SEĆANJE NA BARI: Pre 22 godine Crvena zvezda postala prvak Evrope! (VIDEO)

Sada već legendarnog 29. maja 1991. fudbaleri Crvene zvezde u Bariju savladali Olimpik iz Marseja na penale 5:3 posle 120 minuta igre bez golova u finalu Kupa šampiona

  • 11

Na današnji dan pre 22 godine fudbaleri Crvene zvezde savladali su Olimpik iz Marseja u finalu Kupa šampiona u Bariju i time ostvarili najveći uspeh srpskog i jugoslovenskog klupskog fudbala.

Najbolja generacija sada posrnulog giganta iz Ljutice Bogdana krunisala je tako višedecenijske napore da se pokori kontinent. Eliminisavši Grashopers (1:1 i 4:1), Rendžers (3:0 i 1:1), Dinamo Drezden (3:0 i 2:1, registrovano 3:0 zbog prekida utakmice koji su izazvali navijači Dinama) i slavni Bajern (2:1 u Minhenu, 2:2 u Beogradu), "crveno-beli" su došli u priliku da o šampionu Evrope odlučuju protiv francuskog prvaka za koji je u to vreme nastupao i bivši igrač Zvezde Dragan Stojković Piksi.

Sam meč zapamćen je kao jedno od slabijih finala, trener Crvene zvezde Ljupko Petrović postavio je defanzivnu taktiku, verovatno poučen iskustvom da su jugoslovenske ekipe često gubile važne mečeve koje su dobro odigrale, pa i sama Zvezda koja je 12 godina ranije potpuno nadvisila Borusiju iz Menhengladbaha u dva meča finala Kupa UEFA, da bi na kraju trofej pripao nemačkoj ekipi.

Potpuno neočekivana defanzivna postavka u Bariju urodila je plodom, meč je završen sa 0:0, usledili su produžeci u kojima, takođe, nije bilo golova, pa su na kraju odlučivali penali.

Fudbaleri Zvezde u to vreme bili su naviknuti na jedanaesterce, jer su u slučaju nerešenih mečeva u jugoslovenskoj ligi u to vreme odlučivali kome će pripasti bod. Takođe, golman i kapiten Stevan Stojanović bio je prilično dobar u tim situacijama, što je potvrdio već u prvoj seriji, odbranivši šut Manuela Amorosa.

"Crveno-beli" su bili neumoljivi sa bele tačke, Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović sigurno su savladali Paskala Olmetu, a gol odluke postigao je Darko Pančev za 5:3, pa Francuzi poslednji penal nisu ni izvodili.

U istorijskom meču Zvezda je nastupila u sastavu Stojanović, Jugović, Marović, Šabanađović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić. "Crveno-beli" su postali drugi klub iz Istočne Evrope, posle Steaue iz Bukurešta, koji je postao kontinentalni šampion, ali, nažalost, nisu mogli da uživaju mnogo u uspehu.

Jugoslavija se iste godine raspala u građanskom ratu, 1992. uvedene su sankcije UN kojim su, između ostalog, naše ekipe na nekoliko sezona odstranjene sa međunarodne scene, a kada su ponovo počele da se takmiče, srpski fudbal, a ni Crvena zvezda nisu uspeli da povrate nekadašnje pozicije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bingo

    29. maj 2013 | 09:00

    navijaci jsd-a tekst da procitaju bar 3-4 puta...

  • Pera

    29. maj 2013 | 09:40

    Ovo prtizan nece nikad doziveti.

  • JA

    29. maj 2013 | 12:05

    Jebo vas Bari...smarate vise sa tim :) i kroz 20 god cete samo Bari da spominjete jer nista drugo u medjuvremenu necete ni osvojiti vise xD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA