GARDIJAN: Zvezda je mogla duže da vlada Evropom! (VIDEO)

Britanski list podsetio se timova koji su u svoje vreme bili sjajni, ali iz raznih razloga prekratko su ostali zajedno pa nisu ostvarili sve što se moglo, a posebno poglavlje posvećeno je gigantu sa "Marakane"

  • 3

Britanski Gardijan podsetio se fudbalskih klubova koji su prerano ostali bez sjajne generacije fudbalera iz raznih razloga, a povod je plasman Borusije Dortmund u finale Lige šampiona, koje bi moglo, možda, da bude kraj jedne ere, a ne početak nečeg velikog ako nemački klub ne uspe da sačuva igrače. Mario Gece već se dogovorio sa Bajernom, ali na meti su i ostali asovi, pre svih Robert Levandovski i Marko Rojs.

Među ekipe koje su osujećene da ostvare sve što su mogle britanski list uvrstio je i Crvenu zvezdu, to jest sjajnu generaciju koja je 1991. osvojila Kup šampiona pod vođstvom Ljupka Petrovića. Iste godine počeo je rat u Jugolaviji koja se raspadala, a posle uvođenja sankcija UN 1992. crveno-belima nije preostalo ništa drugo nego da rasprodaju sjajan tim za koji su nastupali Darko Pančev, Dejan Savićević, Miodrag Belodedić, Vladimir Jugović, dok su Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Dragiša Binić i još neki igrači otišli i nešto ranije, odmah po osvajanju evropske titule.

Pored Zvezde, pomenuti su Ajaks iz devedestih sa Litmanenom , Klajvertom i ostalima, Lids sa kraja 20. veka koji je stizao i do polufinala Lige šampiona, pre nego što je krenuo u finansijski i rezultatski sunovrat, Parma, koja se celu deceniju u Italiji nosila sa gigantima poput Milana i Juventusa, pokupivši nekoliko evropskih trofeja, Porto iz kratke ali izuzetno uspešne  ere Žozea Murinja i "večiti gubitnik" Bajer iz Leverkuzena kojem su izmakli svi glavni trofeji.

Gardijan ocenjuje da o najboljoj generaciji Zvezde ne bi trebalo suditi po finalu u Bariju, po njihovoj oceni najgorem ikada, a citirali su i izjavu Siniše Mihajlovića da je to bio "najdosadniji meč u istoriji evropskih kupova".

Po Mihajlovićevom viđenju Zvezda je u finalu prepustila inicijativu Marseju zato što su bili nešto mlađi i neiskusniji tim, koji nije imao mnogo zajedničkih sezona. Dalje se podseća na impresivan niz crveno belih u kojem su, često u sjajnim fudbalskim predstavama, na putu do Barija savladani Grashopers 1:1 i 4:1, Rendžers 3:0 i 1:1, Dinamo Drezden 3:0 i 2:1 (registrovano takođe 3:0 zbog divljanja domaćih navijača koji su prekinuli meč) i veliki Bajern 2:1 u Minhenu i 2:2 u nezaboravnom revanšu koji je odlučen autogolom Augentalera u 90. minutu.

- Tragedija je da nikad nećemo saznati koliko smo dobri mogli da budemo - citira se davna izjava tadašnjeg kapitena i golmana Zvezde, Stevana Stojanovića.

Gardijan zaključuuje da je Zvezda igrala izuzetan fudbal, baziran na kontranapadima, snažan, brz i nepredvidiv, ali da zbog tužnog spleta okolnosti, nepune dve godine kasnije, u klubu nije ostao niko od igrača koji su doprineli najvećem uspehu .

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • adem

    4. maj 2013 | 16:41

    E zvezdo kad smo mi navijali....Ja sam navijo, ko dete za zvezdu....Ima li koji srbin da je navijo za Pristinu za vreme juge?!Nema,sigurno nema....Tu se vidi koji narod je tolerantniji.....

  • Miloš

    4. maj 2013 | 19:35

    Šta je radio ker kada nije ulovio zeca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA