NELSON: Na pobedu u derbiju, za Evroligu ne brinem!

- Ne želim da igram za mesto u eliti, nego da osvojim ABA prsten - kaže plejmejker Crvene zvezde za Telegraf i analizira završnicu koledž šampionata u SAD

  • 0

Novi košarkaški večiti derbi igra se večeras, samo što ovaj, osim prestiža, ne donosi ništa materijalno. Ništa, pošto je srpska Superliga obezvređena činjenicom da nijedan od timova učesnika nema nikakav benefit od takmičenja. U stvari, najplastičnije, domaće prvenstvo je samo kvalifikaciono za ABA ligu.

Međutim, ovo ne smeta Demarkusu Nelsonu, plejmejkeru Crvene zvezde, koji, kao i do sada, želi da pobeđuje.

- Očekujem dobru utakmicu, jer derbi, gde god da se igra, u kojoj god zemlji da se igra, predstavlja mnogo više od, kako se kaže, obične utakmice - kaže Nelson za Telegraf i dodaje:

- Idemo na pobedu. Zbog kontinuiteta, ali i stava da nas ne brinu imena protivnika. Tako ćemo da radimo na svakoj utakmici do kraja sezone.

Krajem meseca igra se završni turnir ABA lige.To je šansa za drugi trofej, ali i mesto koje vodi u Evroligu.

- Tačno, to će nam biti druga prilika da uzmemo trofej. Za to i igramo.

A Evroliga?

- Ja na to gledam ovako: ne brinem i ne opterećujem se Evroligom, samo zato što sam fokusiran na pobedu. E, sad, ako slavimo u finalu regionalne lige, plasiraćemo se i u Evroligu. Međutim, ne želim da igram za mesto u tom takmičenju, želim prsten ABA lige - jasan je Nelson.

Pre nego je došao u Evropu, Demarkus je igrao za čuveni Univerzitet Djuk, koji je ove godine zaustavljen od Lujvila u četvrtfinalu NCAA košarke.

- Tim Lujvila je veoma dobar. Visoki su i imaju dobru klupu. Zasluženo su pobedili Djuk. Mi smo, mislim na Djuk (smeh), počeli da paničimo kada su Kardinalsi napravili prvu seriju kojom su se odvojili. Igra im se raspala. Buka u dvorani im je pravila dodatni pritisak, što je Lujvilu pomoglo da prednost uveća.

S obzirom na to da ste igrali za Djuk, kako ste gledali utakmicu? Sa određenom emocijom ili kao običan navijač?

- Kao običan navijač. S ovim momcima nemam nikakav kontakt, ali sam, naravno, navijao za Djuk. Opet, i ovaj meč nam je, ako izuzmemo stravičnu povredu Kevina Vara, pokazao svu lepotu NCAA košarke. Bolji tim večeri pobeđuje, a to nije uvek favorit.

Očajna slika i trenutak loma noge mladog košarkaša Lujvila u senku je stavila kompletan meč. Nelson priznaje da je ostao zatečen, ali i pomalo uplašen pošto ovako nešto može da se dogodi svakom sportisti.

- Niko nije slutio takav epilog. Var je krenuo normalno, da blokira šut... Nikada u životu nisam video ovakvo nešto. Način na koji se njegova noga polomila na nekoliko delova je neverovatan. I sada osećam nelagodu. Momku želim sve najbolje, jer su povrede u ovom trenutku karijere stvari koje mogu da mu promene život.

Najgora stvar u celoj priči je činjenica da je Lujvil, pored svih godišnjih prilika, zaradio neki dolar na ovoj nesreći. Debata u NCAA koja se odnosi na eventualno plaćanje sportistima će tek sada biti radikalizovana, a Nelson iznosi svoje mišljenje i insistira da bi i koledž igrači da dobijaju neke plate.

- O ovome se priča već dug. Iako je tema osetljiva, mislim da bi u nekom trenutku i igrači mogli da dobijaju određene apanaže. Nikako kao u NBA, ali... Slušajte, veliki univerziteti zarađuju ogromne pare, a, eto, i Lujvil će prodajom dresova s Varovim imenom uvećati bankovni konto. Igrači osim znanja i pune stipendije, uz još nekih nematerijalnih privilegija, nemaju ništa i kada se ovakve stvari dogode, teško je prećutati.

I sami ste bili teško povređeni i operisani. Da li je povreda Vara vratila loše uspomene?

- Iskreno, jeste. No, ne mogu da opišem način, ali sam se malo uplašio, unervozio. I ja sam zglob na nekoliko mesta polomio posle običnog pokušaja spasavanja izgubljene lopte.

Konačno, ko je po vašem mišljenju favorit u Atlanti na fajnal foru?

- U duelu Vičite i Lujvila prednost dajem Kardinalsima. Drugi par je Mičigen-Sirakjuz... Pretpostavljam da će ovo biti zanimljiviji meč od prvog polufinala i mislim da će u finale košarkaši Mičigena. U finalu nema favorita, ali mislim da zbog bekova Lujvil ima više šansi da slavi - završava Demarkus Nelson.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA