BG MARATON: Trijumf Olivere Jevtić i Kenijca Kiplagata!

Naša najbolja atletičarka pretrčala stazu za dva sata 36 minuta i devet sekundi 26. Beogradskom maratonu * U konkurenciji muškaraca kenijski trkač pobedio sa rezultatom dva sata, 19 minuta i 33 sekunde

  • 0

Najbolja srpska atletičarka Olivera Jevtić pobednica je 26. Beogradskog maratona u ženskoj konkurenciji.

Ona je stazu od 42.195 metara pretrčala u vremenu 2:36,09 sata. U muškoj konkurenciji trujumfovao je kenijski atletičar Edvin Kiplagat Kitum sa rezultatom 2:19,33 sata.

Drugo i treće mesto pripalo je njegovim zemljacima - Eliud Kibet Kirui (2:24,40) bio je drugi, a treći Bojaš Majaka sa vremenom 2:30,42.

- Trka je bilo teška i naporna, vreme je bilo toplo. Prezadovoljan sam pobedom koja je u ovim uslovima bila pravi podvig. Hvala svima koji su nas podržavali pored staze jer nam je to mnogo značilo- rekao je Kitum.

Najveći atletski događaj u Srbiji "Beogradski maraton"  održava se 26. put, a ove godine oborio je rekord po broju učesnika u maratonu i polumaratonu, jer je prijavljen rekordni broj elitnih trkača, njih više od 2.800 iz 40 zemalja i više od 10.000 rekreativaca u Trci zadovoljstva.

Foto: Telegraf

KARL LUIS NA STARTU

Znak za start dao je najbolji atletičar 20. veka Amerikanac Karl Luis, koji je po treći put promoter Beogradskog maratona, a koji je juče stigao u Beograd, gde ga je primio premijer Ivica Dačić.

Luis je maraton otvorio zajedno sa premijerom Dačićem, predsednikom maratona Sašom Ðorđevićem i šefom delegacije Evropske unije Vensanom Dežerom, koji će, kako je rekao, ''učestvovati na maratonu kako bi promovisao vrednosti sporta''.

Dežer je, osvrćući se na tragediju na Bostonskom maratonu, rekao da će se ''trčanjem najbolje boriti protiv nasilja''.

Predstavnica Unicefa u Srbiji Vesna Savić Ðukić naglasila je da je Beogradski maraton odlična prilika "da se zajedničkim snagama kaže ''ne'' nasilju". Ona je pozvala roditelje, decu i škole da masovno dođu na maraton.

Maraton će biti i prilika da se prvi put promoviše projekat "Maturanti maratonci".

Prema rečima profesora fizičkog vaspitanja Zemunske gimnazije Saše Porubskog, realizacija navedenog projekta je "misija širenja ideologije zdravog načina života". Biće organizovana i trka za decu obolelu od raka.

26. beogradski maraton:

Rezultati maratona u muškoj konkurenciji:

1. Edvin Kiplagat Kitum (Kenija) 2:19,34 sata

2. Elud Kibet Kirui (Kenija) 2:24,40

3. Boaš Majaka Ongaga (Kenija) 2:30.43

4. Stenli Kipruto (Kenija) 2:36,11

5. Kristijan Stošić (Srbija) 2:37,55

Rezultati maratona u ženskoj konkurenciji:

1. Olivera Jevtić (Srbija) 2:36,12

2. Lidija Mikloš (Srbija) 3:05.59

3. Dijana Golek (Poljska) 3:16,48

4. Jelena Brezak (Hrvatska) 3:35,57

5. Maja Urban (Hrvatska) 3:38,56

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA