BODIROGA: Srbija mora da odlučuje o evropskoj košarci, loše je kad nas nema!

Potpredsednik KSS istakao da je počeo da obilazi po Evropi kandidate za nacionalni tim, kao i da Srbija mora da dobije mesto u FIBA Evropi

  • 0

Dejan Bodiroga, legendarni košarkaš i potpredsednik KSS, smatra da košarkaška selekcija Srbije ima šanse da napravi dobar rezultat na Evropskom prvenstvu u Sloveniji (4-22. septembar). On je istakao da je plasman na Svetsko prvenstvo u Španiji 2014. primarni cilj, ali da veruje da "orlovi" mogu i do medalje u Sloveniji.

Bitno je istaći da je Bodiroga kao potpredsednik zadužen za reprezentaciju već obišao neke potencijalne reprezentativce i razgovarao sa njima.

RAZGOVORI SA IGRAČIMA

- Iskoristio sam priliku i obišao sam igrače koji će biti u krugu reprezentativaca za seniorski sastav. Tokom boravka u Turskoj u Sakariji na turniru kadeta video sam se sa Savanovićem, dok sa Mačvanom nisam uspeo, jer je imao obaveze. Takođe, jednom prilikom sam se video u Rusiji sa Krstićem, Teodosićem, Micovim i Ercegom, koji igraju u CSKA, i imali smo zajedničku večeru - kaže Bodiroga, i dodaje:

- To su bili preliminarni kontakti, a planiramo u martu i aprilu svi zajedno sa selektorom Ivkovićem da posetimo naše igače u Španiji i još nekim zemljama.

Na pitanje da li će biti razgovora sa igračima koji su prošlih godina odbili da igraju za reprezentaciju poput Miroslava Raduljice, Milovana Rakovića, koji se nisu ni pojavili na pripremama a imali su poziv, Bodiroga je rekao:

- O tome smo već pričali, to je stvar selektora, a zajedno ćemo videti na koje igrače on računa, tako da ćemo to da vidimo u martu i aprilu.

Bodiroga je istakao da je već napravljen plan i program priprema i da će Srbija spremna dočekati EP u Sloveniji.

- Pripreme su već isplanirane i programirane. Što se tiče prijateljskih utakmica, imaćemo tri turnira i jedan dvomeč, a o tome ćete blagovremeno biti obavešteni. Spremni smo za pripreme - kaže proslavljeni as.

MEDALJA U SLOVENIJI NAM JE MELEM

Posle neuspeha u Litvaniji i bledih igara u kvalifikacijama, srpskoj košarci je neophodan uspeh u Sloveniji, a sa tim se složio i potpredsednik KSS.

- Nadamo se tome i bilo bi dobro za srpsku košarku. Reprezentacija je za jednu zemlju pokretač svega. Tako je bilo uvek i u prošlosti i na to su se uvek nadovezivali klubovi. To je zajednički proces i jedan dobar rezultat bi nam dobrodošao – kaže Bodiroga, i nastavlja u dahu:

- Videćemo u kakvom će sastavu doći ostali timovi. Mi imamo tim koji može svakog da pobedi, ali i da izgubi od svake ekipe, što smo videli proteklih godina. Ne treba gledati naše igre kroz kvalifkacije, jer je ova ekipa započela put kroz 2008, pa je kasnije imala dva odlilčna rezultata na EP 2009. i SP 2010. Znači imamo kvalitet i samo treba da se vratimo na pravi put i da obezbedimo plasman na SP i umešamo se u borbu za medalju. To bi za srpsku košarku bilo odlilčno, ali i potvrda kvaliteta igrača - kaže Bodiroga.

Slovenački as Ivo Daneu rekao je da bi najviše voleo da se u finalu EP nađu Srbija i Slovenija, ali naš proslavljeni košarkaš kaže da je to još daleko.

- To je malo daleko, nemam ništa protiv. To oni gledaju sa aspekta da ćemo imati dosta navijača iz Srbije i Republike Srpske. To je pozitivna stvar, evo i ja se naježim kada se pomene reprezentacija i igrači moraju da shvate da je to odgovornost, velika obaveza i samo maksimalnom odgovronošću treba da nose dres i da daju sve od sebe. Navijači vole košarku, najomiljeniji sport kod nas, narod voli reprezentaciju, i igrači treba da prepoznaju to i vrate tu energiju koju će im dati navijači.

TREBA DA IMAMO ČOVEKA U FIBA EVROPA

Dejan Bodiroga figurira kao jedan od kandidata za novog predsednika FIBA Evropa, ali on kaže da još ne razmišlja o tom mestu.

- Rekao sam da ne razmišljam o kandidaturi, iako ima dosta zemalja koje bi volele da me vide na mestu predsednika. Trenutno o tome ne razmišljam, ima kandidata koji su učinili mnogo za evropsku košarku i biće da su u ovom momentu za tu poziciju više od mene.

- Međutim, ono što hoćemo je da Srbija ima ravnopravnu ulogu u evropskoj košarci, da odlučuje i kreira budućnost, jer smo videli kakvi su rezultati kada nas nema ni u jednom telu od 2010.

- Srbija sa tradicijom i sa svim što je dala zaslužuje jedno mesto i sigurno ćemo ga imati. Imamo dobre odnose sa svima. Ja u ovom trenutku ne razmišljam o tome - poručio je Bodiroga.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA