ZA ROĐENDAN DULETU: Pobeda Partizana u Zagrebu

Crno-beli uspeli da pobede Cedevitu 77:76 košem Milosavljevića dve sekunde pre kraja u odlučujućem meču za ostanak u trci za plasman na fajnal-for regionalne lige* Bio je ovo prvi trijumf Partizana u tesnoj završnici u poslednjih nekoliko mečeva koje su gubili na samom kraju

  • 0

Košarkaši Partizana  ostvarili su neverovatnu pobedu u Zagrebu protiv Cedevite 77:76  u veoma bitnom meču za odlazak na fajnal-for regionalne ABA lige. Ovo je verovatno najlepši poklon koji je trener Partizana Duško Vujošević mogao da dobije za rođendan jer je u nedelju 3. marta napunio 54 godine.

Trijumfom u neizvesnoj završnici prvi put ove sezone, posle ko zna koliko izgubljenih mečeva na isti način, crno-beli su skinuli to prokletstvo i konačno pokazali kakav su tim i koliko mogu. Sada beogradskom timu ostaje u naredna tri meča da se bori za odlazak na završni turnir.

Koš odluke postigao je Dragan Milosavljević na dve sekunde pre kraja. Cedevita je imala prednost 76:75, ali nisu iskoristili napad, pa je ostalo 18 sekundi do kraja. Partizan je krenuo u svoj poslednji napad, a Vesterman je driblao loptu sve do devet sekundi pre kraja.

Tada je krenuo na koš, ali lopta mu je ispala. Ipak, snašao se nekakok uhvatio jek i prosledio do Milosavljevićak koji je utrčao sa strane i mirno poentirao za 77:76

Neverovatan trijumf crno-beli su ostvarili u poslednjih dva minuta meča iako su gubili sa 10 poena (69:59) razlike nisu se predavali i konačno su u neizvesnoj završnici trijumfovali.

Najefikasniji u timu Partizana bili su Lučić sa 18, Vesterman sa 13 i Gagić sa 12 poena, dok Cedeviti nije pomogao odlični Marko Tomas koji je ubacio 26 poena.

A  POČELO JE LOŠE

Početak meča pokazao je da će ovo biti rovovska borba dva tima koja su prošle godine igrala u polufinalu F4, a sada se bore za fajnal-for. U prvih sedam minuta dosta su stegnuti bili igrači i jedne i druge ekipe pa je postignuto svega 13 poena 8:5 je bilo za Cedevitu, koja je povela i sa 12:8, da bi na kraju prvih 10 minuta bilo 14:10.

Ipak, uspeo je Partizan da u drugoj četvrtini zaigra onako kako zna iako je cedevita povela sa 17:10. Usledio je odgovor, Bertans je ubacio trojku, pa je odmah ubacio još 2 poena na asistenciju Vestermana, koji je takođe poentirao i srpski tim se približio rivalu 23:22  u 15. minutu.

Bili su crno beli blizu preokreta toka meča (27:26), ali nisu iskoristili nekoliko dobrih prilika u napadu gde su mogli lakim poenima da povedu. Domaći tim odvojio se na pristojnu razliku zahvlajujući Sutonu i Tomasu koji su pogodili trojke ali i greškama igrača Partizana. Posle 20 minuta igre Zagrepčani su imali devet poena prednosti 35:26.

Mnogo odlučnije krenuli su puleni Duška Vujoševića u treću četvrtinu, jer su znali da je ovo meč koji im može srušiti čitavu sezonu. Razigrao se kapiten Lučić, kao i centar Gagić. Držao se Partizan stalno na minusu od četiri do šest poena 42:38, sve dok Vesterman nije ubacio trojku za 42:41 što je bio signal za preokret.

Tako je i bilo Lučić je doneo prvo vođstvo 42:43 za beogradski tim, ali je to bilo kratkog daha, jer se razigrao bivši igrač Partizana Predrag Šuput i ponovo vratio prednost Cedeviti 47:43.

DOSTA GREŠAKA

Grešili su dosta u napadu igrači našeg šampiona, koraci, izgubljene lopte, pogrešna dodavanja, bili jako slabi u odbrani i defanzivnom skoku što su igrači protivničke ekipe dosta koristili. I da nije bilo Bertansa koji ih je trojkama vraćao u život, razlika u korist domaćeg tima bila bi mnogo veća od 54:48 koliko je bilo na kraju trećeg perioda.

Poslednja deonica počela je loše za Partizan. Bertans je promašio trojku a potom napravio nesportsku grešku pa je Cedevita imala šansu da stekne još osetniju prednost što je i uradila preko Rajta za plus 10 59:49 u 32. minutu.

Igrala je zagrebačka ekipa vrlo sigurno i videlo se da crno-beli nemaju snage a ni ideja kako da stignu rivala. Nije bilo neke timske igre već su više individualnim rešenjima pokušavali da stignu prednost. Ipak, ona je uporno iznosila između sedam i deset poena razlike 67:60.u 35. minutu meča.

Ali tada je krenula crno-bela furija. Dve dobre odbrane bile su dovoljne Partizanu da stekne samopouzdanje a u napadu su preko Lučića i Bertansa koji je sipao trojke uspeli da se približe rivalu 71:67. na dva minuta pre kraja.

Usledila je drama, ali je neverovatni Marko Tomas ponovo stupio na scenu vezao je dve trojke i Cedevita je došla do prednosti 76:69, ali je odgovorio Bertans sa jednom trojkom za 76:72 na 45 sekundi pre kraja. Tomas zatim pravi faul u napadu. Usledila je odmah trojka Vestermana za 76:75 na 30 sekjundi pre kraja. Cedevita je u sledećem napadu izgubila loptu i Beograđani su na 18 sekundi krenuli u poslednji napad za trijumf.

Vesterman je držao loptu sve do devet sekundi pre kraja, krenuo je na prodor, ali mu je lopta ispala. Ipak, snašao se i nekako doturio do Milosavljevića, koji je ubacio za 76:77 na dve skunde pre kraja. Posle tajm auta Cedevita je imala dve sekunde da proba doći do pobede, ali je Rajt promašio trojku.

ABA LIGA, 23. KOLO

Olimpija – Krka 76:63

subota:

Crvena zvezda – Cibona 97:95

Split – Široki 88:83 (pp)

MZT – Zadar 94:69

Radnički – Budućnost 78:63

nedelja:

Cedevita – Partizan 76:77

ponedeljak:

Igokea – Solnok 20.30

TABELA: Igokea (-1) 17-5, C. Zvezda 17-6, Radnički 15-8, Partizan 14-9, Budćnost 14-9, Olimpija 13-10, Cedevita 12-11, MZT 12-11, Krka 9-14, Cibona 8-15, Split 8-15, Solnok 7-15, Široki 7-16, Zadar 7-16.

Parovi 24. kola:  Široki - Crvena zvezda, Partizan - Igokea, Zadar - Radnički, Budućnost - Split, Cibona - Olimpija, Solnok - MZT, Krka - Cedevita.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA