ZAMBIJA: 19 godina posle tragedije, đubretar ih odveo u istoriju!

Samo nekoliko kilometara od mesta stradanja, Zambijci su postali šampioni Afrike predvođeni osporavanim francuskim stručnjakom

  • 1

Igrom sudbine, na mestu koje je pre 19 godina bilo poprište najveće sportske tragedije u istoriji zemlje, Zambijci su u nedelju uveče postigli najveći sportski uspeh. Reprezentativci te države postali su šampioni crnog kontinenta posle penal ruleta protiv Obale Slonovače. I koliko je rezultatski uspeh bitan, toliko je i važna činjenica da su opet podsetili na tragično nastradale zemljake pre 19 godina. Pre finala su na obali Atlantskog Okeana zapalili sveće u znak sećanja na poginule prethodnike, a oni su im, izgleda, s neba poslali sreću.

Tog 27. aprila 1993. godine, nedaleko od prestonice Gabona, Librevila, desila se jedna od najvećih tragedija u istoriji sporta. Avion sa reprezentacijom Zambije se srušio u Gvinejski zaliv, a život je izgubilo 18 fudbalera. Praktično cela reprezentacija. I dok se o avionskim tragedijema "Bezbijevih beba" ili "Grande Torina" manje-više sve zna, nesrećno stradanje zambijskih fudbalera je brzo zaboravljeno i kako je vreme prolazilo retko ko je održavao uspomenu na ovu tragediju.

Ali, neka viša sila je htela da se posle 19 godina na najlepši mogući način oživi sećanje na stradale Zambijce. Njihovi naslednici u nacionalnom dresu su napravili neverovatan uspeh, savladavši tri najveća favorita Afrike: Senegal, Ganu i na kraju Obalu Slonovače. Ceo svet je čuo za braću Katongo, Mvenea, Majuku i ostale...

Kako se desilo da autsajder na kraju osvoji pehar? Nisu imali zvezde poput Drogbe, Gijana, Turea ili Keite...

Možda i najveći razlog leži u radu francuskog stručnjaka Erva Renara. Potvrdio je nepisano pravilo da upravo Francuzi najbolje izvlače maksimum iz afričkog fudbalskog talenta. A, do pre osam godina, Renar je radio u jednoj firmi za komunalne radove!?

- Nekada sam ustajao u 3 ujutro da bi sakupljao đubre, a danas sam šampion Afrike. Fudbal je zaista magična stvar. Ovo je nešto ogromno, neverovatno. Niko od nas nije, pre početka turnira, mogao da očekuje titulu. Znamo da nismo najbolja ekipa, ali su nas ogromna snaga i energija gurale napred - rekao je Renar posle najvećeg uspeha u karijeri.

Bio je solidan igrač u Kaenu i nekim francuskim niželigašima, ali je imao sreću da tokom karijere uči od Arsena Vengera, Žana Fernandeza, Gija Lakomba, Kola Le Roja... Trenersku karijeru je započeo upravo kao pomoćnik Kloda Le Roja, a 2008. je odbio prvi samostalan posao kao selektor Zambije. Nije imao nekog uspeha i napustio ih je posle dve godine. Vratio se letos na molbu FS Zambije, kada je Italijan Dario Boneti dobio otkaz. Imao je malo vremena da bilo šta promeni i niko nije očekivao ovakav rezultat na Kupu Afričkih Nacija.

Ali, čudo se dogodilo. Priča o fudbalu u Zambiji je dobila srećan završetak. Do sada se njihov fudbal prepoznavao po uspesima kluba Mazembea, koji je dva puta bio šampion Afrike i protiv Intera igrao u finalu SP za klubove. Upravo je i dobar rad u Mazembeu imao dosta uticaja na istorijski uspeh reprezentacije, jer je većina reprezentativaca prošla kroz ovaj klub, odlično se poznaju i preneli su tu atmosferu i u nacionalni tim.

Bajka je završena i Zambijci se opet vraćaju u realnost. Teško da će zadržati Renara na klupi, pošto su mnoge bogatije afričke federacije poput Senegala već bacile oko na njega. Francuz odlazi kao pobednik i najveći u istoriji zemlje.

(Telegraf / A.Gligorić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • telegrafrs

    13. februar 2012 | 13:54

    ZAMBIJA: 19 godina posle tragedije, đubretar ih odveo u istoriju! http://t.co/qChbLmxB #fudbal

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA