Novak Đoković najbolji sportista sveta!!! (FOTO)

Na gala svečanosti u Londonu srpski teniser proglašen za apsolutnog sportskog kralja u 2011. godini

  • 24

Novak Đoković nije više samo teniski kralj, on je apsolutni gospodar svetskog sporta! Srpski teniski superstar je pobedio u najprestižnijem svetskom izboru za sportistu godine. Na gala svečanosti u Londonu, sportska akademija "Laureus" je Srbina proglasila najboljim sportistom za 2011. godinu. Mnogo je izbora u sportu, mnogo je anketa, mišljenja... Ali zna se da je "Laureusov" najprestižniji i najcenjeniji. Za sportistkinju 2011. godine je proglašen kenijska atletičarka Vivijen Čerijot.

Nagradu srpskom asu je uručio legendarni Boris Beker.

- Želim da izrazim divljenje onome što radi Laureus akademija. Nemam reči da opišem koliko mi znači ovo priznaje. Ponosan sam na svoje uspehe u 2011. godini, ali to nije samo lično moj uspeh, već celog tima koji stoji iza mene. Pogotovo sam srećan što sam uspeo da ove rezulatet ostvarim u konkurenciji dvojice možda i najboljih igrača usitoriji tenisa i što je još važnije uspeo sam da ih pobeđujem. Drago mi je da sam i ovde u ovom izboru pobedio u izuzetno jakoj konkurenciji i da sam video i upoznao mnoge legendarne sportiste - rekao je Đoković dok je primao nagradu.

Još su sveža sećanja na finale Australijan Opena protiv Nadala...

- Sve ono što sam prolazio posle tog finala je bilo bolno, ali vredelo je. Smatram da je to moj najuzbudljiviji meč u karijeri. Obojica smo bili na ivica snage, videlo se to to i tokom govora sponzora iz Kine kada smo jedva stajali na nogama i kada su morali da nam donesu stolifce. Došao sam u pet u hotel, nisam mogao da zaspem do osam, ali nikada neću zaboraviti te trenutke. Drago mi je da sam ispisao istoriju ovog sporta i da sam pocepao majicu na kraju. Morate da radite mnogo naporno, da bi ostali u vrhu. Tenis je jedan od najnapornijih sportova na svetu. Preko 10 meseci putujete, menjate kontinenete, vremenske zone, mnogo vas troši, ali uspevam da se izborim sa tim. Zaista ne može bolje od ovoga - rekao je neverovatni srpski superstar, Novak Đoković.

Posle ovoga je i Boris Beker samo zavapio da je njegova "sreća što je igrao osamdesetih godina prošlog veka".

Novak je pobedio u konkurenciji sportskih vanzemaljaca: najboljeg fudbalera sveta Lea Mesija, košarkaškog genija Dirka Novickog, šampiona Formule 1 Sebastijana Fetela, atletske "munje" Juseina Bolta i sjajnog bicikliste Kadela Evansa.

Mnogo poznatih ličnosti je prisustvovalo krunisanju sportskog kralja: Aleks Ferguson, Alan Širer, Sergej Bubka,Lenoks Luis, Petra Kvitova, Alberto Tomba, Ilije Nastase, Martina Navratilova, Nađa Komaneči, Boris Beker, Arsen Venger, Dejvid Kultard, Katarina Vit, Edi Džordan, Bar Refaeli, Ed Mozes, Rud Gulit, Edvin Van der Sar, Marsel Desai, Džonatan Edvards, Huan Mata, Patrik Vijera, Andre Viljaš Boaš...

Svi su oni došli da odaju priznanje čoveku koji je podigao tenis, i sport uopšte,na neki drug, viši nivo.

"Ja sam uzbuđen, ne znam za vas narode" - poručio je Novak putem Tvitera sat vremena pre izbora. Pokazalo se da je imalo za šta da bude uzbuđen... Đoković je na gala svečanost došao u društvu devojke Jelene Ristić. Prethodno su bili i na prijemu kod britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Voditelj programa bio je britanski glumac Klajv Oven, a svečanost je otvorena kolažom video materijala u kojem su sakupljeni najveći sportski uspesi prošle godine. Južnoafrički sprinter Oskar Pistorijus je izabran za najboljeg sportistu sa hendikepom. Severno-irski golfer Daren Klerk je proglašen za "Povratnika godine"  u svetskom sportu. Pobedio je u konkurenciji Erika Abidala (fudbal), Liu Ksijaninga (atletika), Serhija Garsije (golf) i klubova Krusejders (Novi Zeland) i Kvinslend Reds (Australija). Organizatori su preko video bima prikazali omaž velikom golferu Seveu Baljesterosu koji je preminuo prošle godine.

Ako u nekoj kategoriji nije bilo nedoumica oko imena pobednika, onda je to izbor za "Tim godine". Fudbalski Klub Barselona je obeležio prošlu godinu i zasluženo pokupio i ovu nagradu. U ime kluba, nagradu je primio predsednik Sandro Roselj. Video poruku prisutnima je poslao i trener svetskog i evropskog šampiona Pep Gvardiola. Na led ekranu se vrte čarolije Katalonaca iz prošle sezone. Prisutni Aleks Ferguson opet mora da gleda kako je Barsa demolirala njegov Junajted u finalu Lige šampiona...

Za "Proboj godine" nagrada je pripala severno-irskom golferu Roriju Mekilroju, dok je Ser Bobiju Čarltonu uručena nagrada za životno delo.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA