Evropa ima novog vladara - svi se klanjaju Bajernu! (FOTO) (VIDEO)

Golom Robena u 89. minutu Bavarci osvojili petu titulu prvaka Evrope

  • 7
Pehar Lige šampiona konačno u Bavarskoj! Foto: AP/Tanjug

Kralj je mrtav - živeo kralj! Evropa je dobila novog vladara! Posle 12 godina čekanja, dva izgubljena finala u poslednje tri godine fudbaleri Bajerna su na ''Vembliju'' savladali Borusiju iz Dortmunda rezultatom 2:1 i zasluženo se popeli na krov Evrope.

Junak pobede je svakako Arjen Roben koji je najpre u 60. minutu asistirao Mandžukiću za 1:0 da bi, posle izjednačujućeg gola Gindogana, iskoristio kiks odbrane u 89. minutu i od prošlogodišnjeg gubitnika postao najomiljenija osoba u Minhenu.

Nastavio je Bajern sa ovogodišnjom dominacijom nad Dortmundom s obzirom da , računajući i ovaj meč, poslednjih pet susreta nisu napustili pognute glave.

Još jedan neuspeh u finalu LŠ bi fudbalere Bajerna, koje mnogi porede sa onom sjajnom generacijom Milera, Bekenbauera i Henesa, verovatno ''etiketirao'' kao jedne od najvećih gubitnika u istoriji fudbala i pitanje bi bilo kako bi se smoglo snage za dalju motivaciju naredne sezone.

Trener Bavaraca Jup Hajkens, koji je 1991. godine u Beogradu ostao uskraćen za finale LŠ, a 1998. se sa Realom popeo na krov Evrope, sjajno je motivisao ekipu posle gubitka svih trofeja prošle godine i to u sezoni posle koje sasvim sigurno napušta Minhen. U slučaju da osvoje i kup Nemačke Bavarci će postati sedma ekipa koja je u jednoj sezoni uspela da odbrani ''triplu krunu''. Poslednji put to je učinio Inter i to upravo u sezoni kada je savladao Bajern u finalu LŠ (2010)

S druge strane Dotmund je prvi put posle 1997. godine i pobede nad Juventusom (3:1) došao u situaciju da se bori za trofej. Od ekipe koja je osvojila trofej, pa se potom izgubila na fudbalskoj mapi, Jirgen Klop, koji je nekoliko puta kao trener Majnca pregovarao sa Bajernom, uspeo je da stvori sistem koji mu umalo nije doneo ono najdragocenije.

Svesni da je ovo jedinstvena prilika da se kruniše neverovatan sistem rada Jirgena Klopa, kao i da bi osvajanje trofeja bilo kruna ove generacije fudbaleri Borusije su krenuli silovito već od samog početka. Visok ritam i presing na zadnju liniju Bajerna urodio je plodom u prvih 25 minuta i samo zahvaljujući fenomenalnom Manuelu Nojeru ''milioneri'' nisu imali prednost.

Reprezentativni golman Nemačke najpre je u 13. minutu odlično reagovao i šut Levadovskog sa 25 metara sproveo u korner da bi samo dva minuta kasnije uspeo da ''ukroti'' udarac Blaščikovskog sa samo pet metara.

Totalna opsada gola Bajerna još jednom je, zahvaljujući Nojeru, završena neuspehom. Kontra Borusije u 19. minutu i šut Rojsa još jednom je završio ''na rukama'' Nojera koji je i u narednom napadu osujetio Bendera da zatrese mrežu.

Kada su videli da ''vrag polako odnosi šalu'' Bavarci su napokon uspeli da se oslobode početnog psihološkog pritiska i već u prvom šutu ka golu ''milionera'' mogli su da povedu. Sjajno je centrirao Riberi, odlično šutirao Mandžukić, a maestarlno reagovao Vajdenfeler i pokazao da je verovatno najbolji golman na svetu koji nikada nije nastupao za reprezentaciju.

Tragičar ''minhenskog finala'' Arjen Roben imao je u 30. minutu sjajnu priliku da se iskupi za promašen penal protiv Čelsija, ali se Vajdenfeler razbranio i očigledno preuzeo ''štafetnu rukavicu'' od Nojera koji je samo četiri minuta kasnije ponovo morao da spašava svoj tim jer je Levandovski imao neverovatnu priliku.

Krug fenomenalnih odbrana golmana u prvom poluvremenu zatvorio je Vajdenfeler koji je u 42. minutu ponovo zaustavio Robena u situaciji jedan na jedan.

Očekivalo se da će drugo poluvreme početi u istom ritmu kao u prvih 45 minuta, ali su ekipe u nastavku, ipak, ušle malo opreznije. Međutim, posle čvrste i , ne tako lepe, igre na sredini terena Bajern je poveo. Gol je došao praktično niotkuda. Roben je uspeo da se iskupi za sve promašaje iz prvog dela, odlično je posle prolaza sa leve strane asistirao u sredinu, a hrvatskom reprezentativcu Mariju Mandžukiću je ostalo samo da se pokloni i zatrese mrežu Vajdenfelera.

U tom trenutku Bajern je bio na putu da sruši etiketu ''luzera'' koja ga krasi poslednje četiri sezone, ali je glupost Dantea koji je srušio Rojsa u kaznenom prostoru vratila Dortmund u život. Sudija Ricoli je dosudio jedanaesterac koji je Gindogan hladnokrvno pretvorio u gol i ponovo je sve bilo na početku.

To što Bajern nije vodio u 72. minutu navijači ''milionera'' mogu samo da zahvale Nevenu Subotiću. Srpski reprezentativac je jednu lotu Milera koju su svi videli u golu uspeo da izbaci sa same gol linije i produži san Dortmunda da mogu do druge titule prvaka Evrope.

Za razliku od prvog poluvremena kada je Dortmund imao mnogo više šuteva u okvir gola Bajern je u nastavku bio konkretnija ekipa, ali se preko Vajdenfelera jednostavno nije moglo. Imao je Švajnštajger odličnu priliku u 87. minutu da golom donese titulu, ali je golman ''milionera'' ponovo bio na zadatku.

Međutim, u 89. minutu jednostavno ništa nije mogao. Kada se činilo da će meč otići u produžetke prošlogodišnji tragičar Roben je iskoristio kiks odbrane i doneo svom timu petu titulu evropskog prvaka čime su se izjednačili sa Liverpulom.

(M.M.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA