GRUJIN: Stav srpskih klubova je nedvosmislen, ABA liga je neminovna!

- U ime Radničkog, a to nije usamljen stav, istakao sam da su trenutni interesi Saveza i klubova dijametralno različiti, baš kao i ciljevi. Ne bi ni bilo dobro da se potpuno poklapaju jer onda ne bi bilo dobre klupske košarke - rekao je predsednik Radničkog iz Kragujevca

  • 0

U srpskoj Kući košarke u penedeljak su se za istim stolom našli predstavnici domaćih klubova, Košarkaške lige Srbije i Košarkaškog saveza Srbije. Povod je jasan - početak nove sezone Superlige, koja startuje neposredno po završetku regularnog toka ABA lige.

- Izneli smo sve ono što dotiče srpske klubove, a tiče se daljeg afirmisanja košarkaškog sporta u našoj zemlji. Pričalo se o problemima za koje do sada nije bilo rešenja, razmatran je odnos Lige i Saveza, kao i klubova uzajamno. Tema su bili i navijači, sprečavanje nasilja, sistem takmičenja, kao i broj klubova u novoj sezoni - raportirao je na sajtu kragujevačkog Radničkog Ivan Grujin, predsednik tima.

Neminovno je bilo da se na dnevnom redu nađe i regionalna liga u kojoj srpski predstavnici imaju sve značajniju ulogu. Uz beogradske klubove Partizan i Zvezdu, u protekle četiri sezone, a naročito u aktuelnoj, tome umnogome doprinosi i kragujevački Radnički. Ove sezone obezbeđeno je još jedno, četvrto mesto za predstavnika Srbije na Jadranu, što uvećava takmičarski izazov u Superligi pred kojom smo.

- Stav srpskih klubova je nedvosmislen, ABA liga je neminovna. Tako će ostati sve dok domaća liga ne postane dovoljno atraktivna, ali i referentna, da može da obezbedi direktnu prohodnost klubova ka Evropi, a to sve nas zanima. Tek tada će domaći šampionat biti dovoljan kao jedan jedini rang koji zanima naše klubove, ali i igrače, podjednako domaće i strane.

Na sastanku u Sazonovoj ulici dotaknuto je i pitanje broja stranaca u srpskim klubovima, otvoreno uoči Kupa Radivoja Koraća, a ticaće se i Superlige.

- U ime Radničkog, a to nije usamljen stav, istakao sam da su trenutni interesi Saveza i klubova dijametralno različiti, baš kao i ciljevi. Ne bi ni bilo dobro da se potpuno poklapaju, jer onda ne bi bilo dobre klupske košarke, svi bismo bili usmereni samo na nacionalnu selekciju. Realnost je da nije samo reprezentacija ta koja predstavlja srpsku košarku. Klubovi to, takođe, čine, i to još intenzivnije, tokom čitave sezone, i tako iz godine u godinu. Svaka, pa i naša, reprezentacija ubire plodove dobrog rada u klubovima, što je sasvim u redu, ali onda klubovi zaslužuju da se njihovi interesi čuju i brane i u Savezu, ne samo u Ligi - rekao je između ostalog Ivan Grujin.

Na sledećem okupljanu u Kući košarke, planiranom za sedam dana, biće određen tačan termin početka nove sezone Superlige, uz to i kada će biti pauza i koliko će trajati. Izvesno je da će se pitanje prvaka države rešavati sredinom juna.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA