KO SU ZVEZDINI ŠTOPERI: Pamtite li lošiju "crveno-belu" defanzivu? (FOTO) (VIDEO)

Crvena zvezda je u tekućoj sezoni primila čak 24 gola u 17 mečeva, što se ne pamti u istoriji kluba iz Ljutice Bogdana, a štoperska linija "crveno-belih" definitivno je najslabija karika u timu

  • 0

Odbrana Crvene zvezde u ovoj sezoni obara sve negativne rekorde, pa je tako u 17 prvenstvenih utakmica najtrofejniji srpski klub primio čak 24 gola! Ne pamti se kada je klub iz Ljutice Bogdana vadio loptu iz svoje mreže u proseku više od jednom po meču, a izabranici Saše Jankovića o takvom proseku mogu samo da sanjaju. Koliko je situacija alarmantna, svedoči podatak da su u tekućem prvenstvu samo tri kluba primila više golova od velikana sa Topčiderskog brda!

Remi u meču s Radom, da se ne lažemo, oduvao je (realne) šampionske snove na "Marakani", a u načinu na koji je brojčano slabiji rival na terenu postigao izjednačujući pogodak ogleda se sva nemoć poslednje linije Zvezdine odbrane. Kao po nekoj matrici, neuspela ofsajd zamka ostavlja protivničkog napadača “samog kao duha“, kome preostaje samo lagana egzekucija. Jasno je da najviše škripi na štoperskim pozicijama, na kojima je srpski Murinjo u dosadašnjem delu šampionata isprobao čak šestoricu igrača.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ:

Novi Nemanja Vidić, kako su ga neki brzopleto prozvali, doveden je na "Marakanu" kao jedan od najtalentovanijih srpskih defanzivaca, ali mu je učinak na terenu obrnuto srazmeran količini hvalospeva koji su ga pratili do dolaska u Zvezdu. U tekućoj sezoni odigrao je devet prvenstvenih mečeva, na kojima je vicešampion primio čak 17 golova, skoro dva po utakmici.

Kap u čaši prepunoj razočaranja bio je Zvezdin debakl u meču sa Vojvodinom (0:3), za šta najveću odgovornost snosi upravo Maksimović. "Delije" mu to nisu oprostile, ali ni mladi saigrač Uroš Spajić, koji ga je optužio da je ponašanjem i igrom na tom meču izdao klub. Visoki štoper zimus je bio na korak od prelaska u redove engleskog Fulama, ali se na putu njegovog odlaska u Premijer ligu isprečila radna dozvola. U nastavku sezone nije dobio šansu čak ni na klupi, ali nije isključeno da ga očajna konkurencija u timu ponovo vrati u prvi plan.

MILAN JOVANOVIĆ:

Crnogorski reprezentativac pojačao je redove "crveno-belih" prošlog leta kao slobodan igrač i to na preporuku Dejana Savićevića. Jovanović može da igra i levog beka, ali je prevashodno zamisao bila da se u što kraćem roku uigra sa Nikolom Maksimovićem u centru odbrane. Koliko su se dobro uigrali, procenite sami.

Rođeni Čačanin je osam puta bio starter, a mreža nekadašnjeg svetskog i evropskog prvaka u tim mečevima zatresla se deset puta. Ako je za utehu, u dva najubedljivija ovosezonska poraza (Spartak i Vojvodina, oba sa po 3:0) nije odigrao ni minut. Jovanović je 23. januara zbog grubog kršenja klupske discipline i konzumiranja alkohola momentalno udaljen sa priprema, vraćen u Beograd i izbačen iz takmičarskog pogona.

ALEKSANDAR PANTIĆ:

Dvadesetogodišnji defanzivac prešao je iz Rada u Zvezdu bukvalno u minut do 12. Ugovor sa "crveno-belima" Pantić je potpisao dva sata pre ponoći poslednjeg avgustovskog dana 2012, do kada je i bilo moguće obaviti transfere u okviru letnjeg prelaznog roka. Kuriozitet je da je Pantić svoj poslednji meč za Rad odigrao upravo protiv svog sadašnjeg kluba, a utakmicu je završio već u 25. minutu zbog parnog žutog kartona.

Da se u Zvezdi naigrao - i nije, jer je na svoj konto upisao svega sedam nastupa u crveno-belom dresu. Sa Pantićem na mestu štopera trenutno drugoplasirani tim u prvenstvenoj trci primio je osam golova, a poraz od Jagodine na svom stadionu ispratio je sa pozicije desnog beka. Prva dva kola prolećnog dela prvenstva odigrao je kao starter, u tandemu sa mladim Spajićem (Javor) i Nikolom Petkovićem (Rad).

UROŠ SPAJIĆ:

Izdanak Zvezdine omladinske škole debitovao je za prvi tim još 27. oktobra 2010. godine na Kup utakmici protiv čačanskog Borca (4:0), ali je na terenu proveo tek malo više od pet minuta. Prvi profesionalni ugovor sa matičnim klubom potpisao je u leto 2012, a od dolaska Aleksandra Jankovića na mesto šefa struke "crveno-belih" dobio je važniju ulogu u prvom timu.

U poslednja četiri kola jesenjeg dela šampionata bio je standardan među prvih jedanaest, ali je Zvezda u ta četiri meča imala polovičan uspeh - po dve pobede i poraza, uz sedam primljenih golova. Dobio je šansu i na prolećnoj premijeri protiv Javora, ali je utakmicu protiv Rada presedeo na klupi za rezervne igrače.

NIKOLA PETKOVIĆ:

Snažni odbrambeni igrač ove zime se po treći put obreo na "Marakani", pošto je crveno-beli dres nosio 2008. i tokom prethodne sezone. Prošlog juna je dobio raskid ugovora, što ne čudi, jer je u prolećnoj polusezoni kod Roberta Prosinečkog odigrao svega dva meča i to na mestu levog beka. Prošlu jesen je proveo u Hapoelu iz Tel Aviva, a sa klubom iz Ljutice Bogdana potpisao je ugovor do kraja sezone.

Da je Petković u prvom planu trenera Jankovića moglo se zaključiti već na startu “proleća“, jer je odigrao svih 180 minuta. Ipak, trijumf nad Javorom “začinio“ je nepristojnom gestikulacijom, kada se posle izjednačujućeg gola Vukana Savićevića okrenuo ka zapadnoj tribini i pokazao srednji prst obe ruke. Svoj postupak “opravdao“ je rečima da je to bio njegov odgovor trojici navijača koji su mu tokom čitavog meča psovali porodicu, ali se izvinio “ostalim navijačima“.

JOVAN KRNETA:

Mladi štoper, koji može da igra i na poziciji desnog beka, karijeru je započeo u Partizanovoj omladinskoj školi, a jedno vreme je bio priključen i prvom timu "crno-belih". Na vernost Crvenoj zvezdi obavezao se u januaru 2011, a ugovor je potpisan na tri godine. Krneta je u fokus javnosti dospeo prošlog leta, kada je u meču kvalifikacija za Ligu Evrope protiv beloruskog Naftana napravio nekoliko kardinalnih grešaka, zbog čega je grupa pristalica "crveno-belih", koja je sa ekipom putovala avionom, prilikom povratka u Beograd uputila niz prozivki na račun mladog defanzivca.

Starter je poslednji put bio na samom početku sezone protiv Rada na "Marakani", kada je tim vodio Robert Prosinečki. Kod Jankovića, međutim, stigao je tek do klupe za rezerve i to na samo pet prvenstvenih mečeva.

P. S. Odbrana "crveno-belih" u sezoni 2003/2004, predvođena Nemanjom Vidićem,  poklekla je SAMO 13 puta u 30 mečeva, a gotovo neverovatno zvuči podatak da Crvena zvezda te sezone od Partizana i Vojvodine ne samo da nije izgubila, već nije primila ni gol! Mislite o tome...

(Nikola Kojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA