Dortmundu titula prvaka Evrope: Neverovatno istorijsko ponavljanje donosi mu trofej?! (VIDEO)

Kao i u devedesetim, Borusija je osvojila dve uzastopne titule u Bundesligi, a onda se plasirala u finale Lige šampiona u sezoni u kojoj je na nemačkom tronu nasledio Bajern

  • 0

Fudbaleri Borusije Dortmund plasirali su se u finale Lige šampiona elminisavši slavni Real Madrid. Posle pobede (4:1) u prvom meču, nemački klub poražen je sa 0:2 u revanšu, ali uspeo je da odoli silovotom naletu Madriđana u poslednjih 15 minuta i nekako sačuva prednost od tri gola.

Ovaj uspeh neizbežno povlači paralele sa onim što se smatra zlatnim vremenom Borusije, koje je bilo sredinom devedesetih godina prošlog veka. Zanimljiva je koincidencija da je Borusiija i tada (1995. i 1996) i sada (2011. i 2012) dvaput zaredom osvajala Bundesligu, a onda se plasirala u finale Lige šampiona.

Takođe, titulu je posle dva uzastopna trijumfa "milionera" osvojio Bajern, 1997. kao i ove sezone. Ako sve nastavi da se ponavlja kao pre 16 godina, onda se nameće zaključak da bi Borusija trebalo da podigne pehar Lige šampiona 25. maja na Vembliju.

Tim iz Dortmunda bio je autsajder u finalu i 1997, kao što će biti i ovog puta, bez obzira da li će rival biti Bajern ili Barselona. Tada su se susreli sa Juventusom, braniocem titule, koji ih je nekoliko puta savlađivao u prethodnim sezonama, pa je važio za favorita, iako je finale igrano u Minhenu, na Olimpijskom stadionu, na kojem je tada nastupao Bajern.

U Dortmundu su, međutim, verovali da je došlo vreme za naplatu dugova i to su i ostvarili pobedom (3:1) u odličnom meču. Iskusni Karl Hajnc Ridle sa dva gola načeo je "staru damu", a dotukao ih je Lars Riken, dok je Alesandro del Pjero postigao za Juventus spektakularan gol petom.

Borusija tada nije imala finansijske probleme kao danas i pokupovala je nemačke fudbalere iz italijanskih klubova (Andreasa Melera, Matijasa Zamera, Štefana Rojtera, Jirgena Kolera, Ridlea) dok je sadašnji tim većinom proizvod domaće škole uz nekoliko pravovremenih, a jeftinih akvizicija (Levandovski, Subotić, Pišćek...).

Dormund je u žrebu za takmičenje po grupama bio svrstan u četvrti šešir i daleko je nadmašio očekivanja, pogotovo kad se uzme u obzir razočaravajući nastup u Evropi prethodne sezone. Mladi tim brzo je sazreo i "preživeo" takozvanu grupu smrti sa Realom, Mančester sitijem i Ajaksom, savladao Šahtjor iz Donjecka, a onda u dramatičnim završnicama eliminisao Malagu i nekako izdržao u Madridu.

To možda povlači izvesne paralele i sa Čelsijem koji je prošle godine "ustajao iz mrtvih" u nekoliko navrata i prilično neočekivano osvojio Ligu šampiona, savladavši nekoliko favorita.

Dakle, po istorijskoj analogiji, ovo bi trebalo da bude sezona u kojoj Dortmund sjajan trogodišnji period kruniše evropskom titulom, ali pitanje je šta će na to reći protivnik u finalu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA