ĐORIĆ O SLUČAJU JANKOVIĆ: Srpski fudbal je u haosu!

- Nekad su roditelji dolazili i molili da im deca potpišu stipendijske ugovore sa Zvezdom, a sad vidite šta je. To je FIFA čista mafija koja je napravila da mogu deca da idu tako rano napolje - rekao je za naš portal bivši selektor kadetske reprezentacije Srbije Milovan Đorić

  • 2

Fudbal nije više igra za siromašne koju gledaju bogati. Sve je to odavno počelo da se menja i sada sve više uzima maha i u samom kvalitetu fudbala. Tako sada dečaci sa još 16, 17 i 18 godina pokušavaju da odu iz naših najvećih klubova Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine, OFK  Beograda, misleći da će u pratnji roditelja i menadžera u "belom svetu" naći svoje parče hleba i terena.

Ova priča sve više privlači pažnju javnosti, a naročito je kulminirala sa poslednjim slučajem "Filip Janković"pošto je dečak koji je pre manje od 20 dana napunio tek 18 godina tražio raskid ugovora sa nekadašjnim šampionom Evrope.

Na goruća pitanja zašto sada mladi igrači poput Stevanovića, Krstičića, Nastasića, Šuljagića, Maksimovića, Simića, Šakića i na kraju Jankovića žele da odu ili su već otišli iz naših klubova u inostranstvo, za Telegraf je progovorio nekadašnji igrač i legenda Crvene zvezde Milovan Đorić.

- Ja sam slučajno bio na jednoj utakmici Zvezde kada su igrali dečaci 1994. i 1995. godište i slušao sam šta je pričala majka tog malog Filipa. Pa, ja joj ne bih dozvolio da dođe na stadion. To je sramota! Ona žena više zna od trenera. Na kraju je i bolje za Zvezdu što će to dete da ide, jer ostaće tu bolji igrači... Činilo se i ovaj mali Radaković (Uroš) da će ostati, ali evo ga on sad igra u Bolonji i na spisku je mlade reprezentacije, ali Zvezda se ne buni za njega... - počeo je priču za naš portal Đorić.

- Klub to ne može da spreči, jer je sve to FIFA napravila da igrači koji napune 18 godina mogu da idu. Nas su puštali tek sa 28 godina. Video sam nešto: Džajić se javlja Uefi... Kakvoj bre Uefi?! To je čista mafija koja je napravila da mogu deca da idu tako rano napolje. To je najveća greška, i to naročito iz ovih siromašnih zemalja. Što neko ne ode iz ovih bogatih? - razočaran je Pižonov saigrač iz sezona 1967-1973. 

Loša stvar je što Srbija važi za treću zemlju u svetu po izvozu fudbalera, a tako mnogo njih zavšri po drugim i trećim ligama raznih "nefudbalskih" zemalja.

- Najgore je sad za ovu decu što ne postižu uspeh. Uspeju samo oni koji odu kad prođu mladu reprezentaciju i sve... Evo, sad pričaju Lazar Marković mali će da ide, a on sad ima 18 godina, 1994. godište je. Kažu da je odigrao. Šta je odigrao?! U moje vreme je to bilo drugačije. Nije bilo nikakvih menadžera. U toj mojoj šampionskoj generaciji Zvezde, Pižon je tada potpisao na deset godina ugovor! - objasnio je Đorić koliko su se prave vrednosti fudbala promenile kroz kratko vreme.

Veliko je nedoumica da li nešto zaista može da se promeni po  pitanju mladih "vrućih" glava i njihovih menadžera.

- Može i mora nešto da se uradi, ali to je naš srpski fudbal... Ovo je opšti haos! Danas ko ima školu fudbala, on znači pravi igrače za nekog drugog. Treba da se naprave drugačiji ugovori i treba da se proceni ko će da bude igrač, i onda kad napuni 14 godina, ti mu kažeš da potpiše ugovor na 6-7 godina, pa ćemo polako...

- Nekad su roditelji dolazili i molili da im deca potpišu stipendijske ugovore sa Zvezdom, a sad vidite šta je. Ne može se sad kad vi izađete, a ispred kancelarije vas čeka roditelj. Svaki bi kod mene potpisao ugovor kada mu ja kažem. Nećeš? Aj' da vidimo gde ćeš?! - zaključio je Đorić.

(D. Grbović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Navijac

    4. februar 2013 | 22:22

    Bilo bi dobro da mnogo ne pametujes. Pricas o stipendijskim ugovorima a zasto ne kazes koliko je takvih mladih igraca otislo iz Zvezde bas zato sto im mesescima nisu isplacivana i data nikakva nadoknada. Tebi i tvom kumu treba da bude jasno da je odavno proslo vreme pricama da je cast igrati u Zvezdi dok su u upravi kupili "kajmak" i klub doveli do ovolikog duga. Prosle godine je decko potpisao ugovor pa uprava mu prilepila obestecenje od 3. milona evra - ALO BRE, koga vi to zajebavate.

  • GP

    5. februar 2013 | 13:17

    Imas VELIKE "zasluge" sto je tako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA