NFL: Indijanci tuže Redskinse zbog uvredljivog imena!

Grupa indijanskih aktivista pokrenula ko zna koju po redu inicijativu da klub iz prestonice SAD promeni ime

  • 0

Grupa američkih Indijanaca tužila je NFL klub Vašington redskins jer smatra da je ime "crvenokošci" uvredljivo za njihovu populaciju.

To je tema koja nije pokrenuta prvi put - i ranije je bilo sličnih inicijativa da se promeni ime prestoničkog kluba, ali završene su neuspehom.

Istraživanja pokazuju da 90 odsto Indijanaca ne nalazi da je ime Redskins uvredljivo, ali s vremena na vreme pojave se grupe koje misle drugačije i tvrde da su istraživanja falsifikovana, pa stvar teraju na sud.

Kada je u januaru 1992. Vašington osvojio Superboul, oko 2.000 Indijanaca protestovalo je u Mineapolisu, mestu održavanja finala, sa transparentima poput "Mi nismo maskote". Iste godine, nezavisno, pokrenuta je slična inicijativa koja je 1999. dovela do presude da klub iz Vašingtona nema vlasništvo nad imenom Crvenokošci, ali je posle žalbe promenjena odluka.

Proces će verovatno potrajati i malo je verovatno da će rezultirati presudom da popularni klub, pet puta šampion NFL, mora da promeni ime, ali sa sudom nikad se ne zna.

Ovde možete da vidite evoluciju logoa Redskinsa od preseljenja kluba iz Bostona u Vašington 1937. do danas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA