ŽENSKI DROGBA: Srpska fudbalerka (18) zaludela Amerikance (VIDEO)

Mlada igračica Crvene zvezde Jovana Damjanović najbolji je strelac Prve lige Srbije, a svojom igrom oduševljava sve i dokazuje da fudbal nije samo muški sport

  • 1

Mlada srpska fudbalerka Jovana Damjanović (18), članica ŽFK Crvena zvezda, jedan je od najboljih igrača u Evropi, ali i šire. Napadač "crveno-belih" oduševljava svojom igrom svakoga ko dođe na stadion i razbija predrasude o tome da je fudbal muška igra i da žene ne znaju šta je to najvažnija sporedna stvar na svetu.

Po stilu igre, kažu, podseća na Didijea Drogbu, pa nije čudno što joj je on omiljeni igrač. Zato je i zaludela Amerikance, čiji se najprestižniji koledži otimaju ko će da je dovede u svoje redove.

Međutim, Jovana, koja je standardni član seniorske reprezentacije od 15. godine, ipak više želi da igra fudbal u Evropi, jer je drugačiji i tehnički zahtevniji od onog u SAD.

- Zvalo me je nekoliko američkih univerziteta da dođem kod njih da studiram i igram fudbal, ali mislim da neću ići. Više mi se sviđa evropski fudbal, jer je tehnički zahtevniji, a u Americi se samo zuva lopta. Ovde sam da odigram sezonu do kraja, a posle ćemo videti - počela je priču Jovana za Telegraf.

Kako je sama istakla, fudbal trenira od svoje osme godine, i to sasvim slučajno, kao što to biva sa svim šampionima sporta koji su na čudne načine počeli da se bave svojom profesijom

- Bila sam drugi razred kada sam sa drugarima u parku igrala fudbal prvi put. Onda su me oni pozvali na jedan trening kluba Perspektiva da gledam i otišla sam.

- Međutim, pošto ih je bilo neparan broj, trener je tražio da uđem da igram. Odigrala sam i odmah su mi rekli da moram da nastavim da treniram - kaže Damjanovićeva, i otkriva da je imala velike probleme kod kuće zbog fudbala.

POBEDILA MAMU

- Mama je bila veliki protivnik, ubeđivala me je da ne treniram, ali kako je ona sve više navaljivala, tako sam ja sve više želela da igram fudbal. Na kraju, ja sam pobedila i ostala da treniram. Sada je ona moj najveći navijač - kaže fudbalerka Crvene zvezde.

Nakon igranja sa dečacima do 15. godine, Jovana je otišla u Lazarevac, gde je igrala prvu ligu.

- Tamo sam nastavila karijeru, jer sam prevazišla uzrast da mogu da igram sa dečacima. Klub LASK je bio logičan izbor i tamo sam odigrala sezonu i po, a onda se taj klub fuzionisao sa Crvenom zvezdom i ja sam nastavila da igram u Zvezdi. Sada sam tu već godinu i po dana i zadovoljna sam - kaže Jovana, koja je najbolji strelac prve ženske lige Srbije.

- Sada sam na polusezoni dala 25 golova, a prošle godine sam dala 50 i više golova.

Ona je istakla da je u početku u školi bilo dosta predrasuda, ali da sada svi muškarci i žene dobro prihvataju činjenicu da igra "mušku igru"

- Bilo je u osnovnoj školi malo predrasuda, ali sada je sve drugačije, jer su navikli na to da žene igraju fudbal, a i dosta ljudi koje srećem znaju još poneku devojku koja igra fudbal - objašnjava ona.

HOĆU DA OSVOJIM LIGU ŠAMPIONA

Za razliku od mnogih fudbalera i fudbalerki, Jovani nisu omiljeni igrači Leo Mesi i Kristijano Ronalndo, već  nova akvizicija Galatasaraja.

- Svaka čast Mesiju i Ronaldu, ali za mene je najbolji Didije Drogba. Dopada mi se to što je brz, snažan, jak u duelima i zato mi je on omiljeni igrač i uzor.  Baš zbog te brzine, koju i ja posedujem, najviše mi se dopada - objasnila je Jovana.

Napadač Crvene zvezde kaže za kraj da joj je san da sa reprezentacijom Srbije ode na Svetsko prvenstvo.

- Prvenstveno bih volela da igram na Mundijalu sa reprezentacijom Srbije. Novi krug kvalifikacija kreće u septembru, i želim da se po prvi put u istoriji i mi nađemo na najvećoj fudbalskoj smotri. A što se tiče klupske karijere,volela bih da nastavim u nekom od najjačih klubova Evrope i da igram Ligu šampiona, osvojim je jednog dana i tako - poručila je za kraj Jovana Damjanović.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA