SUPERBOL: Baltimor šampion, Flako MVP!

Rejvensi po drugi put prvaci NFL posle pobede nad San Franciskom 34:31. Kvoterbek Baltimora Džo Flako najbolji igrač finala, legendarni Rej Luis odlazi u penziju sa titulom. Zbog problema sa strujom meč prekinut na više od pola sata

  • 0

Baltimor Rejvensi postali su po drugi put šampioni NFL posle pobede na 47.  Superbolu nad San Francisko Fortinajnersima 34:31 u dvorani Superdom u Nju Orleansu. Rejvensi su dominirali od početka, ali malo je falilo da San Francisko napravi najveći preokret u istoriji finalnih mečeva posle zaostatka od 22 poena. Duel dva rođena brata trenera, Džona i Džima Harboa, pripao je starijem Džonu koji sada vodi 2:0 pošto je pobedio i tokom regularne sezone 2011.

Na manje od dva minuta pre kraja, kod rezultata 34:29 igrači San Franciska nalazili su se nadomak end zone Baltimora, međutim nisu iskoristili četiri pokušaja za tačdaun. Baltimor je preuzeo loptu, a u četvrtom pokušaju nije došlo da panta, već su Rejvensi namerno napravili sejfti, čime su dodelili dva poena San Francisku, ali istovremeno sprečili da na teren izađe napad Fortinajnersa. U preostale četiri sekunde Rejvensi su ispucali loptu, a njihova end zona ostala je nedostižna za rivale.

Legendarni lajnbeker Baltimora Rej Luis odlazi u penziju kao šampion iako mu je ovo bila najslabija partija u ovosezonskom plej ofu, zabeležio je ukupno sedam obaranja, često je bio onemogućen od protivničkih igrača, a nekoliko mogućih obaranja jednostavno je promašio.

Ako Luis nije blistao, kvoterbek Baltinora Džo Flako jeste, naročito u prvom poluvremenu. Flako je kompletirao 22 pasa iz 33 pokušaja za 287 jardi i tri tačdauna i proglašen je za najboljeg igrača finala. Kvoterbek Rejvensa fenomenalno je odigrao plej of bacivši 11 pasova za tačdaun (što ga čini surekorderom uz Džoa Montanu i Kurta Vornera), bez ijednog presečenog.

Kolin Kapernik, kvoterbek San Franciska kompletirao je 16 pasova iz 28 pokušaja za 302 jarda uz tačdaun i presečen pas, a istrčao je 62 jarda i tačdaun. Kapernik je sa 264 jarda istrčanih u doigravanju rekorder među kvoterbekovima, pošto je nadmašio 209 jardi Stiva Meknera od pre 13 godina.

Baltimor je odlično počeo meč, prvi napad San Franciska zaustavljen je posle samo tri akcije, usledio je pant posle kojeg su Rejvensi krenuli u napad iz odlične pozicije sa skoro polovine terena. Baltimor je tu priliku iskoristio, a pomogao im je prekšaj defanzivca Fortinajnersa Amada Bruksa u trećem pokušaju za devet jardi koji je dao Gavranovima novu priliku i kvoterbek Džo Flako uputio je pas za tačdaun za prve poene na meču.

Kod 7:3 Baltimor je preoteo loptu posle fambla Lamajkla Džejmsa i potom metodičnim napadom stigao do novog tačdauna i vođstva 14:3. To je bio deseti uzastopni tačdaun Rejvensa kada uđu u crvenu zonu protivnika (20 jardi od end zone).

Potom je usledilo još jedno preotimanje lopte odbrane Baltimora, Ed Rid (koji je kao i Džejkobi Džons titulu osvojio u rodnom gradu) presekao je pas Kolina Kapernika i sa devet presečenih pasova postao surekorder plej ofa sa još trojicom igrača. To je ujedno bio prvi presečeni pas nekog kvoterbeka Fortinajnersa na Superbolu, tek u šestom finalu.

Posle preotimanja lopte došlo je do velike gužve i umalo masovne tuče, ali strasti su se ubrzo smirile.

Napad iz veoma dobre pozicije, međutim, nije doneo poene. Kada se očekivao šut za tri poena, Rejvensi su pokušali da iznenade protivnika i u četvrtom pokušaju za devet jardi trčanjem osvoje novi prvi pokušaj. Šuter Džastin Taker ostao je kratak za jedan jard.

San Francisko preuzeo je loptu, ali našao se u veoma teškoj poziciji, na šest jardi od sopstvene end zone. Osvojili su šest jardi, a onda bili prinuđeni na pant. Džo Flako dvaput je promašio a onda pasom za tačdaun od 56 jardi pronašao Džejkobi Džonsa za ogromnih 21:3 za Baltimor. Džonsu je to bilo jedino hvatanje na meču, mada itekako vredno.

Za manje od dva minuta kvoterbek San Franciska Kapernik organizovao je prilično dobar napad i, mada im je end zona rivala i dalje ostala nedostižna, Fortinajnersi su makar smanjili na 21:6.

U produženoj pauzi između dva poluvremena viđen je, po običaju, koncert, nastupila je Bijonse.

Kada je na otvaranju drugog poluvremena Džejkobi Džons početni kikof vratio 108 jardi za tačdaun i rekord plej ofa činilo se da je meč rešen. Džons je postavio takođe rekord Superbola sa osvojenih 290 jardi, što vraćanjem kikofa i pantova, što hvatanjem.

Tokom narednog napada San Franciska desilo se nešto sasvim neočekivano - problemi sa strujom. Čuveni "Superdom" našao se u polumraku, a prekinut je i audio prenos. Prekid je trajao 36 minuta.

Dolaskom svetla kao da je svanulo i Fortinajnersima, iako prvi napad nisu iskoristili.  Sledeća tri jesu, postigavši dva tačdauna i fild gol za prilazak na 28:23, usput preotevši jednom loptu posle fambla Reja Rajsa, trećeg u plej ofu.

Posle 17 uzastopnih poena San Franciska Džo Flako je konačno organizovao dobar napad, Baltimor je došao do dva jarda od end zone Fortinajnersa, ali zadovoljio se šutem i vođstvom od osam poena, 31:23.

San Francisko je uzvratio tačdaunom, međutim,  nije uspeo da izjednačii pošto je zakazalo pretvaranje za dva poena, pas Kapernika ka Rendiju Mosu, što se pokazalo prilično važnim jer je nateralo Fortinajnerse u samoj završnici da jure tačdaun, pošto je Baltimor u sledećem posedu lopte povisio na 34:29.

San Francisko na raspologanju imao je četiri minuta i 19 sekundi za preokret, ali odbrana Baltimora je odolela.

SAN FRANCISKO - BALTIMOR   31:34 (3:7, 3:14, 17:7, 8:6)

BAL TD - Ankvan Boldin pas od 13 jardi od Džoa Flakoa (Džastin Taker ekstrapoen) - 0:7

SF FG - Dejvid Ekers sa 36 jardi - 3:7

BAL TD - Denis Pita pas od 1 jarda od Džoa Flakoa (Džastin Taker ekstrapoen) - 3:14

BAL TD - Džejkobi Džons pas od 56 Jardi od Džoa Flakoa (Džastin Taker ekstrapoen) - 3:21

SF FG - Dejvid Ekers sa 27 jardi - 6:21

BAL TD - Džejkobi Džons vraćanje kikofa 108 jardi (Džastin Taker ekstrapoen) - 6:28

SF TD - Majkl Krebtri pas od 31 jarda od Kolina Kapernika (Dejvid Ekers ekstrapoen) - 13:28

SF TD - Frenk Gor trčanje od 6 jardi (Dejvid Ekers ekstrapoen) - 20:28

SF FG - Dejvid Ekers sa 34 jarda - 23:28

BAL FG - Džastin Taker sa 19 jardi - 23:31

SF TD - Kolin Kapernik trčanje od 15 jardi (Neuspešno pretvaranje za dva poena) - 29:31

BAL FG - Džastin Taker sa 38 jardi - 29:34

SF Sejfti - 31:34

(Telegraf.rs/Foto: Tanjug/AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA