IVKOVIĆ: Ja sam doneo pravilo o strancima u srpskoj ligi

- Dok sam radio u Savezu kao profesionalac, insistirao sam da napravimo prostor našim mladim igračima. Jer, gde će oni da se razvijaju ako ne kroz našu Ligu - rekao je selektor Srbije

  • 0

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković nalazi se u Kragujevcu, gde uživo gleda duele u Kupu Radivoja Koraća. Njegov dolazak bio je idealna prilika za novinare da sa njim pričaju na temu broja stranaca, koja je pred Kup izazvala mnogo bure.

Najviše je ovim pravilom oštećen Radnički, koji nije mogao da računa na četvoricu igrača koji imaju srpski pasoš, ali se vode kao stranci, jer igraju za druge nacionalne timove. Ivković je potvrdio da je ideja oko košarkaškog državljanstva i broja stranaca potekla od njega kako bi se zaštitili domaći mladi igrači.

- Ta ideja potekla je od mene. Dok sam radio u Savezu kao profesionalac, insistirao sam da napravimo prostor našim mladim igračima. Jer, gde će oni da se razvijaju ako ne kroz našu Ligu. Tada sam u razgovoru sa mojim velikim prijateljom Sašom Danilovićem, koji je bio član Upravnog odbora, a u vreme Marića, Vraneša i svega ostalog, rekao da će taj predlog da ide na Skupštinu.

- Diktirao sam šta znači domaći igrač, a šta stranac. On je meni u šali odgovorio: "Ne, ne. Meni će da igraju ovi igrači, a naši talenti neka igraju kod tebe u reprezentaciji" - vratio se nekoliko godina unazad Ivković.

Ivković se potom osvrnuo na aktuelni trenutak i naveo primer Nenada Miljenovića kao pozitivnu stranu cele priče. Zbog manjeg broja igrača u Radničkom, Miljenović je u četvrtfinalu i polufinalu dobio prostor da igra iako nije ulazio u igru u dosadašnjem delu sezone.

- Da nije bilo tog pravila Miljenović ne bi bio najbolje ocenjen igrač i ne bi igrao nekih 25 minuta, što je njegov rekord. To pravilo je doneto upravo zbog naših mladih igrača. Talenat koji imamo genetski nije mogao da se izgubi, a isto tako su nekada naši treneri bili najhrabriji i uvek su ti talenti dobijali šansu, čak i sa 16 godina.

- Sada su se vremena promenila. Ne želim da kažem da treneri nemaju dovoljno hrabrosti, ali se radi pod velikim pritiskom. Da zaključim, pravilo je u interesu srpske košarke - jasan je Duda.

(Telegraf.rs / Mvp.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA