FIFA upozorila Vladu Južne Afrike da ne istražuje nameštanje mečeva!

Svetska fudbalska asocijacija traži od južnoafričkih vlasti da istragu prepuste fudbalskim organima te zemlje

  • 3

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) upozorila je Vladu Južne Afrike da prepusti vođenje istrage o nameštanju mečeva Fudbalskoj federaciji te zemlje, a ne sudskim organima.

Nekoliko utakmica koje su poslužile za pripremu Južne Afrike uoči Prvenstva sveta 2010. godine, kada su bili domaćini, namešteno je, zbog čega su suspendovani visoki zvaničnici Južnoafričke fudbalske asocijacije (SAFA), uključujući tu i predsednika te organzacije Kirtsena Nematandanija.

Južnoafrička sportska konfederacija i Olimpijski komitet te zemlje (SASCOC) preporučili su da istragu o nameštanju mečeve vode pravosudni organi, ali ih je FIFA upozorila na to da će snositi posledice ukoliko se Vlada te zemlje bude mešala u fudbal.

Ministar sporta Južne Afrike Fikile Mbalula rekao je lokalnim medijima da će sledeće nedelje otputovati u sedište FIFA kako bi se razjasnile nesuglasice.

- Nama je SASCOC preporučio da moramo da sprovedemo sudsku istragu o ovom slučaju - rekao je Mbalula.

On je naglasio da je nameštanje mečeva povezano sa prevarom, korupcijom i zloupotrebom položaja.

- Postoji zakon u Južnoj Africi koji to reguliše. Tamo gde postoji osnovana sumnnja, istraga mora da se sprovede - rekao je Mbalula.

Nematandani i još četiri zvaničnika bili su nakratko suspendovani posle istrage FIFA na 500 stranica o nameštanjima mečeva, ali su oni posle mesec dana oslobođeni.

FIFA je tokom istrage utvrdila da su pripremni mečevi za Mundijal 2010. godine protiv Tajlanda, Bugarske, Kolumbije i Gvatemale bili namešteni. Navodi o korupciji pojavili su se u južnoafričkoj štampi u julu 2011. godine, ali SAFA nije odmah reagovala, već tek onda kada je FIFA započela istragu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukašin

    31. mart 2013 | 14:19

    MAFIJA

  • Pedja

    31. mart 2013 | 15:26

    Koliko je Fifa mutna organizacija to je strasno! Poceli su za sve da se pitaju a oni su najvece zlo u fudbalu... Fudbal je odavno izgubio smisao i postao prava "ekonomska" industrija.

  • Ralexic

    1. april 2013 | 06:14

    I zvezda radnicki je namestena da bi Pinti startovao pobedom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA