Španskom "stručnjaku za doping" uslovna kazna, sud naredio uništavanje dokaza!

Eufenijano Fuentes, lekar koji je optužen za sistematsku distribuciju dopinga, osuđen u Madridu na godinu dana, uslovno na četiri godine, a sud na opšte iznenađenje naredio uništavanje dokaznog materijala

  • 0

Španski lekar Eufemijano Fuentes, prvooptuženi za sistematsku distribuciju dopinga u "Operaciji Puerto" osuđen je na godinu dana zatvora, uslovno na četiri godine. Fuentesu je madridski sud izrekao kaznu jer je izvršio krivično delo protiv javnog zdravlja koje je regulisano članom 361 Krivičnog zakonika Španije.

Slučaj sistematske distribucije dopinga otkrila je španska policija 2006. godine, a sam Fuentes je svedočio da je snabdevao doping sredstvima bicikliste, fudbalere, tenisere i boksere.

Doping je u Španiji nelegalan od 2006, iste godine kada je otkrivena "Operacija Puerto".

Na veliko iznenađenje javnosti, dokazi protiv Fuentesa biće uništeni, naložio je sud u Madridu. Sudija Hulija Santamarija odlučila je da materijal u slučaju sistematske distribucije dopinga ne bude prepušten međunarodnim i nacionalnim antidoping institucijama. Verovatno španske vlasti ne žele da se dokaže da neki od spektakularnih uspeha njihovih sportista poslednjih godina nisu sasvim čisti.

Doktoru je, takođe, izrečena četvorogodišnja zabrana lekarske prakse, kao i novčana kazna.

Pored Fuentesa, na četvoromesečnu zatvorsku kaznu osuđen je i njegov kolega Ignasio Labarta, dok je ostalo troje optuženih oslobođeno. Zakon protiv dopinga u Španiji nije bio na snazi 2006. kada je policija zaplenila anaboličke steroide, aparaturu za transfuziju i kesice sa krvlju.

Javni tužilac je tražio dve godine zatvora za optužene.

"Operacija Puerto" je privukla pažnju javnosti jer su neki od Fuentesovih klijenata bili profesionalni biciklisti, uključujući i američkog vozača Tajlera Hamiltona koji je svedočio o tome u februaru.

Međunarodna antidoping agencija (WADA), Međunarodna bicilistička unija (UCI), Španska biciklistička federacija i Italijanski olimpijski komitet (KONI), tražili su uvid u dokazni materijal, ali je španski sud odlučio da ga uništi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA