Zato što je Đoković kao „Ben Hur”

Najuglednije priznanje za najboljeg sportistu godine, nazvano sportski „Oskar”, koga dodeljuje Akademija za sport „Laureus”, moglo je da dođe samo u ruke koje igraju opčinjavajući tenis

  • 0

Da je lako osvojiti sva četiri najvrednija teniska trofeja u jednoj godini, ne bi se posle rata tog podviga domogao samo jedan čovek, legendarni australijski teniser Rod Lejver.

Novaku Đokoviću je u 2011. nedostajao samo trijumf na Rolan Garosu. Pobedio je na Australijan openu, Vimbldonu i US openu, a postao je i najbolji teniser na svetu, imao je veličanstvenu seriju od 41 pobede na početku sezone, pobedio je na pet turnira iz masters serije, najjačih posle četiri za gren-slem, što niko pre njega nije učinio...

Pred tim dometima ravnodušna nije ostala ni Akademija za sport „Laureus”, odnosno 47 njenih članova, koji su tajnim glasanjem odlučili da Đoković na gala večeri u Londonu ponese najcenjeniji lovor za najboljeg sportistu sveta u godini u kojoj je šest puta tukao njenog prethodnog dobitnika Rafaela Nadala i to uvek u finalu.

Kad je o srpskom sportskom junaku reč, često nas ponesu osećanja pa istina ponekad i trpi, ali ne i u ovom slučaju. Đoković je bio najzaslužniji da na njegovu glavu legne i „Laureusov” venac. Akademija za sport nije rizikovala da više nego ikada od pokretanja sportskog „Oskara” (2000) bude upamćena po holivudskom glamuru i medijskoj etabliranosti, a ne po autoritetu svog žirija i svom prestižu.

U konkurenciji šest zvezda svetske klase ovenčan je glavni favorit, čija je teniska veština opčinjavajuća.

Bilo je to Đokovićevo veče, a u njegovoj senci su ostali najbolji fudbaler na svetu Argentinac Lionel Mesi, jedan od najboljih košarkaša današnjice Nemac Dirk Novicki, njegov zemljak Sebastijan Fetel, svetski prvak u Formuli 1, najbrži sprinter svih vremena Jamajčanin Jusein Bolt, dobitnik priznanja 2009. i 2010, i australijski biciklista Kadel Evans, pobednik Tur d` Fransa.

Jugoslovenska kinematografija, a zatim i srpska imale su antologijske filmove svetskog formata, ali pre će zemlja da se okrene naglavačke nego što će naše ostvarenje da dobije popularnog „Oskara”, nagradu Američke akademije za film, za najbolje strano dostignuće dugog metra.

Američka akademija za sport, međutim, ima drugčije gledanje na vrhunske vrednosti. Zbog toga je Đoković, koga su potkraj prošle godine zasula priznanja s raznih strana, bio i njen izbor za najboljeg sportistu 2011.

Sada je u ruke najboljeg tenisera na svetu došao sportski „Oskar” kao kruna veličanstvenog filma koji i režira i igra glavnu ulogu u njemu, filma koji drži pažnju miliona gledalaca.

Uostalom, Đokovićeve viteške pobede su izvojevane u bitkama koje traju i duže nego „Ben Hur”, najstariji film među rekorderima po broju „Oskara” (11)... Njegovi mečevi s najvećim rivalima su kao dramatična gladijatorska trka dvokolicama u kojoj pobeđuje Čarlton Heston...Njegov žanr je istorijski...

 

Dobitnici „Laureusovog” priznanja

2012. Novak Đoković Srbija tenis

2011. Rafael Nadal Španija tenis

2010. Jusein Bolt Jamajka atletika

2009. Jusein Bolt Jamajka atletika

2008. Rodžer Federer Švajcarska tenis

2007. Rodžer Federer Švajcarska tenis

2006. Rodžer Federer Švajcarska tenis

2005. Rodžer Federer Švajcarska tenis

2004. Mihael Šumaher Nemačka Formula 1

2003. Lens Armstrong SAD biciklizam

2002. Mihael Šumaher Nemačka Formula 1

2001. Tajger Vuds SAD golf

2000. Tajger Vuds SAD golf

(Telegraf.rs/G. A.)

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA