Kontador suspendovan na dve godine, uzeli mu i Tur de Frans!

Španskom biciklističkom asu zbog dopinga oduzete titule s Tura 2010. i Đira 2011.

  • 0

Sud za arbitražu u sportu u Lozani doneo je presudu po žalbi Svetske biciklističke federacije (UCI) i Svetske antidoping agencije (VADA) da se španski biciklistički as Alberto Kontador (29) kazni zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava. Ne samo da mu je zabranjeno da se takmiči do 6. avgusta već su mu oduzete titule s Tur de Fransa 2010. i s Đira d`Italije 2011. Osim što mora da propusti ovogodišnju najprestižniju trku na svetu, neće moći da učestvuje ni na Olimpijskim igrama u Londonu.

Kad je utvrđeno da je na Turu 2010. uzimao klenbuterol, UCI ga je suspendovala istog časa, ali ga je Španska biciklistička federacija oslobodila optužbi, zbog čega je i usledila žalba sudu u Lozani. Kontadorov alibi bio je da se zabranjena supstanca našla u pokvarenom mesu koje je jeo.

Titula s pretprošlog Tura dodeljena je Luksemburžaninu Endiju Šleku, onda drugoplasiranom, koji je imao lošije vreme u odnosu na Kontadora za samo 38 sekundi. Zvanično su za po jedno mesto popravljeni plasmani Rusa Denisa Menjšova i Španca Samuela Sančeza.

Kontador, koji je pobednik Tura 2007. i 2009. i Đira 2008, nije jedini biciklista svetskog formata kome je oduzeta titula s francuskih drumova. Amerikanac Flojd Lendis, koji je u januaru prošle godine objavio kraj karijere, ostao je bez trofeja iz 2006.

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA