ŽELJA ILI REALNOST: Muzej košarke u Čačku

Bivši jugoslovenski reprezentativac Željko Jerkov u saradnji sa legendom Čačka Radmilom Mišovićem pokrenuo inicijativu da ovaj grad dobije svoj muzej u kome će biti izloženi pehari i medalje sa velikih takmičenja

  • 0

Bivši košarkaški reprezentativac Jugoslavije Željko Jerkov i legendarni igrač Borca iz Čačka Radmilo Mišović došli su danas na ideju da se u tom gradu osnuje Muzej košarke.

Prema rečima Mišovića, u muzeju bi bili izloženi trofeji sa velikih takmičenja, poput Olimpijskih igara, Evropskih i Svetskih prvenstava.

Jerkov je posetio Čačak i u razgovoru sa dugogodišnjim sportskim prijateljem Mišovićem prisetio se uspomena iz perioda kada su aktivno igrali košarku.

- Čačak već decenijama nosi epitet grada košarke, budući da je iznedrio veliki broj proslavljenih sportista poput Željka Obradovića, Dragana Kićanovića i Radoslava Ćurčića koji su se okitili brojnim medaljama - kazao je Mišović Tanjugu.

Jerkov je ocenio da je ideja o osnivanju muzeja sjajna ideja i istakao da je u Srbiji i Hrvatskoj potrebno više raditi sa talentovanim igračima.

- Moramo da nastavimo sa praksom koju smo nekada imali, a to je da više pažnje posvetimo mladima koji su nadareni za košarku, radimo sa njima i pravimo kvalitetne igrače - naglasio je on.

Inače, Jerkov je 1981. godine služio vojni rok u Čačku, i tada redovno trenirao sa košarkašima Borca. On je izrazio žaljenje što Mišović nije imao reprezentativnu karijeru, s obzirom na to da je višestruki najbolji strelac bivše Jugoslavije.

Jerkov je 1978. godine, zajedno sa Dalipagićem, Slavnićem, Kićanovićem, Ćosićem i drugim igračima, osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Manili i to bez poraza. Takmičenje je proteklo u potpunoj dominaciji Jugoslavije, a ekipa koju je okupio profesor Aleksandar Nikolić kasnije je dobila epitet "zlatna generacija".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA