VREME JE ZA SUPERBOUL: San Francisko i Baltimor odlučuju o tituli!

Veliko finale uzbudljive NFL sezone odigraće se u Nju Orleansu u čuvenom "Superdomu", s početkom pola sata posle ponoći, a rivale sa klupe predvode dva rođena brata Džim i Džon Harbo. Po završetku meča, legendarni lajnbeker Baltimora Rej Luis odlazi u penziju

  • 0

U noći između nedelje i ponedeljka, pola sata posle ponoći po našem vremenu, počinje Superboul, 47. po redu finale NFL sezone, najpopularniji sportski događaj u SAD. Pozornica velikog duela je Nju Orleans, preciznije dvorana "Superdom", kapaciteta više od 73.000 sedišta, u kojoj će po sedmi put pasti odluka o novom šampionu u američkom fudbalu.

U meču odluke sučeliće se San Francisko Fortinajnersi i Baltimor Rejvensi, uloga blagog favorita pripada timu iz Kalifornije, a kuriozitet finala je da rivale treniraju dva rođena brata Džim i Džon Harbo, pa je meč u nekim medijima nazvan i Harboboul. Džim (49) preporodio je Fortinajnerse tokom dve godine, koliko ih vodi, a njegov stariji brat Džon (50) već petu sezonu sedi na klupi Rejvensa i svaki put zabeležio je barem jednu pobedu u plej-ofu.

San Francisko nastupiće šesti put na Superboulu, a u prethodnih pet Fortinajnersi su bili uspešni svaki put, predvođeni legendarnim kvoterbekovima Džoom Montanom i Stivom Jangom, koji su ukupno u tih pet mečeva bacili 17 pasova za tačdaun i istrčali dva, bez ijedne izgubljene lopte.

Rejvensi su jednom nastupili na Superboulu u sezoni 2000/01, kada su predvođeni sjajnom odbranom kao treći vajld kard tim u istoriji stigli do trona. Rejvensi su relativno nov klub, osnovan 1996. godine, ali tu su stvari malo komplikovane. Oni su zapravo originalni Klivlend Braunsi, koji su promenili grad i ime.

Kada je tadašnji vlasnik Art Model rešio da preseli klub, to je izazvalo velike kontroverze. Na kraju je postignut sporazum pod okriljem Lige da ime Braunsa i rezultati i titule ostaju u vlasništvu grada Klivlenda, koji će dobiti novi klub istog imena u roku od tri godine, što se i desilo, dok je Model zadržao pravo na igrače, ugovore i osoblje, a tim je definisan kao novoosnovan.

Dva kluba u ovih 17 sezona srela su se svega četiri puta i bilans je 3:1 u korist Baltimora, Fortinajnersi su pobedili jedino u prvom meču, odigranom u "debitantskoj" sezoni Gavranova, a zanimljivo je da je tokom 1998. na 12 mečeva regularne sezone startni kvoterbek Baltimora bio je Džim Harbo, sada trener San Franciska.

SAN FRANCISKO

Obe ekipe našle su se u finalu delom i zato što su treneri doneli neke teške, ali, vreme je pokazalo, ispravne odluke tokom sezone. Džim Harbo odlučio je da ostavi kao startnog kvoterbeka Kolina Kapernika koji je priliku dobio posle povrede Aleksa Smita u meču protiv Sent Luisa. Smit je ubrzo bio ponovo spreman, ali trener je procenio da sa Kapernikom ima bolje izglede da stigne do titule i zadržao ga je kao startera.

San Francisko, formalno domaćin u ovom meču, školski je primer dobro vođene ekipe, koja je potpuno izbalansirana, dobra i u trčanju i u pas igri, sa drugom najboljom odbranom u regularnom toku sezone, koja je, istina, u dva meča doigravanja protiv Grin Beja (45:31) i Atlante (28:24) primila 55 poena, ali za protivnika je imala stvarno jake rivale i odlične kvoterbekove Arona Rodžersa i Meta Rajana, a u drugom poluvremenu konferencijskog finala Atlantu je zadržala na nula poena.

Najveća snaga ekipe ipak je mladi kvoterbek Kolin Kapernik, koji kao starter ima bilans 7-2, a već je pokazao talenat koji bi mogao da ga uvrsti među najveće svih vremena, samo ako ga posluži zdravlje. Verovatno ponajbolji predstavnik novog talasa organizatora igre Kapernik sjajno baca loptu, a istovremeno je i vrlo mobilan, protiv Grin Beja istrčao je 181 jard, najviše od svih kvoterbekova u istoriji.

Možda najveći Kapernikov kvalitet je ogromno samopouzdanje, ove sezone kad god je napravio neku grešku, izgubljeni fambl ili presečen pas (a tih grešaka nije bilo mnogo), odgovorio bi  napadom za poene, najčešće tačdaun, u sledećem posedu lopte. U finalu NFC San Francisko se početkom druge četvrtine našao u minusu od 17 poena u Atlanti, ali Kapernik je ostao priseban i predvodio tim do pobede i najvećeg preokreta koji je gostujući tim napravio u finalu konferencije.

Kapernik je, inače, odrastao kao usvojeno dete i prezime je dobio od hraniteljske porodice, rođen je u Milvokiju pre nešto više od 25 godina.

BALTIMOR

Trener Baltimora Džon Harbo otpustio je ofanzivnog koordinatora Kema Kamerona posle poraza u 14. kolu i zamenio ga Džimom Koldvelom, bivšim trenerom Indijanapolisa. Koldvelovo pozivanje akcija bilo je malo konzervativno, ali kvoterbek Džo Flako prosto je procvetao u plej ofu gde je u tri meča bacio osam pasova za tačdaun, bez ijednog presečenog i uz samo jedan izgubljeni fambl.

Jednako važan bio je povratak lajnbekera Reja Luisa na teren pošto je zalečio povredu tricepsa zbog koje je propustio veći deo šampionata. U Luisovom odsustvu odbrana Baltimora nije bila baš impresivna, a sve se promenilo u plej ofu kada se vođa vratio. Rejvensi su savladali Indijanapolis 24:9, Denver u gostima 38:35 u drugom produžetku, u verovatno najboljoj utakmici sezone, i Nju Ingland u Bostonu 28:13.

Kada se uračuna da je dva tačdauna protiv Denvera primio specijalni tim, a ne odbrana, dozvolivši Trindonu Holideju rekordna vraćanja panta (90 jardi) i kikofa (104) još bolje se vidi Luisov uticaj. Legendarni defanzivac pre početka plej ofa najavio je povlačenje i to je bila dodatna inspiracija za saigrače koji ga obožavaju, iako je Luis kontroverzna ličnost, nekoliko dana pre finala pojavila se sumnja da se možda dopingovao, a svojevremeno je bio umešan u dvostruko ubistvo koje nikad nije rasvetljeno.

Baltimoru je ovo verovatno poslednja šansa za titulu sa ovom generacijom igrača, teško je zamisliti ih kao šampione kada ostanu bez Reja Luisa, i to je ono što ih čini još opasnijim. Sjajni defanzivci Ed Rid i Terel Sags nastupaće i u narednim sezonama, ali ono su već prilično "izranavljeni" veterani pa ni njihova penzija nije daleko.

Kvoterbek Džo Flako, rekorder plej ofa sa šest pobeda u gostima, dovoljno je mlad da bi mogao da ima još nekoliko prilika ali sigurno mu je u glavi to da je u poslednjih 40 godina samo jedan kvoterbek koji je poražen u svom prvom nastupu na Superboulu uspeo  da do kraja karijere prigrli Trofej Vins Lombardi, legendarni Džon Elvej, koji je sa Denverom ubedljivo poražen tri puta, da bi u 15. i 16. profesionalnoj sezoni potpomognut raningbekom Terelom Dejvisom konačno postao šampion, a zatim se povukao.

KONCERT

Uobičajeno, u pauzi između dva poluvremena biće održan koncert. Nastupa Bijonse, a nagovešteno je da je moguće  da joj se tokom nastupa pridruži na sceni i Destiniz Čajld, a možda čak i suprug Džej Zi.

Pre početka meča himnu će otpevati Ališa Kiz, a nastupiće i osnovci iz škole "Sendi Huk", u kojoj se nedavno desio masakr kada je poremećeni Adam Lanca ubio 26 osoba, od čega 20 dece. Osnovci će pevati patriotsku pesmu "America the Beautiful".

(A. Č. / Foto: Tanjug / AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA