Prvi Interov „poker” posle Vijerijevog 2002.

Argentinski napadač Dijego Milito, koji je u decembru proglašen za najlošijeg fudbalera italijanskog prvenstva u 2011, postigao devet golova u poslednjih šest kola

  • 0

Sva je prilika da je Interov trener Klaudio Ranijeri u pravu kada kaže: „Mislim da je Milito jedan od malo igrača na svetu čiji poker nije doneo pobedu”.

Verovatno bi četiri gola 32-godišnjeg argentinskog napadača donela „bjankorosima” ubedljivu pobedu i protiv mnogo jačih od Palerma, ali sicilijanski tim ima starog vuka Fabricija Mikolija, koji je het-trikom pokvario šou svog vršnjaka na zavejanom igralištu stadiona „Đuzepe Meaca”. Osam golova, podela bodova, dva nadahnuta golgetera – sjajan doprinos nepotpunom 21. kolu italijanskog fudbalskog prvenstva (četiri meča odložena zbog snega).

Tri het-trika u Đenovi

Milito je na Apeninskom poluostrvu neprekidno tri ipo godine. Pre vremena u Saragosi igrao je sezonu u Đenovi (2004/05) koja je tada bila drugoligaš. U nju se vratio 1. septembra 2008, pet minuta pre isteka letnjeg prelaznog roka.

U Đenovinom dresu postigao je svoja tri het-trika u italijanskom fudbalu. Bilo je to u drugoj ligi protiv Kaljarija 2004. i u najboljem društvu protiv Ređine 2008 (4:0) i u gradskom derbiju sa Sampdorijom 2009 (3:1).

Četiri gola na jednom meču dao je prvi put. Prethodni Interov fudbaler kome je to pošlo za nogom bio je sjajni strelac Kristijan Vijeri, protiv Breše u decembru 2002 (4:0).

Milito je opet pukovnik, kao i u Morinjovo vreme u Interu kada je, između ostalog, s dva gola protiv Bajerna u finalu Lige šampiona na stadionu „Santijago Bernabeu” u Madridu (2:0) doneo „bjankorosima” prvu titulu prvaka Evrope posle 45 godina. Od kako je portugalski trener na kraju te sezone otišao u Real, Princ je tražio sebe (nadimak je dobio pošto neodoljivo podseća na proslavljenog urugvajskog fudbalskog „princa” Enca Frančeskolija).

Princ sa „Zlatnom kantom”

Sada potpuno koristi šansu koju mu daje Ranijeri. U ovoj sezoni je postigao 12 golova na 17 utakmica u Seriji A, a čak devet u poslednjih šest kola. Jedinim pogotkom na meču rešio je gradski derbi s Milanom 15. januara.

Samo mesec ranije dobio je „Zlatnu kantu”, tradicionalno antipriznanje koje se od 2003. dodeljuje najlošijem fudbaleru u kalendarskoj godini u Italiji u izboru slušalaca radija RAI 2. Dali su mu 3.099 glasova. Drugi, s 2.991 glasova, bio je brazilski napadač s italijanskim državljanstvom Amauri, koji je nedavno iz Juventusa prešao u Fiorentinu. Treće mesto pripalo je Milošu Krasiću sa 2.180.

Nominovani su bili i Italijan Luka Toni, Brazilac Felipe Melo (Juventus), Urugvajac Dijego Forlan, Argentinac Mauro Sarate (Inter), Rumun Adrijan Mutu (Čezena), Urugvajac Santijago Silva (Fiorentina) i portugalski golman Eduardo (Đenova).

Prvi dobitnik bio je brazilski as Rivaldo (Milan), a zatim redom: Italijan Nikola Legrotalje (Juventus), Vijeri (Inter), Brazilac Adrijano (Inter) dve godine uzastopno, Portugalac Rikardo Kvarezma (Inter), Melo (Fiorentina, Juventus) i opet Adrijano, ali kao igrač Rome.

(Telegraf.rs/G. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA