FIL DŽEKSON: Džordan veći od Brajanta!

Najtrofejniji trener u istoriji NBA, osvajač 11 šampionskih prstenova, uporedio u novoj knjizi dvojicu legendarnih košarkaša

  • 0

Proslavljeni košarkaški trener Fil Džekson, osvajač 11 šampionskih titula u NBA napisao je novu knjigu u kojoj je uporedio legendarne košarkaše, Majkla Džordana, sa kojim je osvojio šest prstenova, i Kobe Brajanta sa kojim je pet puta stizao na tron NBA lige. Knjiga se zove "11 prstenova: Duša uspeha".

Džekson je konstatovao ono što je već znala većina ljubitelja košarke, bar oni dovoljno stari da pamte "Letećeg Majkla", Džordan je bio bolji i kompletniji igrač, rođeni lider.

- Jedna od najvećih razlika između te dve zvezde iz moje perspektive je što je Majkl bio bolji kao vođa. Iako je povremeno bio pregrub prema svojim saigračima, Majkl je maestralno kontrolisao emocije ekipe svojim prisustvom. Kobe je mnogo morao da prođe dok nije mogao to da uradi. Majkl je to imao u svojim kostima - ocenio je Džekson.

Kada je reč o pojedinim segmentima igre trofejni stručnjak ovako je okarakterisao dvojicu velikih košarkaša:

- Nema sumnje, Majkl je bio čvršći i bolji odbrambeni igrač. On je mogao da razbije bukvalno svaku akciju protivnika i zatvori skoro svakog igrača svojim laserski fokusiranim stilom odbrane. Kobe se više uzdao u svoju fleksibilnost i više se kockao, pa je nertko plaćao cenu za to.

Kada je u pitanju napad Džekson je primetio:

- Džordan je bio prirodno nastrojen tako da pusti da utakmica dođe ka njemu, dok je Kobe često forsirao, posebno kada meč ne ide u njegovu korist. Kada promašuje šuteve, Kobe će pokušavati dok se to ne promeni. Majkl bi prebacio pažnju na odbranu ili asistencije ili pomaganja saigračima kako bi ekipa dobila utakmicu.

Džekson je uporedio dvojicu košarkaša i kao ličnosti.

- Majkl je imao veću harizmu od Kobea. On je obožavao da se druži sa saigračima i obezbeđenjem, da igra karte, puši cigarete i da se šali. Kobe je drugačiji. Bio je rezervisan kao tinejdžer , delom zato što je bio mlađi od ostalih saigrača kada je došao u Lejkerse jer je išao na koledž gde bi se više socijalizovao. Kada je došao u Lejkerse izbegao je zbližavanje sa saigračima. Ali to se promenilo kada je odrastao - konstatovao je Zen master.

Brajant se očito našao pogođen ovim poređenjem, oglasio se preko Tvitera gde je rekao daje upoređivanje njega i Džordana kao poređenje jabuka i pomorandži i upitao se šta bi se govorilo o Džordanu da je on igrao sa Šakolom O'Nilom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA