DERBI SUPERLIGE: Partizanova lekcija Zvezdi!

Košarkaši "crno-belih", kao gosti u "Pioniru", potpuno nadvisili večitog rivala, vodili tokom celog drugog poluvremena i na kraju ubedljivo slavili sa 77:67

  • 5

Košarkaši Partizana pobedili su večitog rivala Crvenu zvezdu sa 77:67 (16:17, 22:15, 19:16, 20:19) u derbiju drugog kola košarkaške Superlige i zabeležili prvi trijumf protiv glavnog konkurenta za šampionski tron. Pobeda je veliko ohrabrenje za mladi tim "crno-belih" posle tri uzastopna poraza od Zvezde, dva u ABA ligi, jedan u finalu Kupa Radivoja Koraća.

Nervoza većitog derbija i ovog put uzela je uzela svoj danak, u uvodnim minutima poslednje četvrtine zamalo da dođe do opšte tuče na terenu, sukobili su se Bojan Subotić, košarkaš Zvezde i Davis Bertrans, igrač Partizana. U gužvu su se uključili i ostali , ali hladne glave su prevladale, pa je posle kraćeg prekida utakmica nastavljena. Subotić i Bertrans su isključeni, a trener Partizana Duško Vujošević dobio je tehničku grešku.

Partizan je inicijativu preuze0 u završnim minutima druge četvrtine i nije je ispuštao do kraja. "Crno-beli" su konstantno vodili, a najviše što je Zvezda uspela je da u nekoliko navrata priđe na poen razlike.

Kada je Partizan ostao bez Žofre Lovernja, zbog pet ličnih grešaka, neposredno pre pomenutog incidenta, ulogu heroja preuzeo je Nemanja Gordić.

Glavni razlog pobede Partizana je nešto bolji šut. Zvezda je bila katastrofalna u šutu za tri poena, pogodivši samo tri iz 21 pokušaja, Partizan nije forsirao i ubacio je šest od 14. Ukupan šut iz igre (29-61) "crno-belih" bio je osetno bolji od učinka rivala (24-64), slobodna bacanja slabo su izvodili i jedni i drugi, a pobednik je bio bolji i u skoku 36:31.

Najefikasniji kod Partizana bio je Lovernj sa 18 poena (7-7 iz igre, uz trojku, 3 skoka), a pratio ga je Gordić sa 17 (6-8 iz igre, 4skoka). Đorđe Gagić imao je 8 poena i 7 skokova, dok je Leo Vesterman upisao 7 poena i 5 asistencija.

Zvezdu je predvodio Raško Katić sa 14 poena (5-9 iz igre) i 4 skoka, Igor Rakočević upisao je 11 poena (4-11 iz igre, 7 skokova), a Savović je imao 10 poena (sve u prvom poluvremenu) i 8 skokova. Radivojević je takođe ubacio 10 poena, a totalno je podbacio Demarkus Nelson sa samo 4 poena, uz šut iz bacanja 2-8.

Posle ovoč meča Partizan ima skor 2/0, a Zvezda po pobedu i poraz. U trećem kolu Partizan dočekuje Vojvodinu, dok Zvezda gostuje Konstantinu u Nišu.

U hali "Pionir" bilo je  i stotinak navijača 2crno-belih", iako je Partizan odbio ponudu Zvezde, domaćina u ovom meču, da im dodeli 400 karata.

Na meč su došli i fudbaleri Crvene zvezde, posle pobede nad Hajdukom iz Kule, a pošto nisu imali mesta, stajali su sa strane.

TOK MEČA

Nervozan početak obe ekipe, Partizan je poveo sa 5:0, "crveno-beli" brzo stižu do izjednačenja i preuzimaju blagu inicijativu. Zvezda je serijom od 8:0 stekla šest poena prednosti (15:9), imala i 17:11, prvenstveno zahvaljujući odličnom  Savoviću, ali Partizan je prišao na poen u završnici četvrtine potpomognut francuskom osovinom Vesterman - Lovernj.

Početak drugog perioda donosi preokret i kratkotrajno vođstvo "crno-belih" od 17:19, ali Zvezda je brzo ponovo preuzela inicijativu, ali to nije potrajalo.

Partizan uzvraća, Vesterman samo što je ponovo ušao u igru pogađa trojku da bi zatim Lovernj doneo opet prednost gostima od 25:26.

U tim trenucima viđena je "klackalica", ekipe su se smenjivale u prednosti, da bi Partizan ponovo bolje odigrao završnicu četvrtine u kojoj je dva puta dolazio na plus šest i na poluvreme se otišlo sa rezultatom 32:38.

Lovernj sa 11 poena i Vesterman sa 7 bili su najefikasniji kod gostiju. U redovima domaćina Savović je sa 10 poena bio najefikasniji. Rakočević je upisao sedam, uz četiri skoka i asistenciju, ali bio je neprecizan i iz igre i iz bacanja.

Ohrabreni dobrom igrom u završnici prvog poluvremena košarkaši Partizana dobro počinju drugo i brzo dižu prednost na 10 poena razlike, 35:45.

"Crno-beli" su sigurno održavali značajnu prednost, sa izuzetkom kratkog perioda, kada su domaćini zapretili i prišli na četiri poena 48:52. Tada je Zvezda, po ko zna koji put u ovom meču, "zaribala" u napadu i do kraja perioda samo je Partizan poentirao za 48:57 na kraju treće četvrtine.

Početkom poslednje četvrtine Partizan je po drugi put stekao deset poena prednosti, Leo Vesterman za samo pola minuta dobija dve lične graške i zbog pet faulova mora da napusti parket. To je iznerviralo Vujoševića, a ubrzo je došlo do incicidenta koji je rezultirao isključenjima za Subotića i Bertransa uz tehničku treneru "crno-belih".

Zvezda je tada prišla na poen (57:58), međutim, nije uspevala da preokrene, došli su "crveno-beli" i na 65:66, a onda se igra Zvezde raspala, Rakočević je igubio nekoliko lopti, Partizan je poentirao iz kontri i ponovo stekao nedostižnu razliku.

REZULTATI 2. KOLA:

Mega Vizura - Konstantin 85:73

Metalac - Radnički 91:93

Vojvodina - Sloboda 91:65

Crvena zvezda - Partizan 67:77

Tabela: Partizan 2/0, Vojvodina 2/0, Radnički 2/0, Crvena zvezda 1/1, Mega Vizura 1/1,  Metalac 0/2, Konstantin 0/2, Sloboda 0/2

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    3. april 2013 | 23:43

    Poluprazan pionir ,minut pre kraja-neprocenjivo!

  • G-Man

    3. april 2013 | 23:26

    Stvari polako dolaze na svoje mesto... ;-)

  • Rex

    3. april 2013 | 23:39

    Partizan dobio 10 razlike bez povredjenog Lucica, iskljucenog Bertransa, izbacenog Vestermana i otislog Gordona, ova cetvorica su prakticno prva petorka, svaka cast, od iduce sezone opet krece serija pobeda i trofeja, a ovi fuzionisani treba da se udruze sa Mutom i ostalima iz regiona, mozda zakace nesto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA