DAN KADA SU ZVEZDA I DINAMO SAHRANILI SFRJ: 23 godine od Maksimirskog pakla! (FOTO) (VIDEO)

"Maksimirski sukob navijača Zvezde i Dinama, "delija" i "bed blu bojsa", a kasnije milicije i "bojsa" poznat je i od istorije prepoznat kao inicijalna kapisla za početak krvavog rata, rata gde ni dan-danas ne znamo sva imena poginulih i nestalih lica

  • 2

Jedno prelepo nedeljno prepodne 13. maja 1990. godine trebalo je da bude praznik fudbala u SFRJ. Crvena zvezda je stigla u Zagreb, na, mnogi kažu, revijalnu utakmicu, ali se u nikada odigranom derbiju sa Dinamom sve pretvorilo u poprište sa kojeg su se, na sreću, iako se i dan-danas pitamo kako je to moguće, svi živi izvukli.

"Maksimirski sukob navijača Zvezda i Dinama, "delija" i "bed blu bojsa", a kasnije milicije i "bojsa" poznat je i od istorije prepoznat kao inicijalna kapisla za početak krvavog rata, rata gde ni dan-danas ne znamo sva imena poginulih i nestalih lica.

U Zagreb je iz raznih krajeva SFRJ stiglo više od 3.000 navijača Zvezde. Naravno, iz Beograda ih je bilo najviše, a standardni kolorit i standardne koreografije bile su neminovne i na stadionu "Maksimir". Derbi je imao i politički predznak. Jak! Tuđman je u komšijskoj Hrvatskoj u tom trenutku bio dizan na pijedestal. Javno je pozivao na otcepljenje, a sukob u Borovu Selu bi možda i bio "saniran" da se nije dogodio "Maksimir".

Epilog je poznat... Slike sa zagrebačkog stadiona, pre svih ona na kojoj se vidi Zvonimir Boban kako divljački skače na pripadnika milicije, čija je reakcija, ruku na srce, dobrano zakasnila i zakazala, obišle su svet. Snimani su dokumentarci najmanje vezivani za sportsku tematiku. Ko je kriv? Ko je prvi počeo? Ko je...?

Odgovor na ova i slična pitanja nećemo nikada saznati, tako da i dalje možemo "mirno" da diskutujemo o Zvezdinim navijačima, njihovom rušenju južne tribine, o Arkanu, "Belim orlovima", hrvatskoj slobodi, vekovnom snu o državi... Lepo je još tada Božo Sušec, novinar JRT, rekao da je SFRJ tog 13. maja ušla u prvi krug Danteovog pakla, a da je mogla birati i čistilište.

Što se Hrvata tiče, oni i dan-danas tvrde da je sve počelo lomljenjem reklama od strane "delija"...

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    13. maj 2013 | 15:49

    I da danas neko pita ove magarce šta su hteli da postignu ovom frkom, niko reč ne bi rekao. Magarci!

  • vukašin

    13. maj 2013 | 20:48

    To je bilo zapisano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA