Hoće li ljubljenje biti zabranjeno na Rolan Garosu?

Infektivna mononukleoza ili "bolest poljupca" pokosila je prethodnih godina nekoliko elitnih igrača na turu počev od Federera, Marija, Soderlinga, Rodika, pa sve do nekoliko teniserki koje su obolele poslednjih nedelja. Postavlja se pitanje da li treba zabraniti poljupce između igrača jer se tako najlakše prenosi bolest

  • 1

Poslednjih godina svetski teniseri i teniserke na ATP i WTA turu imaju jedan zajednički problem, a to je infektivna mononukleoza, bolest koja se prenosi poljupcem, a utiče na fizičke performanse i izaziva malaksalost i dugu pauzu.

BOLEST UTIČE NA KARIJERU

Poslednja u nizu koja je zakačila "mono" na turu je mlada Amerikanka Kristina Mekhejl, i to baš pred Rolan Garos, a pre nje mnogi elitni igrači, poput Rodžera Federera, Endija Marija, Endija Rodika, Robina Soderlinga, Marija Ančića i drugih, morali su da naprave pauzu u karijeri kako bi se oporavili od ove bolesti.

Zato se i među organizatorima Rolan Garosa i ljudima iz teniske asocijacije postavlja pitanje šta treba da rade kako bi sprečili ovu pojavu na turu. Da li sprečiti ljubljenje među takmičarima na kraju meča kada čestitaju jedan drugom ili povući neki drugi potez?

Nekada najbolji teniser sveta Rodžer Federer je čak igrao sa mononukleozom na Australijan openu 2008, a tek kasnije je saznao da je bolestan. Na sreću, pauzirao je samo mesec dana, ali te sreće nije bio Robin Soderling, koji je na pauzi od 2011. godine zbog iste stvari.

TREBA OBRATITI PAŽNJU NA SIMPTOME

Drugi reket sveta Endi Mari otkrio je da je imao mononukleozu pre četiri godine.

- To je bolest koja te može odvojiti od terena dva-tri meseca, a izgleda kao običan grip. Gubiš kilažu, imaš temperaturu, a to se dešava mnogima na turu, pa nekad liči na iscrpljenost. Morali bismo o tome da povedemo više računa - rekao je Mari za britanski "Telegraf".

Doktorka Lesli Findli, neurolog koji se brine o britanskim trkačima, fudbalerima i teniserima, kaže da je u tenisu mnogo teže lokalizovati i sprečiti mononukleozu jer se dosta putuje.

- Prevencija mononukleoze je jako teška, ali igrači treba da osete simptome, i ako im  odjednom bude hladno ili osete nepredviđeni umor, temperaturu, bolove  u grlu, trebalo bi da budu obazrivi i da se prekontrolišu i da prestanu sa igranjem, a ne da misle da je u pitaju običan virus - kaže Findli, i dodaje:

- Kada obični ljudi imaju simptome gripa ili prehlade, oni se odmore dve nedelje i sve je normalno. Kod tenisera je drugačije, zbog obaveza oni ne obraćaju pažnju na simptome, već nastavljaju da treniraju i igraju i nekada mogu da prođu nedelje i meseci dok ih ne slomi bolest.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA