ĆURKOVIĆ: Tražio sam da izbace Partizan iz Evrope!

- Posle neviđenog divljanja Partizanovih navijača pre nekoliko godina u Mostaru u kvalifikacijama za Ligu šampiona, lično sam telefonom podneo raport Platiniju i rekao: 'Kaznite nas!' - rekao je nekadašnji prvi čovek Partizana

  • 1

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Ivan Ćurković priznao je da je lično zvao nekadašnjeg saigrača i predsednika UEFA Mišela Platinija da kazni Partizan izbacivanjem iz evropskih takmičenja nakon divljanja navijača "crno-belih" u Mostaru.

Te 2007. godine, navijači su u Mostaru, na utakmici protiv Zrinjskog, napravili niz izgreda zbog kojih je Partizan izbačen iz Evrope na godinu dana, a Ćurković kaže da nije koristio prijateljstvo sa Platinijem da bi se nekim klubovima gledalo kroz prste.

- Posle neviđenog divljanja Partizanovih navijača pre nekoliko godina u Mostaru u kvalifikacijama za Ligu šampiona, lično sam telefonom podneo raport Platiniju i rekao: 'Kaznite nas!' Bili smo izbačeni godinu dana iz evropskih takmičenja - rekao je Ćurković u opširnom intervjuu za "Jutarnji list".

NAVIJAČI U SRBIJI SU BOLJE ORGANIZOVANI OD DRŽAVE!

Bivši predsednik Partizana rekao je da je srpski fudbal talac navijača, tačnije stotinjak navijačkih vođa koji prave haos.

- Biti vođa navijača u Srbiji je postala profesija. Oni su bolje organizovani od države, voze bolje automobile i žive bolje od fudbalera, nude im usluge zaštite za određenu protivvrednost, zapravo ih reketiraju, traže pravo da prodaju određeni kontingent ulaznica, švercuju pirotehniku, mnogi kažu i drogu, ucenjuju klubove i nadasve su agresivni. Međutim, država kao da ih se boji jer u njima gleda glasačku mašinu. A to jednostavno nije istina, njih treba izolovati, zabraniti im dolazak na utakmice, jer se jako dobro zna o kojim se momcima radi.

Ćurković se ne plaši onoga što bi moglo da se desi na meču između Hrvatske i Srbije, već onoga što bi usledilo posle "Maksimira".

- Veoma se bojim naše utakmice četiri dana kasnije sa Škotskom u Novom Sadu. Jer, izgubimo li u Zagrebu, na tribinama može da eskalira nezadovoljstvo, pobedimo li, euforija može da se otme kontroli. Fudbal je uopšte tempirana bomba, sastavljena od silnih emocija, enormnog novca i novokomponovanih zvezda koje publicitet prebaci s druge strane. Tu ne mislim na igrače, nego na ljude koji nisu došli iz fudbala, već su u njega upali kao tajkuni, političari i slično, a onda ih ponese i izgube kompas.

Potpredsednik FSS smatra da je hrvatski savez preterao u oceni da je Platinijevo pismo Srbiji i Hrvatskoj za obračun sa huliganima neprimereno.

- Vaš savez je tumačeći Platinijevo pismo preterao, pa je pismo ispalo neprimereno arogantno. Poštujem svoje hrvatske kolege, ali moraju shvatiti da ne mogu biti odvojeno ostrvo u ovom svetu, pogotovo ne u fudbalu koji podstiče strasti, okupira mase i na određeni ih način usmerava. Ali i države moraju shvatiti da UEFA želi red u dvorištima u koja ulaže. I Hrvatska i Srbija su male zemlje čiji klubovi i savezi na razne načine dobijaju od UEFA veliki novac, što za učestvovanje u takmičenjima, što iz raznih fondova. Dakle, UEFA smatra da i te kako pomaže ne samo fudbalu, nego i državama kroz finansiranje fudbala i infrastrukture, pa smatra da može biti i ravnopravan partner na nivou premijera - zaključio je Ivan Ćurković.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA