IZ SRBIJE U NFL: Amerikanac u Mladenovcu plaća da bi igrao! (FOTO) (VIDEO)

Džordan Runi iz Pitsburga stigao je u Srbiju samo da bi igrao američki fudbal, zbog čega je sam platio avionsku kartu i snosi troškove života u Mladenovcu

  • 4

Američki fudbal je sve popularniji u Srbiji, a o tome svedoči i činjenica da sve više Amerikanaca dolazi kod nas da se bavi ovim sportom.

Džordan Runi iz Pitsburga čuo je da se tamo "u nekoj Srbiji" igra američki fudbal, pa je rešio da dođe i oproba sreću. Nije pre toga nikad čuo za našu zemlju i gradić Mladenovac, ali je prihvatio da pojača ekipu Forestlandersa, koja nastupa u južnoj diviziji Prve srpske lige.

PARE OVDE NISU PROBLEM, PARA NEMA

Ali, ono što je najzanimljivije, Runi je sam platio avionsku kartu i sam finansira svoj život u Srbiji kako bi se bavio sportom koji voli!

U Srbiji nema finansija za američki fudbal. Ko želi da se njime bavi, igra za sebe rekreativno ili plati, poput Runija i ostalih momaka iz mladenovačkog tima, jer se tako finansiraju putovanja i oprema.

Runi je završio Univerzitet Vestminster u Pensilvaniji, ali pošto nije uspeo da prođe na draftu za NFL ili razvojnu Arena ligu, morao je da ode iz SAD kako bi nastavio da igra fudbal.

- Dolazim iz Pitsburga, gde sam odrastao i gde sam počeo da igram američki fudbal i studirao. Za Srbiju sam čuo pre nekoliko meseci preko sajta "European players", koji služi igračima da pronađu angažmane u Evropi - kaže Runi za Telegraf.

Posle koledža, momci u Americi koji ne nađu mesto u NFL karavanu po pravilu prestaju da se bave američkim fudbalom, zapošljavaju se ili idu negde drugde da bi igrali.

- Našao sam preko tog sajta Sašu, momka iz tima iz Mladenovca, čuo sam se s njim, pričali smo sat vremena preko Skajpa. Bio sam vrlo iznenađen, jer je bio iskren prema meni i rekao mi je sve onako kako je - objašnjava naš sagovornik, pa nastavlja:

- Posle sam pričao i s trenerom Željkom i odlučio sam da dođem u Srbiju. Osećam se vrlo prijatno ovde, a iz razgovora sa njima sam shvatio da će mi ovde biti veoma lepo. Nisam razmišljao o novcu, o materijalnim stvarima, samo sam želeo da nastavim karijeru i da igram tamo gde se osećam prijatno - napominje Runi.

BIO SAM LIDER TIMA NA KOLEDŽU, HOĆU I OVDE

Kaže da nema velike razlike u nivou fudbala koji je igrao na koledžu i ovde u Srbiji.

- Završio sam Vestminster Koledž u Pensilvaniji, tamo sam bio kapiten tima koji je igrao u Trećoj diviziji, stekao sam dosta samopouzdanja na poslednjoj godini studiranja, bio sam lider tima. Pošto sam igrao Treću diviziju, nema neke velike razlike što se tiče fizičkih predispozicija igrača tamo i ovde - kaže Runi, i objašnjava šta ga je iznenadilo u Mladenovcu:

- Nisam navikao na ovakav teren, jer Vestminster ima lep stadion, a ovo je ipak fudalski teren. Ali, nema veze, važno je da treniramo intenzivno. Ovo će mi biti jako dobro iskustvo, želim da napredujem, da pomognem ekipi da napreduje - objašnjaca simpatični Amerikanac.

Runi na kraju otkriva koje su njegove želje što se tiče igranja američkog fudbala.

- Hteo bih da igram Arena ligu u SAD, možda NFL, ali je to jako daleko. Pre bih nastupao u Arena ligi, koja je takođe jako dobra. Videćemo. Video sam da američki fudbal nije ovde popularan. Međutim, kad im kažem da igram fudbal, ljudi misle da je to soker. Radujem se boravku u Srbiji - priznajeje Runi.

REKREATIVAN SPORT U SRBIJI

Predsednik i trener kluba Forestlanders iz Mladenovca Željko Srećković kaže da će im Runi pomoći da pokušaju da ostvare plan, plasman u Superligu Srbije.

- Ovaj sport je kod nas rekreativan. Momci koji dolaze iz Amerike nisu plaćeni. Runi je sam platio kartu i sam plaća troškove života u Mladenovcu, jer mu je bitno da igra, kao i naš drugi Amerikanac, Mario Braun iz Mičigena.

Velika je konkurencija u Americi, Runi i on su završili koledž, ali nisu uspeli da dođu do Arena lige, pa im je preostalo da probaju negde da se izbore da igraju, a onda i da se vrate u Ameriku.

- Runiju je ovo na neki način produžetak karijere. Probaće da napravi neki dobar  "hajlajt" i da nastavi da dolazi preko leta i da igra fudbal - objašnjava predsednik kluba.

Da je ovaj sport u Srbiji tek u povoju govori i činjenica da iako igraju drugu po kvalitetu ligu u našoj zemlji, sve je na dobrovoljnoj bazi.

- Momci sami plaćaju članarine da bi se finansirala putovanja i dresovi. Ovo je neprofitabilan sport, nema novca, već se više igra iz ljubavi i želje za bavljenjem sportom - kaže na kraju Željko Srećković.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA