JUBILEJ NAJVEĆEG: Majkl Džordan napunio 50 godina! (VIDEO)

Najbolji košarkaš svih vremena danas je vlasnik Šarlot Bobketsa i uspešan biznismen

  • 6

Legendarni Majkl Džordan, najbolji košarkaš svih vremena, u nedelju 17. februara napunio je 50 godina. Ove godine navršiće se i decenija kako se definitivno povukao sa parketa kao igrač, posle ne baš slavne i, reklo bi se, nepotrebne epizode sa Vašington Vizardsima, kada se drugi put vratio na teren u sezonama 2001/03.

Rođen u Bruklinu 1963. godine, Džordan je rastao u Vilmingtonu u Severnoj Karolini, a u lokalnoj srednjoj školi oprobao se u košarci, američkom fudbalu i bejzbolu. Sa 18 godina dobio je stipendiju Univerziteta Severna Karolina, čuvenom po košarkaškom programu, koji je tada vodio legendarni trener Din Smit.

Već u prvoj sezoni Džordan je sa Severnom Karolinom postao šampion NCAA, pošto je u poslednjim sekundama pogodio šut za pobedu 63:62 protv Džordžtauna u finalu. Taj pogodak najbolji svetski košarkaš kasnije je isticao kao prelomni momenat u svojoj karijeri.

Danas izgleda čudno da je na NBA draftu 1984. izabran od Čikago Bulsa tek kao treći pik, iza sjajnog centra Hakima Olajdžuvona i povredama sklonog Sema Bouvija, koga danas jedino i pamte po tome što je izabran ispred Džordana.

Od samog početka Majkl je zablistao u NBA, u kojoj će vremenom postaviti sijaset rekorda. Jedini je igrač koji je 10 puta bio najbolji strelac Lige, sedam godina zaredom pre nego što se prvi put povukao, pa tri godine uzastopno posle prvog povratka, kada je sa Čikago Bulsima po drugi put osvojio tri titule zaredom, postavivši rekord svih vremena od 72 pobede u regularnoj sezoni, 87 ukupno, u tačno 100 odigranih mečeva tokom 1995/96.

Do danas Džordan je ostao igrač sa najvećim prosekom poena na utakmicama regularne sezone (30,12), a, što mu je bila jedna od najvećih vrlina, u plej-ofu njegova dominacija je još ubedljivija, sa 33,45 poena po meču, skoro četiri više od drugoplasiranog Alena Ajversona (29,73).

Džordan je jedni košarkaš koji je čak šest puta proglašavan za najboljeg u finalu NBA, pet puta je biran za najboljeg u regularnoj sezoni, verovatno samo zato što je novinarima bilo dosadno da svake godine glasaju za njega, pa mu je tu rekord Karima Abdul-Džabara (šest izbora za MVP) ostao nedostižan iako je realno trebalo da bude proglašen bar još dva-tri puta.

Tokom karijere Er Džordan, kako su ga prozvali zbog efektnih zakucavanja i sposobnosti da se zadrži u vazduhu, skoro prkoseći zakonima gravitacije, nikad u karijeri nije izgubio finale, a odigrao ih je ukupno devet, jedno na koledžu, dva puta je trijumfovao sa reprezentacijom SAD na Olimpijskim igrama i šest puta sa Čikagom u NBA.

Do prve titule u NBA Džordan je čekao sedam godinaa, onda je krenuo niz od tri zaredom, 1991-93, a posle finalne serije u kojoj je protiv Feniksa postavio i dalje važeći rekord od 41 poena po meču, na njegov naredni nastup čekalo se skoro dve godine. Sa 30 godina, posle ubistva njegovog oca Džejmsa, Majkl je odlučio da je bilo dosta.

Svi su smatrali da se prerano povukao, i to se pokazalo tačnim. Džordan nije mogao da se ne vrati i osvojio je još tri titule, da bi se ponovo povukao posle pobedonosnog šuta protiv Jute u šestom meču finalne serije 1998. Tih godina Džordan je postavio i rekorde u zaradi, 30 miliona dolara u 1996/97. sezoni i 33 miliona u narednoj, koji i danas važe, pa je tada inaksirao više nego u celoj ranijoj karijeri. Treba reći da je tokom Džordanovih ranih godina u NBA, kada je igrao za manje od milion po sezoni, više zarađivao od reklama nego od kluba.

Džordan se svih ovih godina pokazao kao uspešan biznismen i posato je prvi bivši košarkaš, vlasnik NBA kluba. Kao vlasnik kluba i procenitelj talenta, nije ni izbliza tako uspešan kao što je bio kao igrač, ali svi oni koji su ga gledali na parketu znaju da mu nijedan od proklamovanih naslednika (Kobe Brajant, Lebron Džejms)  nije i nikada neće biti ravan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA