Činjenica da je ulog veliki, jer je na talonu plasman u Evroligu, podigla je tenzije među klubovima i motivaciju kod igrača.

Dosadašnji deo takmičenja pokazao je da svako svakog može da dobije, a iako ima još sedam kola do kraja, višestruki šampion Partizan mt:s, koji se nalazi na trećem mestu, nema još siguran plasman na fajnal for, gde bi dobio šansu da se bori za Evroligu.

ODLUČIVAĆE KOŠ RAZLIKA

Ukoliko ne bude u četiri prvoplasirane ekipe, petostruki uzastopni šampion Jadrana će prvi put posle 11 godina biti bez učešća u najjačem takmičenju u Evropi, pa morao bi da se zadovolji nastupom u Evrokupu.

Naravno, šanse su na strani Partizana, ali ozbiljno mu prete Radnički, Cedevita i Budućnost, koji imaju samo jednu pobedu manje. Tu su  Olimpija i MZT Skoplje koji zaostaju dve pobede za beogradskim timom.

Kako sada stoje stvari, velike su šanse da će koš razlika na kraju regularnog dela odlučivati o plasmanu na fajnal for.

Partizan u narednih sedam mečeva ima veoma težak zadatak. Srpski šampion dočekuje kod kuće Split, Igokeu, Olimpiju i Solnok, a gostuje Crvenoj zvezdi, Cedeviti i MZT-u, direktnim rivalima za poziciju na tabeli.

Beogradski klub za sada s Radničkim ima pozitivan skor u koš razlici, jer je pobedio s više poena nego što je izgubio. Sa Zvezdom ima -14, s Cedevitom +3, a sa MZT-om +10, ali ga čekaju mečevi na terenima ovih timova.

Ako "crno-beli" zabeleže sve pobede na domaćem terenu, biće nadomak cilja, ali da bi otišli na F4, moraju da donesu bodove s makar jednog gostovanja, Zvezdi, Cedeviti ili Makedoncima, svejedno.

ZVEZDA U BOLJOJ SITUACIJI

S druge strane, Crvena zvezda ima pobedu više od Partizana i samim tim veće šanse da zadrži poziciju broj dva na tabeli, mada ni njima neće biti lako.

"Crveno-beli" će kod kuće dočekati Partizan, Cibonu i Budućnost, dok će gostovati Krki, Širokom, Solnoku i Radničkom. Ukoliko ostvare bar jedan brejk na strani u Krki, Širokom ili Solnoku, obezbediće i drugu poziciju.

Zvezda ima koš količnik s Cedevitom +23, sa MZT-om +30, a bolja je i u međusobnom duelu ca "crno-belima". S Radničkim ima +14,  sa Budućnosću -9, ali ih čekaju uzvratni mečevi s ovim ekipama. 

Što se tiče ostalih ekipa koje figuriraju za fajnal for, kragujevački Radnički se uključio u trku za F4, a raspored im ide naruku. Šumadinci dočekuju na svom terenu Cibonu i dva direktna rivala na tabeli Zvezdu i Budućnost, s kojima imaju negativan koš količnik. Radnički još gostuje Krki, Širokom, Zadru i Splitu, gde nije nemoguće napraviti brejk.

Cedevita već ovog vikenda igra u Laktašima s Igokeom i taj meč će umnogome odrediti sudbinu oba tima. Nakon toga Zagrepčani čekaju MZT, Partizan i Solnok, a idu Širokom i Krki.

Možda najmanje šanse da se domogne fajnal fora ima Budućnost, koja gostuje svim rivalima za završni turnir: Zvezdi i Radničkom, te Ciboni i Zadru, dok će dočekati Široki, Split i Olimpiju.

TABELA:
Igokea 15/4, Crvena zvezda 13/6, Partizan 12/7, Budućnost 11/8, Radnički 11/8, Cedevita 11/8, Olimpija 10/9, MZT 10/9, Krka 8/11, Cibona 7/12, Zadar 7/12, Split 7/12, Široki 6/13, Solnok 5/14.

Ko igra s kim do kraja:

IGOKEA:
Dočekuje: Cedevita, Zadar, Solnok, Krka
Gostuje: Partizan, MZT, Cibona

PARTIZAN:Dočekuje: Igoke, Split,  Olimpija, Solnok
Gostuje: Cedevita, Crvena zvezda, MZT

CRVENA ZVEZDA:
Dočekuje: Partizan, Cibona, Budućnost
Gostuje: Solnok, Krka, Široki, Radnički

RADNIČKI:
Dočekuje: Crvena zvezda, Cibona, Budućnost
Gostuje: Krka, Široki, Zadar, Split.

CEDEVITA:
Dočekuje: MZT, Partizan, Cibona
Gostuje: Igokea, Široki, Krka, Solnok

BUDUĆNOST:
Dočekuje: Široki, Split, Olimpija
Gostuje: Crvena zvezda, Cibona, Radnički, Zadar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trt

    30. januar 2013 | 08:31

    Matematika i kalkulacije sedam kola pre kraja...????

  • dusan

    30. januar 2013 | 02:42

    A Radnicki? Zar on nije srpska ekipa? Zasto ne kazete nesto o njegovim protivnicima? Dokle vise ta "Beogradizacija"??? Posle se cudite zasto prolaze Zvezda i Partizan u Kragujevcu onako kao sinoc!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA