KLUPA ZA INFARKT: Srpski treneri u ozbiljnim problemima sa zdravljem!

Usled velikog pritiska zbog rezultata, a nesigurnog posla kojim izdržavaju svoje porodice, posao košarkaškog trenera u Srbiji ugrožava zdravlje

  • 0

Posao košarkaškog trenera je jako stresan, pogotovo u Srbiji, koja je totalno neuređena zemlja po svim pitanjima. Zato i nije čudno što pojedini stručnjaci imaju velikih zdravstvenih problema. 

Posao u srpskoj košarci je nesiguran, slabo plaćen i nikad se ne zna kada će trener dobiti otkaz, a dobiće ga sigurno, jer jedna izreka dobro objašnjava sve, a ona kaže: "Postoje samo treneri koji su smenjeni i oni koji će biti smenjeni" .

Primer mladog Vlade Vukoičića (38), koji je imao zdrvstvenih problema za povišenim krvnim pritiskom dok je vodio Crvenu zvezdu, samo je jedan novi primer u moru slučajeva.

Početkom ove godine, trener Partizana Duško Vujošević završio je u kardiovaskularnoj bolnici "Dedinje" nakon meča sa Cibonom. Doduše, Vujošević je došao na redovnu kontrolu, ali je iz predostrožnosti zadržan.

Trener srpskog šampiona u avgustu je operisao oko. Prema nekim informacijama, Vujošević poslednjih godina ima problema s povišenim šećerom.

Osim njih dvojice, zdravstvene probleme u poslednje vreme ima i Aco Petrović, nekadašnji trener FMP-a i Crvene zvezde, koji je zbog toga pre mesec i po dana napustio klupu Uniksa iz Kazanja. Petrović, kako saznajemo, ima mišićnu atrofiju, a trenutno je u Beogradu, gde ide na redovne kontrole.

Takođe, svež je primer i iz 2007. godine, kada je hrvatski stručnjak Velimir Perasović zbog srčanih problema napustio špansku Taukeramiku. On se tek posle dve godine vratio trenerskom poslu.

SAV PRITISAK JE NA TRENERU

Sporstki psiholog dr Ana Vesković sa Fakulteta za sport u Beogradu kaže da je poznato da je trenerski posao jako težak.

- Ima jedna izreka koja kaže da je trenerska klupa "klupa za infarkt", što samo potvrđuje o kakvom se stresnom poslu radi. Problem je u tome što je trener vođa tima i samim tim on mora da kontroliše sve , da pripreme igrače za utakmicu, fizički i psihološki, da brine o svemu. A ko priprema njih na psihološkom planu - kaže dr Vesković, i dodaje:

- Utakmica donosi pritisak treneru, jer on zavisi od svojih igrača, ali i igre protivnika, a kada ne može da kontroliše stvari, dolazi do stresa. Takođe, svaka utakmica stvara burne reakcije i emocije i podiže se nivo aktivacije, koji ostaje visok i posle meča. Naravno, sve zavisi od ličnosti do ličnosti i kako koji trener doživljava utakmicu - objašnjava dr Vesković.

Nekadašnji lekar Partizana i košarkaške reprezentacije Jugoslavije dr Moma Jakovljević kaže da dosta trenera ima zdravstvenih problema.

- Većina košarkaških trenera koji su dugo u poslu imaju problema sa kardiovaskularnim bolestima. Oni nerado govore o tome jer to može da utiče na njihovu karijeru.

- Vukoičićev slučaj neću da komentarišem, ali ako je sve tako, onda mu je učinjena usluga kako ne bi rizikovao zdravlje - kaže Jakovljević za "Kurir".

Svež je primer i rano preminulog mladog trenera Velisava Veskovića, nekadašnjeg stratega Novog Sada, Ergonoma, Slavije iz Srpskog Sarajeva, koji je 2010. iznenda preminuo od srca u 33. godini.

Nema sumnje da stres i pritisak pobeđivanja na utakmicama utiču na zdravlje trenera, a svemu tome doprinosi i neredovna i loša ishrana, manje kretanja, pušenje i ostale pošasti modernog načina života.

(D. Stojmenović)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA