SUDAR VELIKANA: Murinjo vs Ferguson i Real vs Mančester (VIDEO)

U derbiju osmine finala Lige šampiona na "Santjago Bernabeu" sastaju se Real Madrid i Mančester junajted kojem prethodi veliki "duel" uz vino dvojice trenera velikana evropskog fudbala. Meč Šahtjor - Borusija Dortmund u drugom planu

  • 0

Najveći derbi Lige šampiona, meč koji su svi čekali, biće pravi sudar titana u osmini finala najelitnijeg evropskog takmičenja, a u kom će snage odmeriti Real Madrid i Mančester junajted. Uz ta dva velika imena, na "Santjago Bernabeu" gledaćemo još jedan veliki duel dvojice velikih imena koji sede na klupama večerašnjih rivala.

Ser Aleks Ferguson i Žoze Murinjo verovatno su najuspešniji i najintrigantniji treneri današnjice koji su zajedno osvojili čak 22 šampionske titule u pet zemalja sa šest različitih klubova. Uz to su osvojili i 34 "domaća" kupa sa svim tim timovima.

Četiri puta su dizali i "klempavi trofej" Lige šampiona, po dva puta obojica - Fergi 1999. i 2008. (oba puta sa Mančesterom), a "Posebni" 2004. sa Portom i 2010. sa Interom. Tri današnje Lige Evrope - Ferguson oba puta to uradio dok je još postojao Kup pobednika kupova - 1983. sa Aberdinom i 1991. sa Mančesterom, dok je Murinjo to uradio 2003. u tadašnjem Kupu UEFA.

Iako je Ferguson stariji 21 godinu i 26 dana od svog portugalskog kolege i mnogo uspešniji što se tiče trofeja, Murinjo ipak vodi u međusbnim duelima kojih je do sada bilo 14 - Portugalac je uzdignute glave napustio teren čak šest puta u odnosu na Fergijeve dve pobede, a šest mečeva je završeno nerešenim rezultatom.

Sve je počelo sada istorijskim mečom, odigranim 25. februara 2004. godine, kada je baš u osmini finala Porto "iznenadio" favorizovani Mančester junajted i pobedio na "Dragau" sa 2:1, a onda su Portugalci izdržali na "Old Trafordu" (1:1) i prošli dalje, pa kasnije i osvojili titulu prvaka Evrope.

Kasnije je Murinjo prešao u Čelsi, u periodu od 2004. do 2007. godine odigrali su čak deset mečeva, a Murinjovi "plavci" su slavili pet puta u odnosu na Fergijeve "đavole", koji su samo jednom slavili u derbijima. Četiri meča su odigrana nerešenim rezultatom.

Poslednja dva meča koja su odigrali bila su opet u osmini finala Lige šampiona, kada je Mančester bio bolji u dvomeču sa Interom (0:0 i 2:0).

Biće u dvomeču zanimljivo i zbog velikog "povratka" Kristijana Ronalda i dve utakmice protiv "svog" kluba u kome je stekao slavu i ime koje ima danas, i dve utakmice protiv Fergusona, kojeg naziva svojim "drugim ocem".

- Svakako da je meč protiv Junajteda veoma poseban za mene. Na "Old Trafordu" sam proveo najsrećnije dane, a Fergusona doživljavam kao drugog oca. Naravno da će biti emocija, ali zna se šta je cilj na terenu - izjavio je Ronaldo.

Murinjo je upravo preko Škota osvojio svoju prvu titulu prvaka Evrope kada je sa Portom 2004. godine eliminisao Junajted. Od tada, ova dva menadžera postali su veliki prijatelji.

- Svi mi uživamo u velikim mečevima, da igramo protiv velikih timova i protiv velikih trenera. A Junajted predstavlja sve to. Ne verujem da ću zameniti Fergusona na klupi Junajteda, jer smatram da ćemo zajedno završiti karijeru. On sa 90, ja sa 70 godina - rekao je portugalski stručnjak.

Na Murinjovu stranu idu i međusobni dueli samih timova Reala i Mančestera, pošto Madriđani i tu vode sa 3:1.

ŠAHTJOR - BORUSIJA DORTMUND

Ovaj duel bi mogao da se okarakteriše kao dvomeč  "favorita iz senke", s obzrom na to da Ukrajinci već dugo pripremaju tim za lov na najveće ciljeve, i najzad takav tim i imaju, dok su "milioneri" u prvom delu Lige šampiona prikazali možda i najlepši fudbal u Evropi.

Tim Mirčea Lučeskua je apsolutno najbolji u svojoj zemlji, ali ono što ne ide u prilog "rudarima" jeste duga zimska pauza.

- Navikli smo da u februaru igramo protiv timova koji su u boljoj formi od nas jer oni igraju takmičarske utakmice dok smo mi na pauzi. Pokušaćemo da dostignemo nivo igre koji Borusija ima - rekao je Lučesku.

S druge strane, ekipa iz Dormunda skoro sigurno neće odbraniti titulu šampiona Nemačke, a u Donjeck dolazi posle ubedljivog poraza na svom terenu od Hamburga (1:4).

- Poraz od Hamburga nije nas uzdrmao. Biće ovo sjajan meč jer oba tima žele da se prikažu u najboljem svetlu. Lučesku je odličan trener koji radi dobru stvar sa Šahtjorom. Uprkos odlasku Vilijana, mislim da nisu slabiji - rekao je trener Borusije.

I jedni i drugi su se "pojačali" tokom zimskog prelaznog roka.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA