U SUSRET SUPERBOULU: Fejsbuk mapa navijača u SAD!

Oko 35 miliona korisnika Fejsbuka u SAD lajkovalo je neki od 32 kluba profesionalne lige u američkom fudbalu. Mapa beleži i promene trendova kroz plej-of

  • 0

Pored toga što je društvena mreža, Fejsbuk je istovremeno i jedna od najvećih baza podataka o trendovima, naklonostima i ljudskim aktivnostima uopšte, na primer, ko simpatiše koji klub.

Predstojeći Superboul, veliko finale sezone u američkom fudbalu između San Francisko Fortinajnersa i Baltimor Rejvensa, podstakao je istraživanje o tome kako su podeljene navijačke simpatije u Nacionalnoj fudbalskoj ligi među korisnicima Fejsbuka u SAD.

U obzir je uzeto 35 miliona korisnika koji su lajkovali neki od 32 kluba NFL. Mapa je rađena po okruzima i predstavlja po rečima autora Šona Tejlora, koji inače radi za Fejsbuk, "jedno od najiscrpnijih istraživanja o navijanju uopšte".

U nekim slučajevima čitave države dominantno podržavaju jedan klub, na primer Vajoming Denver Bronkose, tim iz Kolorada, ili Luizijana i Misisipi Nju Orlenans Seintse, dok je potpuno suprotna situacija na Floridi koja je podeljena između Majami Dolfinsa, Tampa Bej Bakanirsa i Džeksonvil Džeguersa.

Kada dođe vreme plej-ofa mapa trpi dramatične promene, preostalih 12 klubova uvećevaju broj simpatizera armijom navijača eliminisanih klubova koji se opredeljuju za poneki preostali. Područje pod "kontrolom" Denver Bronkosa više se nego dupliralo, dok navijači Dalas Kaubojsa, po mnogim istraživanjima najpopularnijeg američkog tima uopšte, dele svoje simpatije na razne strane, pa mapa Teksasa od skoro jednobojne postaje prilično šarena.

Kako se odvija plej-of i mapa se menja, do finala preostala su samo dva kluba i podela simpatija prema finalistima ove godine više-manje sledi teritorijalni princip, pošto su San Francisko i Baltimor sa suprotnih krajeva Amerike.

Takođe, ogromna narandžasta oblast simpatizera Denvera prelila se u boju San Franciska, navijači Bronkosa koji su doživeli eliminaciju od Baltimora u nastavku plej-ofa navijaju isključivo protiv Rejvensa, pa pošto su Fortinajnersi jedini preostali tim koji može da "dođe glave" Baltimoru, imaju i njihovu podršku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA