Na najviši stadion u Evropi stiže se žičarom i lopte se gube niz padinu (VIDEO)

Vazduh je redak, lopte se često gube u provaliji, ali na stadionu "Otmar Hicfild" ne odustaju od namere da igraju i u prvoj ligi Švajcarske

  • 1

Da li ste ikada čuli za Gšpon? Ili još "gore", da li ste čuli za fudbalski klub iz tog mesta?!

Gšpon je samo malo selo u Alpima koje bi bilo potpuno nepoznato da nema fudbalski tim. Igraju u jednoj od lokalnih švajcarskih liga, bore se za viši rang takmičenja, a imaju posve neobičan stadion.

Zove se "Otmar Hicfild" i najviša je fudbalska tačka u Evropi!

Na ovom "stadionu" dočekuju rivale koji moraju da stignu žičarom. Teško se diše i uvek sa strane ima dosta rezervnih lopti, jer kada jednom prebace ogradu, ta se više ne vraća.

Stadion je izgrađen na jednom od retkih parčeta ravnog zemljišta, a pošto nije bilo dovoljno prostora, manji je od uobičajenog. Trava je veštačka jer na ovim visinama prirodna ne može da izraste.

Pre nekoliko godina ovaj lokalni fudbalski tim je bio pogođen odlukom FIFA da mečevi ne mogu da se igraju na većim visinama od 2.700 metara. Pričalo se da će granica biti manja i da bi i oni mogli da dođu pod udar, ali je na kraju zabrana ukinuta pošto su se pobunile južnoameričke države (od kojih najviše Bolivija, koja je poznata po visinskim stadionima) i čak pretile civilnim sudom zbog diskriminacije.

Tim iz Gšpona dobro koristi prednost domaćeg terena, pošto gostujući timovi ne mogu da dođu mnogo ranije na planinu kako bi se aklimatizovali. Osim što je vazduh redak i teško se igrači navikavaju, još jedna zanimmljiva posledica je što lopta leti brže nego obično.

Gšpon koristi brojne prednosti koju imaju na domaćem terenu, ali su malo lošiji u gostima, pa su trenutno treći na tabeli.

- Možda nas poznaju po stadionu, ali i bez toga mi smo ozbiljna fudbalska ekipa - kažu u Gšponu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • denko

    28. februar 2013 | 21:53

    Samo sto se treba znati da je svajcarska 1.liga ustvari 4.liga tj. 4. nivo takmicenja. 1. Superleague 2. Challengeleague 3. 1.liga promotion 4. 1.liga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA